Korzár logo Korzár
Sobota, 4. december, 2021 | Meniny má Barbora, BarbaraKrížovkyKrížovky

Recepty z Lietavskej Závadky (2)

"Chudobný je ten náš kraj, samé kopce - holoty, chleba, masla, málo máme - pri tem samé roboty" to sú slová starej ľudovej piesne, ktorú nám

zaspievala pani Anna Saganová z Lietavskej Závadky. Avšak aj tu, ako všade inde na Slovensku, sa ľudia vedeli baviť.

Obdobím, kedy bolo mnohé dovolené, boli práve fašiangy, ktoré trvajú od Troch kráľov do Popolcovej stredy. Počas fašiangov sa tancovalo, veselilo, veľa jedlo i pilo, lebo ľudia verili, že kto sa nenaje cez fašiangy, bude hladovať po celý rok. A tak v domácnostiach počas fašiangov rozvoniavali všakovaké pochúťky pripravované z vajec, kysnutého cesta, nechýbala ani šunka, chren, šišky či baranina. Jedlá, ktoré sa podávali počas fašiangových hostín, mali aj obradový význam. Tak napr. vaječné jedlá mali zabezpečiť plodnosť, vyprážané pečivo zase hojnosť a sýtosť. Na stoloch nesmeli chýbať ani koláče z kysnutého cesta. Tie robili z kvalitnej, hlavne pšeničnej múky a cesto sa zarábalo prevažne mliekom a sladilo medom, až neskôr cukrom. Slovanským názvom koláč sa pôvodne označovalo okrúhle obradové pečivo, postupne sa však tvary koláčov menili. Ich prítomnosť na stole vždy podčiarkovala sviatočnosť chvíle. Gazdiné z Lietavskej Závadky pekávali strapáky a tvarohové kachličky, neskôr nechýbali ani dolky, ktoré k nám však prenikli z českej kuchyne. Základné kysnuté cesto, tak ako ho ponúkame, plnili na sladko a to orechovou, makovou, tvarohovou či hruškovou plnkou, i na slano. Tieto tradičné koláče nechýbali ani pri rozlúčkovom pohostení s členmi nášho televízneho štábu. Chutili výborne a potešili nás rovnako ako skutočnosť, že od našej návštevy sa v Lietavskej Závadke pravidelne organizujú dni receptov z relácie Varím, varíš, varíme.

Strapáky a tvarohové kachličky

Potrebujeme: 250 g polohrubej múky a 250 g hladkej múky, kvások, 1 vajce, soľ, kyslé mlieko, maslo, sódabikarbónu.

Kapustová plnka: 400 g kyslej kapusty, 150 g údenej slaniny, mleté čierne korenie, soľ, 100 g zemiakov.

Tvarohová plnka: 400 g tvarohu, pažítka, soľ, 100 g zemiakov, maslo.

Postup: Kysnuté cesto pripravíme z polohrubej a hladkej múky v pomere 1:1, kvásku, jedného celého vajca, trošky soli, masla a prášku do pečiva. Dobre vypracujeme vláčne, nie príliš tuhé cesto. Necháme ho vykysnúť na teplom mieste a potom ho rozdelíme na dva bochníky. Jeden naplníme plnkou z kyslej kapusty, druhý tvarohovou plnkou. Plnku z kyslej kapusty urobíme takto: nadrobno pokrájanú údenú slaninku mierne vytopíme, pridáme kyslú kapustu a dusíme do polomäkka. Ochutíme mletým čiernym korením a soľou. Necháme vychladnúť. Zvlášť uvaríme zemiaky, ktoré pretlačíme. Plnku ukladáme do cesta nasledovne: bochník cesta rozvaľkáme na štvorec, kapustu rozotrieme na vyvaľkané cesto a do prostriedku dáme kôpku zemiakov. naplnený plát zo štyroch strán preložíme smerom do stredu. Preložíme na plech a rukou roztlačíme tak, aby zabral polovicu plechu. Necháme podkysnúť a pred pečením potrieme rozpusteným maslom. Obdobne postupujeme aj pri tvarohovej plnke.

Dolky

Potrebujeme: pol litra sladkého mlieka, kvások, hrubá múka, soľ, prášok do pečiva, citrónová kôra, 2 vajcia, cukor, slivkový lekvár, tvaroh.

Postup: Z pol litra mlieka, hrubej múky, kvásku, vajec, trošky soli, prášku do pečiva a citrónovej kôry vypracujeme cesto, ktoré má byť hustejšie ako na palacinky. Necháme ho kysnúť asi 40 minút. Potom z neho v lievancovej forme robíme úhľadné dolky, ktoré potrieme buď lekvárom, alebo tvarohovou plnkou. Môžeme ich spájať 2 a 2 samostatne lekvárové, alebo lekvárový s tvarohovým.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Tento rok turizmu neprial
  2. Dobrá receptúra musí mať „oko draka“
  3. Brazílska fintechová banka Nubank vstupuje na Wall Street
  4. Opäť sme na dobrej vlne
  5. Ako sa vyrába nealkoholické pivo? Kvalitou nezaostáva za bežným
  6. Bezpečná dovolenka v exotike: Maldivy sú prešpikované zážitkami
  7. So Sovietskym zväzom na večné časy? Pozrite sa ako padá kolos
  8. Petra Vlhová: Prvýkrát v živote som urobila veľké rozhodnutie
  9. PRIESKUM: Slováci prezradili, čo by mal spĺňať dokonalý smartfón
  10. Výhody najväčšej obchodnej siete objavuje aj verejný sektor
  1. Dobrá receptúra musí mať „oko draka“
  2. Ako uľahčiť opatrovanie seniorov doma
  3. Brazílska fintechová banka Nubank vstupuje na Wall Street
  4. Bezpečná dovolenka v exotike: Maldivy sú prešpikované zážitkami
  5. Ako sa vyrába nealkoholické pivo? Kvalitou nezaostáva za bežným
  6. Opäť sme na dobrej vlne
  7. Aj mikulášske balíčku môžu byť zdravé. Zistite ako na to.
  8. 365.bank sa stala bankou roka na Slovensku
  9. 100% ovocné šťavy pod lupou – Prečo sa ich oplatí konzumovať?
  10. Tento výťah si poradí aj s tým najužším schodiskom
  1. Spokojnosť je daná geneticky. Dá sa však zmeniť 17 138
  2. Petra Vlhová: Prvýkrát v živote som urobila veľké rozhodnutie 12 147
  3. Pohľad do histórie. Kedy sme sa mali lepšie ako dnes? 7 799
  4. So Sovietskym zväzom na večné časy? Pozrite sa ako padá kolos 7 481
  5. Strava ani spánok nie sú dôležité, ak pri tom dýchame zlý vzduch 5 813
  6. 8 skutočných celebrít. Tieto mozgy ovplyvňujú, ako budeme žiť 5 616
  7. Odsťahovali sa na lazy i do dodávky. Ako sa tam žije? 3 991
  8. Ako si zvýšiť penziu aj s priemerným platom? 3 757
  9. Bezpečná dovolenka v exotike: Maldivy sú prešpikované zážitkami 3 256
  10. Na nové auto sa neoplatí čakať. Trhu kraľujú jazdené 2 926

Blogy SME

  1. Anton Kovalčík: Postmodernistický prístup k telesnému postihnutiu.
  2. Marian Nanias: Jadrová energia – Dôvera spoločnosti k vedeckým poznatkom.
  3. Štefan Vidlár: Babenkám
  4. Ján Šeďo: Spomienky bývalého elitného policajta zabalené v kriminálnych príbehoch - akt odvahy v troch dejstvách ( zatiaľ ).
  5. Roland Ondrus: Lockdown
  6. Jakub Konečný: Samit pre demokraciu: východiská a očakávania pred najväčšou diplomatickou akciou roka
  7. ASEKOL SK: Končí sa doba plastová. Do čoho vám zajtra zabalia jedlo?
  8. Štefan Vidlár: Darmožráč
  1. Pavol Koprda: Očkovacie hoaxy Ľuboša Blahu odstránil Facebook 14 932
  2. Radovan Kazda: TOP 7 dôvodov, prečo 500 miliónov pre seniorov nie je dobrý nápad 4 981
  3. Radovan Kazda: Poslanec Blaha a jeho fašisti 4 780
  4. Tomáš Sedliačik: Ako sa baviť s konšpirátorom 4 778
  5. Martin Greguš: Istropolis zbúrajú...starosta Kusý obrátil kabát...Je to vôbec možné? Architekt a primátor Vallo mlčí... 4 616
  6. Jozef Drahovský: Zákon o bočnom odstupe medzi vozidlom a cyklistom dopadol ako na Slovensku 4 563
  7. Zuzana Rattajová: Juraj Droba, dnes si opustil ľudí 4 244
  8. Pavol Koprda: Infekčnejší a možno ešte nebezpečnejší. Čo zatiaľ vieme o mutácii vírusu B.1.1.529? 3 102
  1. Pavol Koprda: Očkovacie hoaxy Ľuboša Blahu odstránil Facebook
  2. Pavol Koprda: Infekčnejší a možno ešte nebezpečnejší. Čo zatiaľ vieme o mutácii vírusu B.1.1.529?
  3. Juraj Hipš: Zvýšenie platov učiteľov na hygienické minimum nezvýši kvalitu vzdelávania, tvrdí analytik.
  4. Lucia Šicková: Poučenia z herného biznisu 3: Viem vyhrať, aj keď mi rozdali horšie karty, ako ostatným
  5. Juraj Hipš: Prorektor UK: Novelu treba stiahnuť a začať na nej pracovať odznova
  6. Karolína Farská: Dokedy bude koalícia fackovacím panákom Sme rodina?
  7. Milota Sidorová: Pokrivené dáta vytláčajú ženy z pozornosti. Takto to môžeme zmeniť
  8. Juraj Hipš: Učiteľ Čapek: Niektorí učitelia sú machri. Od hodín svojho syna som sa skoro nevedel odlepiť
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Minister financií Igor Matovič predstavuje svoj návrh dávať 500-eurové poukazy ľuďom nad 60 rokov za to, že sa dajú zaočkovať proti ochoreniu Covid-19.

Ekonómovia odhadujú, že poukážka priláka len asi stotisíc ľudí.


10 h
Peter Schutz.

Zo slovenských verejných peňazí robí bankomat samotná žaba na prameni.


11 h
Víkendový výber SME

Pravidelná dávka víkendového čítania.


5 h
Obchod Pepco v Bratislave. (ilustračné foto)

Milan Drahoš o nejednoznačnosti lockdownu i útokoch na zamestnancov.


14 h

Blogy SME

  1. Anton Kovalčík: Postmodernistický prístup k telesnému postihnutiu.
  2. Marian Nanias: Jadrová energia – Dôvera spoločnosti k vedeckým poznatkom.
  3. Štefan Vidlár: Babenkám
  4. Ján Šeďo: Spomienky bývalého elitného policajta zabalené v kriminálnych príbehoch - akt odvahy v troch dejstvách ( zatiaľ ).
  5. Roland Ondrus: Lockdown
  6. Jakub Konečný: Samit pre demokraciu: východiská a očakávania pred najväčšou diplomatickou akciou roka
  7. ASEKOL SK: Končí sa doba plastová. Do čoho vám zajtra zabalia jedlo?
  8. Štefan Vidlár: Darmožráč
  1. Pavol Koprda: Očkovacie hoaxy Ľuboša Blahu odstránil Facebook 14 932
  2. Radovan Kazda: TOP 7 dôvodov, prečo 500 miliónov pre seniorov nie je dobrý nápad 4 981
  3. Radovan Kazda: Poslanec Blaha a jeho fašisti 4 780
  4. Tomáš Sedliačik: Ako sa baviť s konšpirátorom 4 778
  5. Martin Greguš: Istropolis zbúrajú...starosta Kusý obrátil kabát...Je to vôbec možné? Architekt a primátor Vallo mlčí... 4 616
  6. Jozef Drahovský: Zákon o bočnom odstupe medzi vozidlom a cyklistom dopadol ako na Slovensku 4 563
  7. Zuzana Rattajová: Juraj Droba, dnes si opustil ľudí 4 244
  8. Pavol Koprda: Infekčnejší a možno ešte nebezpečnejší. Čo zatiaľ vieme o mutácii vírusu B.1.1.529? 3 102
  1. Pavol Koprda: Očkovacie hoaxy Ľuboša Blahu odstránil Facebook
  2. Pavol Koprda: Infekčnejší a možno ešte nebezpečnejší. Čo zatiaľ vieme o mutácii vírusu B.1.1.529?
  3. Juraj Hipš: Zvýšenie platov učiteľov na hygienické minimum nezvýši kvalitu vzdelávania, tvrdí analytik.
  4. Lucia Šicková: Poučenia z herného biznisu 3: Viem vyhrať, aj keď mi rozdali horšie karty, ako ostatným
  5. Juraj Hipš: Prorektor UK: Novelu treba stiahnuť a začať na nej pracovať odznova
  6. Karolína Farská: Dokedy bude koalícia fackovacím panákom Sme rodina?
  7. Milota Sidorová: Pokrivené dáta vytláčajú ženy z pozornosti. Takto to môžeme zmeniť
  8. Juraj Hipš: Učiteľ Čapek: Niektorí učitelia sú machri. Od hodín svojho syna som sa skoro nevedel odlepiť

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop
Skryť Zatvoriť reklamu