Tlačenka
1 kg bravčového mäsa (najlepšie z hlavy, koleno), jazyk, srdce, mleté čierne a nové korenie, majorán, 4 strúčky cesnaku, 0,25 l bravčovej krvi, soľ.
Očistené a umyté mäso uvaríme v malom množstve vody úplne do mäkka. Uvarené mäso vykostíme, pokrájame na menšie kúsky a uložíme do misy. Pridáme mleté čierne a nové korenie, majorán, cesnak rozotretý so soľou a precedenú krv. Všetko spolu dobre premiešame, pridáme trocha vývaru, podľa potreby soľ a ešte premiešame. Plnkou naplníme vyčistený a umytý žalúdok alebo tlačenkové vrecúška, dobre uzatvoríme a pomaly varíme 60 minút. Uvarené vyberieme, vložíme medzi dve dosky, zaťažíme a necháme vychladnúť.
Klobása
400 g chudého bravčového pliecka bez kože a kostí, 400 g prerasteného vykosteného bravčového bôčika, 20 g soli, 10 g mletej sladkej červenej papriky, 7 g mletej štipľavej červenej papriky, 2 g mletého bieleho korenia, 6 strúčikov cesnaku, 2 g drvenej rasce, bravčové črevá.
Očistené a umyté pliecko spolu s očisteným, umytým a vykosteným bravčových bôčikom pokrájame na kocky. Osolíme, premiešame a necháme na chladnom mieste jeden deň odstáť. Potom ho pomelieme na mäsovom mlynčeku s hrubším priemerom. Pridáme mletú sladkú červenú a mletú štipľavú papriku, mleté biele korenie, rozotretý cesnak, drvenú rascu a všetko dôkladne premiešame. Pripravenou zmesou naplníme dôkladne vyumývané bravčové črevá a uzavrieme. Takto pripravené klobásy môžeme vyúdiť alebo uvariť či upiecť. Výbornou pochúťkou sú neúdené klobásy uvarené v kapustnici alebo strukovinovej polievke.
Jaternicová kaša
400 g bravčového bôčika bez kostí, 200 g pľúc, 1 bravčové srdce, soľ, 200 g ryže, mleté čierne korenie, mleté nové korenie, majorán, 4 strúčiky cesnaku, 1 väčšia cibuľa, 2 lyžice masti.
Všetky druhy mäsa dôkladne očistíme a umyjeme. Vložíme do studenej osolenej vody a uvaríme do mäkka. Scedíme a necháme vychladnúť. Potom zomelieme na mäsovom mlynčeku a vložíme do nádoby vhodnej na vymiešanie kaše. Prebratú a umytú ryžu zalejeme vývarom z mäsa a uvaríme do mäkka. Vychladnutú ryžu primiešame k pomletému mäsu. Pridáme mleté čierne korenie, mleté nové korenie, majorán a rozotretý cesnak. Nakoniec pridáme nadrobno pokrájanú cibuľu, ktorú sme opražili na masti. Všetko spolu premiešame, dáme na pekáč a vo vyhriatej rúre zapečieme. Počas zapekania občas premiešame. Podávame s chlebom alebo zemiakmi a kyslou kapustou.
Furmanské kolesá
600 g bravčového bôčika, soľ, mleté čierne korenie, 1 cibuľa, drvená rasce, mletá červená paprika, 3 strúčiky cesnaku, 150 g údenej klobásy, 1 lyžica masti, 2 cibule.
Bôčik vykostíme a rozrežeme na široký plát, ktorý naklepeme, osolíme, okoreníme mletým čiernym korením, posypeme cibuľou posekanou nadrobno, drvenou rascou, mletou červenou paprikou a cesnakom posekaným nadrobno. Navrch položíme umytú údenú klobásu, bôčik zvinieme do rolády tak, aby klobása bola v strede, previažeme hrubou niťou a opražíme v rozohriatej masti zo všetkých strán. Potom podlejeme, pridáme očistenú cibuľu pokrájanú na kolieska a upečieme vo vyhriatej rúre do mäkka.
Autor: Ko
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.