sa rozhodli ponúknuť nám recepty tak, ako si ich pamätajú z rozprávania najstarších gazdiniek. Aby som bola celkom presná, pozvanie na nakrúcanie prišlo z časti Lietavy, z Lietavskej Závadky a po troch dňoch nakrúcania ju Lietavčania premenovali na "hollywood". O obci sme toho veľa nevedeli, chýbajúce znalosti nám však ochotne doplnili miestni obyvatelia.
Názov Lietava je odvodzovaný od mena slovanskej bohyne mladosti a jari Lyty - Liety - Lady, na ktorej počesť vraj kedysi stála v miestach terajších zrúcanín hradu drevená svätyňa. Nad obcou sa týčia pozostatky mohutného hradu Lietava, ktorý vznikol v 2. polovici 13. storočia a patril medzi známe a obávané pevnosti. Prekrásne, ale nehostinné prostredie s nedostatkom úrodnej pôdy ovplyvnilo aj celý život tunajších obyvateľov a do rozhodujúcej miery i to, čo varievali gazdiné.
Práve tu sme sa stretli so zaujímavou, dnes už takmer neznámou, plodinou - kvakou. Miestni ju volajú kvak. Chutí podobne ako kaleráb. Zvykli ju pestovať všetky chudobnejšie rodiny a uskladňovať na zimu v pivniciach, podobne ako zemiaky. Nakladali ju však aj do sudov tak, ako kyslú kapustu. Keďže to bolo jedlo "hladné", kombinovali ho napr. so sýtejšími strukovinami. Olúpanú ju zvykli piecť vcelku v rúre, alebo nakrájanú na plátky priamo na platni sporáka. Takúto ju mali najradšej deti a osievali si ju aj na desiatu do školy. Ako však spomína pamätníčka pani Cilka Chobotová, skrývali sa s ňou, lebo bola symbolom chudoby a tí bohatší za deťmi s takýmto jedlom vykrikovali hanlivé "kvak-kvak!" Dnes sa táto zelenina zaujímavej chuti, bohatá na vlákninu a vitamíny, možno vráti aj na naše stoly a to najmä v záujme nášho zdravia.
Ako na väčšine územia Slovenska, aj tu mala svoje nezastupiteľné miesto v hrncoch kyslá kapusta. Jedávali ju na množstvo spôsobov, s mäsom však len výnimočne, na sviatky a v nedeľu. Dva recepty z nej ponúkame aj čitateľom Víkendu, jeden z nich má vtipný názov "kuki". Zaujímali sme sa, prečo a odpoveď bola naozaj milá. Vraj preto, že spomedzi kapusty a zemiakov vykukujú oškvarky. Varievalo sa aj z krúp, ktoré tiež znovu objavujeme. Pridávali ich do polievok, varievali z nich kaše, poliate opraženou cibuľkou, ale aj zaujímavú krúpnu babu. Je lacná, chutná a ako inak - opäť zdravá. Všetky ponúkané recepty v Lietavskej Závadke dodnes prežívajú. A aj keď dnes už netvoria základ jedálnička, rozhodne sú jeho vítaným obohatením.
Krúpna baba
Potrebujeme: 250 g drobných krúp, 400 g zemiakov, 2 vajcia, soľ, masť, cibuľa, cesnak, majorán, 50 g sušených húb, údená slanina, oškvarky.
Postup: Jemné jačmenné krúpy dáme variť spolu s rascou a soľou a scedíme ich. Na masti podusíme cibuľku a vopred namočené nakrájané sušené huby. Uvarené krúpy premiešame s takto podusenými hubami, pridáme uvarené a popučené zemiaky a dochutíme korením. Primiešame škvarky, kto má rád aj upraženú údenú slaninu. Na vymastený plech dáme pripravenú masu, rovnomerne ju rozotrieme, povrch omastíme a pečieme do ružova.
Cesnaková kapusta
Potrebujeme: 500 g kyslej kapusty, 400 g zemiakov, 2 bobkové listy, celé čierne korenie, soľ, 500 g údeného mäsa, masť, hladká múka, veľa cesnaku.
Postup: Do troch hrncov dáme variť najskôr údené mäso, potom kyslú kapustu a nakoniec zemiaky. Vodu zo zemiakov zlejeme a zemiaky roztlačíme tĺčikom. Pridáme k nej uvarenú kapustu, ktorú sme predtým dochutili bobkovými listami a celým čiernym korením. Premiešame a prilejeme trošku vody z údeného mäsa a trošku zo zemiakov. Celé zahustíme zásmažkou z masti a hladkej múky, do ktorej pridáme väčšie množstvo cesnaku. Ak je prívarok málo kyslý, môžeme pridať kapustovej vody. Podávame s údeným mäsom nakrájaným na plátky a s celými varenými zemiakmi
Kuki
Uvarené zemiaky roztlačíme, pridáme k nim varenú kyslú kapustu, dochutíme soľou, pridáme na masle opraženú cibuľku, premiešame a nakoniec vsypeme za 2 hrste oškvarkov. Premiešame a podávame.
Kvaková polievka
Potrebujeme: 1 stredne veľká kvaka, 200 g fazule, 200 g zemiakov, cesnak, čierne mleté korenie, červená mletá paprika, soľ, 1 cibuľa, údená slanina, hladká múka.
Postup: Večer namočenú fazuľu dáme variť, keď je napoly mäkká, pridáme na rezance alebo kocky nakrájanú kvaku a zemiaky. Dochutíme soľou, čiernym mletým korením a červenou mletou paprikou. Polievku zahusťujeme zásmažkou z údenej slaniny a z hladkej múky.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.