Túžbu Rakúšanov po ich svetoznámej kulinárskej špecialite
"Šnicľa je jednoducho národné jedlo a Rakúšania sú patrioti a vzdorovití ľudia," povedal novinárom Zvonko Stojkovič, juhoslovanský majiteľ viedenskej siete reštaurácií rýchleho občerstvenia pod príznačným názvom Schnitzel Heaven (Šnicľové nebo). Alarmujúce správy vôbec nepoznamenali jeho tržby a ľudia si naďalej s obľubou objednávajú bravčový rezeň a hranolkami alebo rakúsku obdobu hamburgera - schnitzelburger.
Pravý viedenský rezeň sa síce robí z teľacieho mäsa, ale keďže Rakúšania zjedia trikrát viac bravčového, napokon aj viedenská šnicľa je väčšinou z mäsa jatočných prasiat.
Dôveru konzumentov alpskej krajiny, ktorá sa pýši svojím poľnohospodárstvom, nedávno podkopali správy o využívaní zakázaných hormónov, antibiotík a vakcín. Dokonca 17 fariem sa dostalo do karantény a niekoľko ďalších prešetrujú. Podľa niektorých vedcov totiž mäso ošípaných, ktoré boli liečené zakázanými liekmi, predstavuje pre ľudí väčšie riziko ako hovädzie mäso infikované BSE. Odborníci sa obávajú, že konzumácia takéhoto bravčového mäsa môže spôsobovať rakovinu alebo viesť k vybudovaniu odolnosti voči antibiotikám.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.