na pultoch vedľa seba korenie z Indie, Číny, Latinskej Ameriky, Stredozemia. Poznáme ho dobre? Ktoré sú jeho najpoužívanejšie druhy?
Čierne korenie
Je jedným z najznámejších a najrozšírenejších. Táto popínavá rastlina pochádza z Ázie. Zbierajú sa ešte zelené plody guľôčky a sušia na slnku. Biele korenie, ktoré menej používame v kuchyni azda z neznalosti, sú z tej istej rastliny, ibaže plody sú zrelé a zbavené šupky. Biele korenie je olúpané, a preto jemnejšie. Ak ste si kúpili zmes farebného korenia, okrem čierneho a bieleho, nájdete vo vrecúšku aj červené. Je to červené sečuánske korenie a pochádza z Číny.
Papričky Čilli
Nemajú nič spoločné s červenou pálivou paprikou. Najčastejšie sa používajú jemne pomleté. Ak neobľubujeme veľmi pikantné jedlá, radšej používajme čilli veľmi šetrne, lebo jedlo neskonzumujeme. Vo veľkej miere čilli používa juhoamerická kuchyňa. V Nepále pestujú žltú odrodu, ktorú obľubuje predovšetkým indická kuchyňa.
Zázvor
Toto korenie používame v našej kuchyni takmer výlučne mleté, ale s novými receptúrami už aj čerstvé. Pochádza z Ázie, jeho oddenky sa strúhajú a korenia sa nimi ryby a hydina. Je jemnejšie ako usušené a pomleté. Oddávna poznali zázvor ľudoví liečitelia, nezaobišli sa bez neho cukrári a pekári a v USA ho pridávajú do zázvorového piva i limonád.
Klinček
Usušené púčiky tropického stromu obsahujú olej, tlmiaci bolesť zubov. Celý alebo najemno pomletý sa skvelo dopĺňa s mäsom alebo ovocím. Pridáva sa do kompótov a niektorých likérov.
Aníz
Pochádza zo Stredomoria a jeho semienko patrí k najstarším liečivkám. Vývar z anízu uľahčuje odkašliavanie, používa sa pri konzervovaní kapusty, uhoriek, cvikly a do niektorých druhov pečiva.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.