Trikrát bravčové
Fašiangy prinášajú na naše stoly pokrmy z bravčoviny, ktoré by sme v teplých ročných obdobiach ťažšie znášali. To neznamená, aby sme sa nimi prejedali. Bola to aj závada našich babičiek, od ktorých sú tieto recepty.
Zemplínska prekladaná bravčovina
Potrebujeme: 600 g bravčového mäsa z pliecka, soľ, mleté čierne korenie, mletá červená paprika, 4 cibule, 100 g údenej slaniny, 4 zemiaky, mäsový vývar, kyslá kapusta.
Postup: Mäso pokrájané na menšie tenké rezne naklepeme, osolíme, okoreníme mletým čiernym korením a poprášime červenou paprikou. Očistenú cibuľu pokrájame na kolieska a ukladáme do ohňovzdornej misy striedavo s pripravenými rezňami, plátkami údenej slaniny a kolieskami olúpaných zemiakov. Podlejeme mäsovým vývarom a dusíme prikryté v rúre. Podávame s kyslou kapustou.
Dolnozemské pečené bravčové
Potrebujeme: 600 g bravčového karé s kosťou alebo krkovičky, soľ, 4 cibule, 1 lyžica masti, 2 lyžice zelenej zelerovej vňate posekanej nadrobno, 2 strúčiky cesnaku, mäsový vývar, 2 dl dezertného červeného vína, 1 lyžica masla.
Postup: Bravčové karé naklepeme, pri kosti narežeme, osolíme a uložíme do ohňovzdornej misy. Obložíme kolieskami cibule, pomastíme a posypeme posekanou zelenou zelerovou vňaťou. Pridáme roztretý cesnak, podlejeme vývarom, prikryjeme a dáme piecť do vyhriatej rúry. Počas pečenia podľa potreby podlievame. Mäkké mäso podlejeme vínom a zapečieme. Hotové mäso pokvapkáme roztopeným maslom.
Gazdovská roláda
Potrebujeme: 1 kg prerasteného bravčového bôčika, soľ, mleté čierne korenie, 3 vajcia, 30 g masla, 4 žemle, 0,5 dl mlieka postrúhaný muškátový kvet, zelená petržlenová vňať, mleté čierne korenie, masť, mäsový vývar.
Postup: Bôčik rozrežeme na širší plát, osolíme a okoreníme mletým čiernym korením. Vajcia vymiešame s maslom, pridáme žemle namočené v mlieku, postrúhaný muškátový kvet, zelenú petržlenovú vňať posekanú nadrobno, soľ a všetko spolu dobre vymiešame. Plnkou naplníme pripravený bôčik, zvinieme ho, previažeme hrubou niťou, opražíme na masti zo všetkých strán, podlejeme vývarom a upečieme v rúre do ružova.
Autor: Ko
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.