Korzár logo Korzár

Spod pokrievky starej mamy

Pod Ľubovnianskym hradom v národopisnej expozícii ľudovej architektúry sa k sebe túlia domce s nostalgickou vôňou minulosti. V každom z nich žili

svoj život obyčajní ľudia. Je tu napríklad aj roľnícky dom z Veľkého Lipníka, ktorý postavili v roku 1922. Drevo na stavbu nesmelo byť zo stromu, do ktorého udrel blesk, či z takého, ktoré pri lesných prácach zranilo človeka. To drevo bolo totiž nečisté a budúcim obyvateľom by prinieslo nešťastie.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Zo záznamov sme sa dozvedeli, že Bočkajovci, ktorí tu žili, boli milí a srdeční ľudia i to, že v dome sa nikdy nenarodilo dieťatko. Zažil však 4 pohreby a 3 svadby. Čo chyžka, to iná história, iné osudy ľudí, ktorí žili v tomto etnicky zmiešanom regióne, či to už boli Slováci, Nemci, Rusíni, Gorali. Našu kulinársku kameru zaujímali, pochopiteľne, miestne jedlá, ktoré gazdiné varievali a pri ktorých sa zvykla stretávať celá rodina, predovšetkým ráno a večer. Jedlo sa podávalo pre všetkých spolu vo veľkej mise, buď na stole, alebo hoci i na lavici. Pani Anka Vojčáková hovorí, že ako nevesta, často pri jedle musela len kľačať iné miesto sa jej neušlo. Jedávali tak napríklad džatky, ktoré dostali svoj názov od pomenovania chudákov = džadov. Dnes už varievajú džatky "parádne", hojne poliate omastkom a z pravej pšeničnej múky. Kedysi však používali múku "hirkanú" takú, ktorá vznikla pomletím ovsa aj s otrubami. Džatky z tejto múky vraj riadne škrabali v hrdle...

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Podobných skromných jedál bola v tejto oblasti prevaha. Základom na ich prípravu bolo proso a bôb, neskôr jačmeň a raž. Varili sa tiež strukoviny a to najmä fazuľa a hrach. Koncom 19. storočia pribudli už aj zemiaky a kapusta a začiatkom 20. storočia tiež koreňová zelenina. Mäso sa jedávalo iba vo sviatočné dni, hlavné zastúpenie mala baranina. Z nášho súčasného hľadiska to teda bola ideálna racionálna strava. A hoci dnes už šetriť nemusíme, môžeme sa k niektorým z týchto už zabudnutých jedál vrátiť a objaviť staré chute, ukryté v pôvodných receptúrach jedál ľubovnianskych starých mám.

Džatky

Potrebujeme: 12 stredne veľkých zemiakov, 2 hrnčeky hrubej múky, maslo, cibuľu, slaninu, cukor, soľ.

Postup: Zemiaky obielime, pokrájame na kocky a varíme v osolenej vode. Pred dovarením zlejeme tak, že časť vody necháme. Posypeme po vrchu hrubou múkou a necháme prevrieť. Nemiešame! Odstavíme a múku so zemiakmi potlačíme tak, aby nám vznikla mäkká zmes. Špeciálnym spôsobom v rukách ušúľame väčšie kusy, z ktorých odtŕhame kúsočky, kladieme ich do misy. Druhý spôsob vytvárania džatiek je ten, že lyžicou vyberáme malé kúsky, ktoré kladieme do misy. Lyžicu namáčame do vody, v ktorej sa varili zemiaky. Džatky prelejeme maslom alebo opraženou cibuľkou so slaninou.

SkryťVypnúť reklamu

Hadzimka

Potrebujeme: kyslé mlieko, múku, sódu bikarbónu, soľ, cukor.

Postup: Z kyslého mlieka, múky, sódy bikarbóny, štipky soli a cukru vypracujeme polotuhé cesto. Z cesta formujeme asi 1 cm vysoké placky, ktoré pečieme bez masti na platni sporáka z oboch strán. Podávame namiesto chleba. Výborne chutia s maslom a kyslým mliekom.

Začurka

Potrebujeme: zemiaky, múku, soľ, vodu, šťavu z kyslej kapusty, maslo.

Postup: Zemiaky obielime, nakrájame na kocky a varíme v osolenej vode. Medzitým si pripravíme "mrvenicu". Pridáme k zemiakom a varíme do mäkka. Po uvarení scedíme, vody necháme len toľko, aby zakrývala zemiaky s cestovinou.

Začurku dokončujeme 3 spôsobmi:

- zalejeme ju rozohriatym maslom s opraženou cibuľkou,

- zalejeme ju preverenou šťavou z kyslej kapusty s lyžicou masti,

SkryťVypnúť reklamu

- zalejeme ju mliekom.

Necháme prevrieť, odstavíme a podávame.

Najčítanejšie na Korzár

Komerčné články

  1. Chcete dobrý chlieb? Nezačína pri pekárovi, ale ešte skôr
  2. Hodnotenie profesionála: Maldivy sú mimo sezóny oázou pokoja
  3. Problém s vlasmi či pokožkou? Krása začína vo vnútri
  4. Táto firma úspešne digitalizuje dopravné riešenia na Slovensku
  5. Nutričný odborník varuje: Syry nie sú to, čo si myslíte
  6. Rodina ako opatrovatelia: Slovákov straší nesebestačnosť
  7. Moderné okuliare: technológia, ktorá vám uľahčuje život
  8. Hanba bokom, je čas tancovať. Tieto karnevaly Európy treba zažiť
  1. Chcete dobrý chlieb? Nezačína pri pekárovi, ale ešte skôr
  2. Hodnotenie profesionála: Maldivy sú mimo sezóny oázou pokoja
  3. Rady pre začínajúcich podnikateľov: na čo nezabudnúť pri štarte
  4. Filantropia slovenských milionárov s tichým vplyvom
  5. Špeciálna krížovkárska príloha v denníkoch SME a Korzár
  6. LESY SR otvorili novú predajňu Lesníckych pochúťok
  7. Problém s vlasmi či pokožkou? Krása začína vo vnútri
  8. Táto firma úspešne digitalizuje dopravné riešenia na Slovensku
  1. Nutričný odborník varuje: Syry nie sú to, čo si myslíte 14 970
  2. Chcete dobrý chlieb? Nezačína pri pekárovi, ale ešte skôr 11 335
  3. Moderné okuliare: technológia, ktorá vám uľahčuje život 8 124
  4. Hodnotenie profesionála: Maldivy sú mimo sezóny oázou pokoja 5 710
  5. Táto firma úspešne digitalizuje dopravné riešenia na Slovensku 5 051
  6. Rodina ako opatrovatelia: Slovákov straší nesebestačnosť 4 208
  7. Problém s vlasmi či pokožkou? Krása začína vo vnútri 3 154
  8. Technológiám z Nitry dôveruje Tesla aj TikTok. 1 862
  1. Jakub Cipko: Je právo na výhradu vo svedomí len konzervatívny strašiak?
  2. Juraj Droppa: Čo vám Fico na tlačovke nepovedal.
  3. Miroslav Hagara: Hybridná vojna Ruska v praxi
  4. Irena Šimuneková: Pohorie Tríbeč vo farbách jesene - Uhliská
  5. Alexandra Drobná: Rozhovory s "Bohom", kedy ich vedieš ? Aneb si k sebe úprimný? Poodstúp si kúsok.
  6. Gustáv Murín: Čítanie na nedeľu: Ponaučenia zo Španielska
  7. Jozef Javurek: Pád
  8. Martin Eštočák: Prešov – cesta na Kútoch je už 1 rok neskolaudovaná. Postavená aj na cudzích pozemkoch.
  1. Anna Brawne: Pán riaditeľ SIS, klamete alebo máte problémy s pamäťou? 14 826
  2. Rado Surovka: Prečo Fico vyhrá voľby v r.2027. 11 841
  3. Ján Valchár: Čo to, čo to? Žeby ďalšia rafinéria? 7 329
  4. Veronika Michalčíková: S KST na neprístupných miestach Belianskych Tatier. Sú to celkom fajn ľudia 6 204
  5. Ján Valchár: Palivová kríza v Rusku bujnie 5 886
  6. Angelika Herčková: V sociálnych službách nás majú za handry nielen vládni predstavitelia, ale aj rodinní príbuzní? 5 723
  7. Juraj Sališ: Klasický dôchodcovský systém nie je nič iné ako šikovný podvod. 5 011
  8. Ivan Mlynár: S klesajúcimi preferenciami, Robert Fico pripomína už len vyťahanú gumu v starých teplákoch. 4 510
  1. Radko Mačuha: Herné automaty do každej tradičnej rodiny.
  2. Radko Mačuha: Desať prikázaní Glücka.
  3. Marcel Rebro: Týždeň ticha uprostred vojny
  4. Roman Kebísek: Timravinu novelu Hrdinovia uhorské úrady scenzurovali. Rukopis je nezvestný
  5. Věra Tepličková: Aj ja som za bundy alebo Ako Glück riešil, riešil, až vyriešil kriminalitu
  6. Radko Mačuha: Skúsme pochopiť Slovensko.
  7. Dušan Koniar: Ak je Únia v prdeli, kto je tá šťastná mrľa z nej trčiaca?
  8. Marcel Rebro: Pošli Vianoce deťom do ostreľovaného mesta
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu