Korzár logo Korzár
Streda, 8. december, 2021 | Meniny má MarínaKrížovkyKrížovky

Spod pokrievky starej mamy

Pod Ľubovnianskym hradom v národopisnej expozícii ľudovej architektúry sa k sebe túlia domce s nostalgickou vôňou minulosti. V každom z nich žili

svoj život obyčajní ľudia. Je tu napríklad aj roľnícky dom z Veľkého Lipníka, ktorý postavili v roku 1922. Drevo na stavbu nesmelo byť zo stromu, do ktorého udrel blesk, či z takého, ktoré pri lesných prácach zranilo človeka. To drevo bolo totiž nečisté a budúcim obyvateľom by prinieslo nešťastie.

Zo záznamov sme sa dozvedeli, že Bočkajovci, ktorí tu žili, boli milí a srdeční ľudia i to, že v dome sa nikdy nenarodilo dieťatko. Zažil však 4 pohreby a 3 svadby. Čo chyžka, to iná história, iné osudy ľudí, ktorí žili v tomto etnicky zmiešanom regióne, či to už boli Slováci, Nemci, Rusíni, Gorali. Našu kulinársku kameru zaujímali, pochopiteľne, miestne jedlá, ktoré gazdiné varievali a pri ktorých sa zvykla stretávať celá rodina, predovšetkým ráno a večer. Jedlo sa podávalo pre všetkých spolu vo veľkej mise, buď na stole, alebo hoci i na lavici. Pani Anka Vojčáková hovorí, že ako nevesta, často pri jedle musela len kľačať iné miesto sa jej neušlo. Jedávali tak napríklad džatky, ktoré dostali svoj názov od pomenovania chudákov = džadov. Dnes už varievajú džatky "parádne", hojne poliate omastkom a z pravej pšeničnej múky. Kedysi však používali múku "hirkanú" takú, ktorá vznikla pomletím ovsa aj s otrubami. Džatky z tejto múky vraj riadne škrabali v hrdle...

Podobných skromných jedál bola v tejto oblasti prevaha. Základom na ich prípravu bolo proso a bôb, neskôr jačmeň a raž. Varili sa tiež strukoviny a to najmä fazuľa a hrach. Koncom 19. storočia pribudli už aj zemiaky a kapusta a začiatkom 20. storočia tiež koreňová zelenina. Mäso sa jedávalo iba vo sviatočné dni, hlavné zastúpenie mala baranina. Z nášho súčasného hľadiska to teda bola ideálna racionálna strava. A hoci dnes už šetriť nemusíme, môžeme sa k niektorým z týchto už zabudnutých jedál vrátiť a objaviť staré chute, ukryté v pôvodných receptúrach jedál ľubovnianskych starých mám.

Džatky

Potrebujeme: 12 stredne veľkých zemiakov, 2 hrnčeky hrubej múky, maslo, cibuľu, slaninu, cukor, soľ.

Postup: Zemiaky obielime, pokrájame na kocky a varíme v osolenej vode. Pred dovarením zlejeme tak, že časť vody necháme. Posypeme po vrchu hrubou múkou a necháme prevrieť. Nemiešame! Odstavíme a múku so zemiakmi potlačíme tak, aby nám vznikla mäkká zmes. Špeciálnym spôsobom v rukách ušúľame väčšie kusy, z ktorých odtŕhame kúsočky, kladieme ich do misy. Druhý spôsob vytvárania džatiek je ten, že lyžicou vyberáme malé kúsky, ktoré kladieme do misy. Lyžicu namáčame do vody, v ktorej sa varili zemiaky. Džatky prelejeme maslom alebo opraženou cibuľkou so slaninou.

Hadzimka

Potrebujeme: kyslé mlieko, múku, sódu bikarbónu, soľ, cukor.

Postup: Z kyslého mlieka, múky, sódy bikarbóny, štipky soli a cukru vypracujeme polotuhé cesto. Z cesta formujeme asi 1 cm vysoké placky, ktoré pečieme bez masti na platni sporáka z oboch strán. Podávame namiesto chleba. Výborne chutia s maslom a kyslým mliekom.

Začurka

Potrebujeme: zemiaky, múku, soľ, vodu, šťavu z kyslej kapusty, maslo.

Postup: Zemiaky obielime, nakrájame na kocky a varíme v osolenej vode. Medzitým si pripravíme "mrvenicu". Pridáme k zemiakom a varíme do mäkka. Po uvarení scedíme, vody necháme len toľko, aby zakrývala zemiaky s cestovinou.

Začurku dokončujeme 3 spôsobmi:

- zalejeme ju rozohriatym maslom s opraženou cibuľkou,

- zalejeme ju preverenou šťavou z kyslej kapusty s lyžicou masti,

- zalejeme ju mliekom.

Necháme prevrieť, odstavíme a podávame.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. PPA CONTROLL: Zamestnanecká privatizácia štartom úspešnej éry
  2. Domáci pomocníci, ktorí skvalitnia život a dbajú o vaše zdravie
  3. PUR pena či minerálna vlna: ktorou zatepliť šikmú strechu?
  4. V Mecome sa nosili rúška už dávno pred Covidom
  5. Ako sa obliekať štýlovo a zároveň udržateľne?
  6. ARÓNIA - najsilnejšia prírodná prevencia proti koronavírusu
  7. Konope lieči veľa chorôb. Nebojte sa ho, dbajte však na kvalitu
  8. Pohľad do histórie. Kedy sme sa mali lepšie ako dnes?
  9. Hľadáte dom alebo byt v Bratislave? Vyberajte lokalitu s potenciálom
  10. Zabúdať na transferovú dokumentáciu sa firmám nevypláca
  1. Čučoriedky - dokážu ochrániť váš zrak?
  2. Tento výťah si poradí aj s tým najužším schodiskom
  3. Zabúdať na transferovú dokumentáciu sa firmám nevypláca
  4. Slávnostné vianočné outfity pre celú rodinu
  5. Nový cestovný železničný poriadok z vášho regiónu v denníku SME
  6. Hľadáte dom alebo byt v Bratislave?
  7. Kvalitná divina na pár klikov. LESY SR spúšťajú e-shop
  8. Ako uľahčiť opatrovanie seniorov doma
  9. METROPOLIS bude postavený podľa japonského know-how
  10. Rekonštrukcia prsníka po chirurgickej liečbe
  1. Petra Vlhová: Prvýkrát v živote som urobila veľké rozhodnutie 14 907
  2. So Sovietskym zväzom na večné časy? Pozrite sa ako padá kolos 12 969
  3. ARÓNIA - najsilnejšia prírodná prevencia proti koronavírusu 6 278
  4. Kto sú páni slovenskej zimy? Niektorí z nich sa ukrývajú 5 514
  5. Bezpečná dovolenka v exotike: Maldivy sú prešpikované zážitkami 5 352
  6. 8 skutočných celebrít. Tieto mozgy ovplyvňujú, ako budeme žiť 4 970
  7. Konope lieči veľa chorôb. Nebojte sa ho, dbajte však na kvalitu 3 929
  8. Na nové auto sa neoplatí čakať. Trhu kraľujú jazdené 2 525
  9. Nový cestovný železničný poriadok z vášho regiónu v denníku SME 2 356
  10. Odsťahovali sa na lazy i do dodávky. Ako sa tam žije? 2 142

Blogy SME

  1. Štefan Vidlár: Čerťík Peťík
  2. Matej Hrabovský: Ako mentálne (pre)žiť lockdown?
  3. Jiří Ščobák: Co média o kryptoměnách nenapsala?
  4. Inštitút pre strednú Európu: An opportunity for Central European air forces
  5. Peter Svoreň: Horšie než finančná kríza. Ako pandémia koronavírusu premenila globálnu ekonomiku
  6. Halyna Shamrai: Na čom sa zhodli Biden a Putin
  7. Maximilián Kubík: Otvorený list bratislavskému regionálnemu hygienikovi a hlavnému hygienikovi.
  8. Informácie o blog.sme.sk: Hlasovanie: Rozhodnite o ďalších novinkách na blogoch v budúcom roku
  1. Pavol Koprda: Očkovacie hoaxy Ľuboša Blahu odstránil Facebook 8 172
  2. Mišo Šesták: V duši sedliaka žije pohanský duch 5 085
  3. Tereza Krajčová: Paríž: Mesto dychberúcej architektúry a nestarnúceho umenia 4 011
  4. Vanda Tuchyňová: "Spod zadku“ nám berú vlastné pozemky, rozoberajú majetok Žiliny a mesto sa len prizerá ! 3 863
  5. Věra Tepličková: Je Igor nenormálny, alebo si iba vychutnávame dôsledky rozhodnutí primitívneho národa? 3 655
  6. Martin Sukupčák: Máme sprostý národ, teda aspoň značnú časť. 3 272
  7. Zuzanna Zittová: Zomrel nezničiteľný 3 077
  8. Věra Tepličková: Kapitán je späť. Rozdal úlohy, funkcie a je pripravený 2 713
  1. Pavol Koprda: Zas to dopadlo tak, že deti sú doma. Pripravili sme online súťaž, ktorá deťom ukáže krásu matematiky!
  2. Pavol Koprda: Očkovacie hoaxy Ľuboša Blahu odstránil Facebook
  3. Pavol Koprda: Infekčnejší a možno ešte nebezpečnejší. Čo zatiaľ vieme o mutácii vírusu B.1.1.529?
  4. Juraj Hipš: Zvýšenie platov učiteľov na hygienické minimum nezvýši kvalitu vzdelávania, tvrdí analytik.
  5. Lucia Šicková: Poučenia z herného biznisu 3: Viem vyhrať, aj keď mi rozdali horšie karty, ako ostatným
  6. Juraj Hipš: Prorektor UK: Novelu treba stiahnuť a začať na nej pracovať odznova
  7. Karolína Farská: Dokedy bude koalícia fackovacím panákom Sme rodina?
  8. Juraj Hipš: Učiteľ Čapek: Niektorí učitelia sú machri. Od hodín svojho syna som sa skoro nevedel odlepiť
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Rozhovory ZKH: Matej Šucha.

Stále sa rozprávame o tom, ako ľudí motivovať, no nepoznáme ich bariéry.


a 1 ďalší 18 h
Európske veci - Najdôležitejšie udalosti z európskej politiky, komentáre a analýzy.

Nenápadná komisárka zaujala talianskych politikov aj európske médiá.


21 h
Ilustračná snímka.

Ešte v ten deň ho záchranka brala späť.


16 h

Blogy SME

  1. Štefan Vidlár: Čerťík Peťík
  2. Matej Hrabovský: Ako mentálne (pre)žiť lockdown?
  3. Jiří Ščobák: Co média o kryptoměnách nenapsala?
  4. Inštitút pre strednú Európu: An opportunity for Central European air forces
  5. Peter Svoreň: Horšie než finančná kríza. Ako pandémia koronavírusu premenila globálnu ekonomiku
  6. Halyna Shamrai: Na čom sa zhodli Biden a Putin
  7. Maximilián Kubík: Otvorený list bratislavskému regionálnemu hygienikovi a hlavnému hygienikovi.
  8. Informácie o blog.sme.sk: Hlasovanie: Rozhodnite o ďalších novinkách na blogoch v budúcom roku
  1. Pavol Koprda: Očkovacie hoaxy Ľuboša Blahu odstránil Facebook 8 172
  2. Mišo Šesták: V duši sedliaka žije pohanský duch 5 085
  3. Tereza Krajčová: Paríž: Mesto dychberúcej architektúry a nestarnúceho umenia 4 011
  4. Vanda Tuchyňová: "Spod zadku“ nám berú vlastné pozemky, rozoberajú majetok Žiliny a mesto sa len prizerá ! 3 863
  5. Věra Tepličková: Je Igor nenormálny, alebo si iba vychutnávame dôsledky rozhodnutí primitívneho národa? 3 655
  6. Martin Sukupčák: Máme sprostý národ, teda aspoň značnú časť. 3 272
  7. Zuzanna Zittová: Zomrel nezničiteľný 3 077
  8. Věra Tepličková: Kapitán je späť. Rozdal úlohy, funkcie a je pripravený 2 713
  1. Pavol Koprda: Zas to dopadlo tak, že deti sú doma. Pripravili sme online súťaž, ktorá deťom ukáže krásu matematiky!
  2. Pavol Koprda: Očkovacie hoaxy Ľuboša Blahu odstránil Facebook
  3. Pavol Koprda: Infekčnejší a možno ešte nebezpečnejší. Čo zatiaľ vieme o mutácii vírusu B.1.1.529?
  4. Juraj Hipš: Zvýšenie platov učiteľov na hygienické minimum nezvýši kvalitu vzdelávania, tvrdí analytik.
  5. Lucia Šicková: Poučenia z herného biznisu 3: Viem vyhrať, aj keď mi rozdali horšie karty, ako ostatným
  6. Juraj Hipš: Prorektor UK: Novelu treba stiahnuť a začať na nej pracovať odznova
  7. Karolína Farská: Dokedy bude koalícia fackovacím panákom Sme rodina?
  8. Juraj Hipš: Učiteľ Čapek: Niektorí učitelia sú machri. Od hodín svojho syna som sa skoro nevedel odlepiť

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop
Skryť Zatvoriť reklamu