Korzár logo Korzár

Spod pokrievky starej mamy

Do obce Lietava, ktorá leží na úpätí Súľovských vrchov prišiel náš televízny kulinársky štáb po tom, ako nás sem pozvala pani učiteľka a ženy, ktoré

sa rozhodli ponúknuť nám recepty tak, ako si ich pamätajú z rozprávania najstarších gazdiniek. Aby som bola celkom presná, pozvanie na nakrúcanie prišlo z časti Lietavy, z Lietavskej Závadky a po troch dňoch nakrúcania ju Lietavčania premenovali na "hollywood". O obci sme toho veľa nevedeli, chýbajúce znalosti nám však ochotne doplnili miestni obyvatelia.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Názov Lietava je odvodzovaný od mena slovanskej bohyne mladosti a jari Lyty - Liety - Lady, na ktorej počesť vraj kedysi stála v miestach terajších zrúcanín hradu drevená svätyňa. Nad obcou sa týčia pozostatky mohutného hradu Lietava, ktorý vznikol v 2. polovici 13. storočia a patril medzi známe a obávané pevnosti. Prekrásne, ale nehostinné prostredie s nedostatkom úrodnej pôdy ovplyvnilo aj celý život tunajších obyvateľov a do rozhodujúcej miery i to, čo varievali gazdiné.

SkryťVypnúť reklamu

Práve tu sme sa stretli so zaujímavou, dnes už takmer neznámou, plodinou - kvakou. Miestni ju volajú kvak. Chutí podobne ako kaleráb. Zvykli ju pestovať všetky chudobnejšie rodiny a uskladňovať na zimu v pivniciach, podobne ako zemiaky. Nakladali ju však aj do sudov tak, ako kyslú kapustu. Keďže to bolo jedlo "hladné", kombinovali ho napr. so sýtejšími strukovinami. Olúpanú ju zvykli piecť vcelku v rúre, alebo nakrájanú na plátky priamo na platni sporáka. Takúto ju mali najradšej deti a osievali si ju aj na desiatu do školy. Ako však spomína pamätníčka pani Cilka Chobotová, skrývali sa s ňou, lebo bola symbolom chudoby a tí bohatší za deťmi s takýmto jedlom vykrikovali hanlivé "kvak-kvak!" Dnes sa táto zelenina zaujímavej chuti, bohatá na vlákninu a vitamíny, možno vráti aj na naše stoly a to najmä v záujme nášho zdravia.

SkryťVypnúť reklamu

Ako na väčšine územia Slovenska, aj tu mala svoje nezastupiteľné miesto v hrncoch kyslá kapusta. Jedávali ju na množstvo spôsobov, s mäsom však len výnimočne, na sviatky a v nedeľu. Dva recepty z nej ponúkame aj čitateľom Víkendu, jeden z nich má vtipný názov "kuki". Zaujímali sme sa, prečo a odpoveď bola naozaj milá. Vraj preto, že spomedzi kapusty a zemiakov vykukujú oškvarky. Varievalo sa aj z krúp, ktoré tiež znovu objavujeme. Pridávali ich do polievok, varievali z nich kaše, poliate opraženou cibuľkou, ale aj zaujímavú krúpnu babu. Je lacná, chutná a ako inak - opäť zdravá. Všetky ponúkané recepty v Lietavskej Závadke dodnes prežívajú. A aj keď dnes už netvoria základ jedálnička, rozhodne sú jeho vítaným obohatením.

Krúpna baba

SkryťVypnúť reklamu

Potrebujeme: 250 g drobných krúp, 400 g zemiakov, 2 vajcia, soľ, masť, cibuľa, cesnak, majorán, 50 g sušených húb, údená slanina, oškvarky.

Postup: Jemné jačmenné krúpy dáme variť spolu s rascou a soľou a scedíme ich. Na masti podusíme cibuľku a vopred namočené nakrájané sušené huby. Uvarené krúpy premiešame s takto podusenými hubami, pridáme uvarené a popučené zemiaky a dochutíme korením. Primiešame škvarky, kto má rád aj upraženú údenú slaninu. Na vymastený plech dáme pripravenú masu, rovnomerne ju rozotrieme, povrch omastíme a pečieme do ružova.

Cesnaková kapusta

Potrebujeme: 500 g kyslej kapusty, 400 g zemiakov, 2 bobkové listy, celé čierne korenie, soľ, 500 g údeného mäsa, masť, hladká múka, veľa cesnaku.

Postup: Do troch hrncov dáme variť najskôr údené mäso, potom kyslú kapustu a nakoniec zemiaky. Vodu zo zemiakov zlejeme a zemiaky roztlačíme tĺčikom. Pridáme k nej uvarenú kapustu, ktorú sme predtým dochutili bobkovými listami a celým čiernym korením. Premiešame a prilejeme trošku vody z údeného mäsa a trošku zo zemiakov. Celé zahustíme zásmažkou z masti a hladkej múky, do ktorej pridáme väčšie množstvo cesnaku. Ak je prívarok málo kyslý, môžeme pridať kapustovej vody. Podávame s údeným mäsom nakrájaným na plátky a s celými varenými zemiakmi

Kuki

Uvarené zemiaky roztlačíme, pridáme k nim varenú kyslú kapustu, dochutíme soľou, pridáme na masle opraženú cibuľku, premiešame a nakoniec vsypeme za 2 hrste oškvarkov. Premiešame a podávame.

Kvaková polievka

Potrebujeme: 1 stredne veľká kvaka, 200 g fazule, 200 g zemiakov, cesnak, čierne mleté korenie, červená mletá paprika, soľ, 1 cibuľa, údená slanina, hladká múka.

Postup: Večer namočenú fazuľu dáme variť, keď je napoly mäkká, pridáme na rezance alebo kocky nakrájanú kvaku a zemiaky. Dochutíme soľou, čiernym mletým korením a červenou mletou paprikou. Polievku zahusťujeme zásmažkou z údenej slaniny a z hladkej múky.

Najčítanejšie na Korzár

Komerčné články

  1. Firma z Nitry robí miliónové projekty pre Teslu či TikTok
  2. Spoločnosť EY Slovensko vyhlásila jubilejný 20.ročník súťaže EY
  3. Pulzari ukazuje, prečo algoritmy milujú dobrú kreatívu
  4. Deti odišli, byt stíchol. Prečo mnohé ženy necítia slobodu?
  5. Úspech firemnej elektromobility: eFleet Day 2025 Truck&Bus&Van
  6. Andrej Viceník, VÚB: Samosprávy potrebujú partnera, nielen banku
  7. Keď sa z brigády stane kariéra
  8. Pacienti s akútnou myeloidnou leukémiou čakajú na moderné lieky
  1. Úspech firemnej elektromobility: eFleet Day 2025 Truck&Bus&Van
  2. Deti odišli, byt stíchol. Prečo mnohé ženy necítia slobodu?
  3. Firma z Nitry robí miliónové projekty pre Teslu či TikTok
  4. Rezidencia Rúrky: Prvý bytový dom skolaudovali, ďalší už stavajú
  5. Andrej Viceník, VÚB: Samosprávy potrebujú partnera, nielen banku
  6. Pulzari ukazuje, prečo algoritmy milujú dobrú kreatívu
  7. Keď sa z brigády stane kariéra
  8. Pacienti s akútnou myeloidnou leukémiou čakajú na moderné lieky
  1. J&T GRANT Jeden Team umožní trénovať až 15 000 deťom ročne 7 469
  2. Známy operátor opäť prekvapuje: Prináša internet 2500 Mbit/s 4 014
  3. Na trhu kúpite datle aj ťavu. Maroko má vlastný púštny Hollywood 3 615
  4. Hodnotenie profesionála: Dovolenka v Katare plnom kontrastov 2 786
  5. Čo urobiť, keď sa na stene objaví trhlina? Farba ju nezachráni 2 073
  6. Bez nich by elektrina netiekla. 1 704
  7. Pacienti s akútnou myeloidnou leukémiou čakajú na moderné lieky 1 551
  8. Taký obrovský úver ich mohol úplne položiť 1 413
  1. Tomáš Kuvik: Po predĺženom víkende: návrat do slovenskej reality
  2. Rado Surovka: Slovakistan
  3. Dušan Piršel: Funkčná spoločnosť sa nedá postaviť na návykoch z jaslí
  4. Marian Nanias: Problémy na maďarskej jadrovej elektrárni Paks II.
  5. Iveta Bakitová: Skiathos a Skopelos - miesta, ktoré očarili aj filmové legendy
  6. Štefan Šturdzík: Bijeme sa do pŕs , aký sme národ , pritom je u nás najviac čiernych skládok z celej EÚ !!
  7. Jan Dermek: 26.9. - Sviatok svätého Farizeja
  8. Martin Turčan: Ohlodaná kosť v tlame KDH a HS
  1. Ivan Čáni: Súdruh Fico, ďakujem! Vďaka vám nezomriem sprostý ani naivný. 15 599
  2. Rado Surovka: Kto zožral Ficovu návnadu ? 13 372
  3. Peter Franek: Zlá správa pre Uhríka s Mazurekom. 12 341
  4. Radko Mačuha: Muž, ktorý nehajloval. 10 921
  5. Martin Ondráš: Zákon čo legalizuje podvod? Alebo ako Slovensko stratí kontrolu nad pôdou 10 339
  6. Daniel Guľaš: Všetko dobré, Ľuboš. 9 929
  7. Ivan Čáni: Kolaborant a vlastizradca Blaha sa už aj strihá kvôli Rusom. 9 912
  8. Otilia Horrocks: Keď Monika Beňová moralizuje z miesta pre ZŤP 9 163
  1. Marian Nanias: Problémy na maďarskej jadrovej elektrárni Paks II.
  2. Marian Nanias: Nezvyčajná jadrová investícia – Maďarská JE Paks II.
  3. Anna Brawne: Džemy, hady, nebojte sa, dobre bude!
  4. Radko Mačuha: Muž, ktorý nehajloval.
  5. Marian Nanias: Problémy na tureckej JE Akkuyu.
  6. Radko Mačuha: Začnú nás stíhať za porušovanie národnej identity?
  7. Radko Mačuha: Už aj Verejné záchody chráni Ústava Slovenskej Republiky.
  8. Tupou Ceruzou: Neotravujte
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu