zaspievala pani Anna Saganová z Lietavskej Závadky. Avšak aj tu, ako všade inde na Slovensku, sa ľudia vedeli baviť.
Obdobím, kedy bolo mnohé dovolené, boli práve fašiangy, ktoré trvajú od Troch kráľov do Popolcovej stredy. Počas fašiangov sa tancovalo, veselilo, veľa jedlo i pilo, lebo ľudia verili, že kto sa nenaje cez fašiangy, bude hladovať po celý rok. A tak v domácnostiach počas fašiangov rozvoniavali všakovaké pochúťky pripravované z vajec, kysnutého cesta, nechýbala ani šunka, chren, šišky či baranina. Jedlá, ktoré sa podávali počas fašiangových hostín, mali aj obradový význam. Tak napr. vaječné jedlá mali zabezpečiť plodnosť, vyprážané pečivo zase hojnosť a sýtosť. Na stoloch nesmeli chýbať ani koláče z kysnutého cesta. Tie robili z kvalitnej, hlavne pšeničnej múky a cesto sa zarábalo prevažne mliekom a sladilo medom, až neskôr cukrom. Slovanským názvom koláč sa pôvodne označovalo okrúhle obradové pečivo, postupne sa však tvary koláčov menili. Ich prítomnosť na stole vždy podčiarkovala sviatočnosť chvíle. Gazdiné z Lietavskej Závadky pekávali strapáky a tvarohové kachličky, neskôr nechýbali ani dolky, ktoré k nám však prenikli z českej kuchyne. Základné kysnuté cesto, tak ako ho ponúkame, plnili na sladko a to orechovou, makovou, tvarohovou či hruškovou plnkou, i na slano. Tieto tradičné koláče nechýbali ani pri rozlúčkovom pohostení s členmi nášho televízneho štábu. Chutili výborne a potešili nás rovnako ako skutočnosť, že od našej návštevy sa v Lietavskej Závadke pravidelne organizujú dni receptov z relácie Varím, varíš, varíme.
Strapáky a tvarohové kachličky
Potrebujeme: 250 g polohrubej múky a 250 g hladkej múky, kvások, 1 vajce, soľ, kyslé mlieko, maslo, sódabikarbónu.
Kapustová plnka: 400 g kyslej kapusty, 150 g údenej slaniny, mleté čierne korenie, soľ, 100 g zemiakov.
Tvarohová plnka: 400 g tvarohu, pažítka, soľ, 100 g zemiakov, maslo.
Postup: Kysnuté cesto pripravíme z polohrubej a hladkej múky v pomere 1:1, kvásku, jedného celého vajca, trošky soli, masla a prášku do pečiva. Dobre vypracujeme vláčne, nie príliš tuhé cesto. Necháme ho vykysnúť na teplom mieste a potom ho rozdelíme na dva bochníky. Jeden naplníme plnkou z kyslej kapusty, druhý tvarohovou plnkou. Plnku z kyslej kapusty urobíme takto: nadrobno pokrájanú údenú slaninku mierne vytopíme, pridáme kyslú kapustu a dusíme do polomäkka. Ochutíme mletým čiernym korením a soľou. Necháme vychladnúť. Zvlášť uvaríme zemiaky, ktoré pretlačíme. Plnku ukladáme do cesta nasledovne: bochník cesta rozvaľkáme na štvorec, kapustu rozotrieme na vyvaľkané cesto a do prostriedku dáme kôpku zemiakov. naplnený plát zo štyroch strán preložíme smerom do stredu. Preložíme na plech a rukou roztlačíme tak, aby zabral polovicu plechu. Necháme podkysnúť a pred pečením potrieme rozpusteným maslom. Obdobne postupujeme aj pri tvarohovej plnke.
Dolky
Potrebujeme: pol litra sladkého mlieka, kvások, hrubá múka, soľ, prášok do pečiva, citrónová kôra, 2 vajcia, cukor, slivkový lekvár, tvaroh.
Postup: Z pol litra mlieka, hrubej múky, kvásku, vajec, trošky soli, prášku do pečiva a citrónovej kôry vypracujeme cesto, ktoré má byť hustejšie ako na palacinky. Necháme ho kysnúť asi 40 minút. Potom z neho v lievancovej forme robíme úhľadné dolky, ktoré potrieme buď lekvárom, alebo tvarohovou plnkou. Môžeme ich spájať 2 a 2 samostatne lekvárové, alebo lekvárový s tvarohovým.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.