Korzár logo Korzár
Utorok, 30. november, 2021 | Meniny má Ondrej, AndrejKrížovkyKrížovky

Podávame prílohy a doplnky k hlavným jedlám

Dôležitou súčasťou takmer každodennej stravy sú prílohy, šaláty a rôzne doplnky k hlavným pokrmom.Najčastejšou prílohou sú knedle, halušky, varené

Dôležitou súčasťou takmer každodennej stravy sú prílohy, šaláty a rôzne doplnky k hlavným pokrmom.

Najčastejšou prílohou sú knedle, halušky, varené cestoviny, dusená ryža, varené, pečené, dusené a vyprážané zemiaky, zemiaková kaša, zemiakové šaláty, zemiakové krokety, hrachová kaša, šošovica nakyslo, dusená hlávková kapusta, rajčiaková kapusta, fazuľový prívarok, dusená miešaná zelenina, tekvica na smotane, špenátový prívarok, kelový prívarok, dusená kyslá kapusta a mnohé ďalšie. Ku každému pokrmu musíme podávať chuťovo najviac vyhovujúcu prílohu, šalát, kompót alebo doplnok jedla:

- k zaprávaným mäsám, k pokrmom pripravovaným na smotane a k teplým omáčkam sú najvhodnejšie knedle, halušky, varené cestoviny a dusená ryža.

- k prírodným duseným mäsám so šťavou a k rozlične upravenej zelenine podávame opekané a vyprážané zemiaky, dusenú alebo slovenskú ryžu a zemiakovú kašu.

- k vyprážaným mäsám a k vyprážanej zelenine podávame zemiakovú kašu (pyré), zemiakové šaláty a čierny chlieb.

- k zapekaným pokrmom zvyčajne podávame zemiakovú kašu alebo chlieb, šaláty, sterilizovanú zeleninu a kompóty.

- k varenému mäsu a k mäsu dusenému vo vlastnej šťave podávame varenú či dusenú zeleninu a zemiaky.

- k studeným pečienkam podávame zemiakové alebo zeleninové šaláty a chlieb alebo pečivo.

- k pečenej kačici (husi) je vhodná knedľa s dusenou červenou kapustou.

- k varenej či dusenej zelenine podávame vyprážané zemiaky, zemiakové placky a omelety.

- k rozlične upravovaným rybám sú najvhodnejšie varené zemiaky.

K doplnkom hlavným pokrmov patria pochúťkové maslá a omáčky. Pochúťkové maslo je zmes čerstvého masla s chuťovo výraznými prísadami, doplnkami a koreninami, ktoré spolu dôkladne vymiešame. V teplej kuchyni pochúťkovým maslom dopĺňame, zjemňujeme a spestrujeme chuť hotových pokrmov. Vymiešané pochúťkové maslo sformujeme do valčeka, zabalíme do alobalu a necháme stuhnúť. Pred podávaním ho ozdobným nožom pokrájame na malé kolieska alebo kocky a položíme na každú porciu hotového pokrmu. Na teplom pokrme sa pochúťkové maslo pomaly rozpúšťa a hotovému pokrmu dodáva lahodnú, príjemnú chuť. V studenej kuchyni používame pochúťkové maslá ako nátierky na obložené chlebíčky, ako plnku do plnených vajec a zeleniny, ale aj ako ozdobu a doplnok studených tanierov a mís. Najčastejšie pripravujeme bylinkové, pažítkové, petržlenové, chrenové, sardelové, kaparové a kečupové maslo.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Spoznajte protizápalové účinky Kypriny úzkolistej spod Tatier
  2. Pomáhajú firmám zarábať viac. Polepšili si aj živnostníci
  3. Výhody najväčšej obchodnej siete objavuje aj verejný sektor
  4. inFEEnity posilní Samuel Oriňák
  5. Krízové balíčky pre ohrozené domácnosti
  6. Študuj, čo ťa baví na Trenčianskej univerzite!
  7. Chcete vedieť, kto fotí influencerky, celebrity a hviezdy?
  8. Ako si zvýšiť penziu aj s priemerným platom?
  9. Vianočné nákupy bez stresu? Pozrite sa, či na to idete správne
  10. BLoKK v Bratislave je pred dokončením, ponúka posledné apartmány
  1. Anketu Elektromobil roka 2021 ovládla ŠKODA
  2. Prvé bezbariérové fitko vo Zvolene otvára ZŤP cestu k športu
  3. Zmeny v systéme revíznych postupov
  4. Compliance – kto by mal byť zodpovedný?
  5. Tabaková mládež. Čo s ňou?
  6. Krízové balíčky pre ohrozené domácnosti
  7. Pohľad do histórie. Kedy sme sa mali lepšie ako dnes?
  8. Spoznajte protizápalové účinky Kypriny úzkolistej spod Tatier
  9. Strava ani spánok nie sú dôležité, ak pri tom dýchame zlý vzduch
  10. Krízové balíčky pre ohrozené domácnosti
  1. Odsťahovali sa na lazy i do dodávky. Ako sa tam žije? 29 474
  2. Spokojnosť je daná geneticky. Dá sa však zmeniť 15 029
  3. 8 skutočných celebrít. Tieto mozgy ovplyvňujú, ako budeme žiť 11 784
  4. Ako si zvýšiť penziu aj s priemerným platom? 7 314
  5. ARÓNIA - najsilnejšia prírodná prevencia proti koronavírusu 6 153
  6. Karnozín – účinná látka s obrovským potenciálom 3 087
  7. Rekonštruujete? Pozor na romantické predstavy o vykurovaní 2 819
  8. Volkswagen predstavuje ďalší elektrický model 2 703
  9. Vianočné nákupy bez stresu? Pozrite sa, či na to idete správne 1 891
  10. Ako ušetriť náklady v sklade? Máme pre vás 9 tipov 1 781

Blogy SME

  1. Café Európa: Hrozí Európe ďalšia migračná kríza?
  2. Juraj Paškuliak: Ako moja matka pracovala pre podvodníka
  3. Rudolf Pado: Spoločenstvo pozitívnej deviácie alebo ako prežiť pandémiu
  4. Ján Marton: Vízia moderného poľnohospodárstva zabudla na moderné poľnohospodárstvo a vidiek.
  5. Radovan Kazda: TOP 7 dôvodov, prečo 500 miliónov pre seniorov nie je dobrý nápad
  6. Marian Nanias: Jadrová energia – Vyhrážky a vydieranie ako štýl energetickej politiky?
  7. Tomáš Sedliačik: Ako sa baviť s konšpirátorom
  8. Tomáš Jacko: 2021: COVID odysea - Ako sa nezblázniť z online výučby (2. časť)
  1. Radovan Kazda: Poslanec Blaha a jeho fašisti 11 071
  2. Monika Nagyova: Poďte bližšie, staré dievky nehryzú. 8 442
  3. Jozef Sitko: Pani prezidentka, jej priateľ a jej exporadca Leško 7 766
  4. Ján Marton: Prezidentka žije v krajine, ktorej nerozumie a ja nerozumiem jej. 5 294
  5. Věra Tepličková: Ako chutí moc alebo Ak budeme dobrí, dostaneme limetku 4 931
  6. Pavol Koprda: Infekčnejší a možno ešte nebezpečnejší. Čo zatiaľ vieme o mutácii vírusu B.1.1.529? 4 796
  7. Tereza Krajčová: Anglický denník: 18. Najväčší strašiak návratu zo zahraničia? Slovenská mentalita 4 222
  8. Pavel Macko: Špinavý útok voči mojej rodine trvá už šesť rokov! 3 974
  1. Pavol Koprda: Infekčnejší a možno ešte nebezpečnejší. Čo zatiaľ vieme o mutácii vírusu B.1.1.529?
  2. Juraj Hipš: Zvýšenie platov učiteľov na hygienické minimum nezvýši kvalitu vzdelávania, tvrdí analytik.
  3. Lucia Šicková: Poučenia z herného biznisu 3: Viem vyhrať, aj keď mi rozdali horšie karty, ako ostatným
  4. Juraj Hipš: Prorektor UK: Novelu treba stiahnuť a začať na nej pracovať odznova
  5. Karolína Farská: Dokedy bude koalícia fackovacím panákom Sme rodina?
  6. Juraj Hipš: Učiteľ Čapek: Niektorí učitelia sú machri. Od hodín svojho syna som sa skoro nevedel odlepiť
  7. Milota Sidorová: Pokrivené dáta vytláčajú ženy z pozornosti. Takto to môžeme zmeniť
  8. Katarína Pázmányová: Zabúdate? Možno by ste mali navštíviť odborníka
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Ilustračné foto.

Týka sa to zatiaľ ôsmich okresov.


16 h
Testovanie na prítomnosť koronavírusu.

PCR testy odhalili viac ako 680-tisíc nakazených koronavírusom. Pandémia Covid-19 si vyžiadala 14 418 obetí. Lockdown opäť obmedzil život na Slovensku, vo štvrtok vstúpil do platnosti zákaz vychádzania.


a 5 ďalší 11 h

Blogy SME

  1. Café Európa: Hrozí Európe ďalšia migračná kríza?
  2. Juraj Paškuliak: Ako moja matka pracovala pre podvodníka
  3. Rudolf Pado: Spoločenstvo pozitívnej deviácie alebo ako prežiť pandémiu
  4. Ján Marton: Vízia moderného poľnohospodárstva zabudla na moderné poľnohospodárstvo a vidiek.
  5. Radovan Kazda: TOP 7 dôvodov, prečo 500 miliónov pre seniorov nie je dobrý nápad
  6. Marian Nanias: Jadrová energia – Vyhrážky a vydieranie ako štýl energetickej politiky?
  7. Tomáš Sedliačik: Ako sa baviť s konšpirátorom
  8. Tomáš Jacko: 2021: COVID odysea - Ako sa nezblázniť z online výučby (2. časť)
  1. Radovan Kazda: Poslanec Blaha a jeho fašisti 11 071
  2. Monika Nagyova: Poďte bližšie, staré dievky nehryzú. 8 442
  3. Jozef Sitko: Pani prezidentka, jej priateľ a jej exporadca Leško 7 766
  4. Ján Marton: Prezidentka žije v krajine, ktorej nerozumie a ja nerozumiem jej. 5 294
  5. Věra Tepličková: Ako chutí moc alebo Ak budeme dobrí, dostaneme limetku 4 931
  6. Pavol Koprda: Infekčnejší a možno ešte nebezpečnejší. Čo zatiaľ vieme o mutácii vírusu B.1.1.529? 4 796
  7. Tereza Krajčová: Anglický denník: 18. Najväčší strašiak návratu zo zahraničia? Slovenská mentalita 4 222
  8. Pavel Macko: Špinavý útok voči mojej rodine trvá už šesť rokov! 3 974
  1. Pavol Koprda: Infekčnejší a možno ešte nebezpečnejší. Čo zatiaľ vieme o mutácii vírusu B.1.1.529?
  2. Juraj Hipš: Zvýšenie platov učiteľov na hygienické minimum nezvýši kvalitu vzdelávania, tvrdí analytik.
  3. Lucia Šicková: Poučenia z herného biznisu 3: Viem vyhrať, aj keď mi rozdali horšie karty, ako ostatným
  4. Juraj Hipš: Prorektor UK: Novelu treba stiahnuť a začať na nej pracovať odznova
  5. Karolína Farská: Dokedy bude koalícia fackovacím panákom Sme rodina?
  6. Juraj Hipš: Učiteľ Čapek: Niektorí učitelia sú machri. Od hodín svojho syna som sa skoro nevedel odlepiť
  7. Milota Sidorová: Pokrivené dáta vytláčajú ženy z pozornosti. Takto to môžeme zmeniť
  8. Katarína Pázmányová: Zabúdate? Možno by ste mali navštíviť odborníka

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop
Skryť Zatvoriť reklamu