svoj život obyčajní ľudia. Je tu napríklad aj roľnícky dom z Veľkého Lipníka, ktorý postavili v roku 1922. Drevo na stavbu nesmelo byť zo stromu, do ktorého udrel blesk, či z takého, ktoré pri lesných prácach zranilo človeka. To drevo bolo totiž nečisté a budúcim obyvateľom by prinieslo nešťastie.
Zo záznamov sme sa dozvedeli, že Bočkajovci, ktorí tu žili, boli milí a srdeční ľudia i to, že v dome sa nikdy nenarodilo dieťatko. Zažil však 4 pohreby a 3 svadby. Čo chyžka, to iná história, iné osudy ľudí, ktorí žili v tomto etnicky zmiešanom regióne, či to už boli Slováci, Nemci, Rusíni, Gorali. Našu kulinársku kameru zaujímali, pochopiteľne, miestne jedlá, ktoré gazdiné varievali a pri ktorých sa zvykla stretávať celá rodina, predovšetkým ráno a večer. Jedlo sa podávalo pre všetkých spolu vo veľkej mise, buď na stole, alebo hoci i na lavici. Pani Anka Vojčáková hovorí, že ako nevesta, často pri jedle musela len kľačať iné miesto sa jej neušlo. Jedávali tak napríklad džatky, ktoré dostali svoj názov od pomenovania chudákov = džadov. Dnes už varievajú džatky "parádne", hojne poliate omastkom a z pravej pšeničnej múky. Kedysi však používali múku "hirkanú" takú, ktorá vznikla pomletím ovsa aj s otrubami. Džatky z tejto múky vraj riadne škrabali v hrdle...
Podobných skromných jedál bola v tejto oblasti prevaha. Základom na ich prípravu bolo proso a bôb, neskôr jačmeň a raž. Varili sa tiež strukoviny a to najmä fazuľa a hrach. Koncom 19. storočia pribudli už aj zemiaky a kapusta a začiatkom 20. storočia tiež koreňová zelenina. Mäso sa jedávalo iba vo sviatočné dni, hlavné zastúpenie mala baranina. Z nášho súčasného hľadiska to teda bola ideálna racionálna strava. A hoci dnes už šetriť nemusíme, môžeme sa k niektorým z týchto už zabudnutých jedál vrátiť a objaviť staré chute, ukryté v pôvodných receptúrach jedál ľubovnianskych starých mám.
Džatky
Potrebujeme: 12 stredne veľkých zemiakov, 2 hrnčeky hrubej múky, maslo, cibuľu, slaninu, cukor, soľ.
Postup: Zemiaky obielime, pokrájame na kocky a varíme v osolenej vode. Pred dovarením zlejeme tak, že časť vody necháme. Posypeme po vrchu hrubou múkou a necháme prevrieť. Nemiešame! Odstavíme a múku so zemiakmi potlačíme tak, aby nám vznikla mäkká zmes. Špeciálnym spôsobom v rukách ušúľame väčšie kusy, z ktorých odtŕhame kúsočky, kladieme ich do misy. Druhý spôsob vytvárania džatiek je ten, že lyžicou vyberáme malé kúsky, ktoré kladieme do misy. Lyžicu namáčame do vody, v ktorej sa varili zemiaky. Džatky prelejeme maslom alebo opraženou cibuľkou so slaninou.
Hadzimka
Potrebujeme: kyslé mlieko, múku, sódu bikarbónu, soľ, cukor.
Postup: Z kyslého mlieka, múky, sódy bikarbóny, štipky soli a cukru vypracujeme polotuhé cesto. Z cesta formujeme asi 1 cm vysoké placky, ktoré pečieme bez masti na platni sporáka z oboch strán. Podávame namiesto chleba. Výborne chutia s maslom a kyslým mliekom.
Začurka
Potrebujeme: zemiaky, múku, soľ, vodu, šťavu z kyslej kapusty, maslo.
Postup: Zemiaky obielime, nakrájame na kocky a varíme v osolenej vode. Medzitým si pripravíme "mrvenicu". Pridáme k zemiakom a varíme do mäkka. Po uvarení scedíme, vody necháme len toľko, aby zakrývala zemiaky s cestovinou.
Začurku dokončujeme 3 spôsobmi:
- zalejeme ju rozohriatym maslom s opraženou cibuľkou,
- zalejeme ju preverenou šťavou z kyslej kapusty s lyžicou masti,
- zalejeme ju mliekom.
Necháme prevrieť, odstavíme a podávame.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.