Raslavíc. Aj keď je jej dnešná podoba už moderná, predsa sa tu nájdu i pôvodné domce so zachovanou ľudovou architektúrou. Zväčša sú už neobývané, stoja však ako spomienka na doby minulé. Miestni obyvatelia si ich chránia tak, ako piesne, zvyky, remeslá, či recepty svojich starých mám. Keď sme zisťovali, aké je najtypickejšie jedlo tejto oblasti, dostali sme jednoznačnú odpoveď - predsa mačanka. Raslavice sú mačankové... Táto špecialita dostala svoj názov od spôsobu jej jedenia. Ide vlastne o omáčku, do ktorej sa buď nadrobil chlieb, alebo sa z neho lámali väčšie kúsky a namáčali sa do taniera. Mačanky sa varili buď s mäsom, alebo bez neho. Avšak vo sviatočné dni, ako je ten dnešný, mäso na stoloch chýbať nesmelo.
Hromnice (2. február) boli významným dňom, v ktorom sa stretávala zima s jarou. Práve v tento deň gazdovia starostlivo sledovali vývoj počasia, pretože od neho závisela celá budúca úroda. Zlé bolo, ak bol február teplý, pretože signalizoval dlhú zimu, slabú úrodu, chudobu. Tieto pozorovania sa zachovali aj v pranostikách ako napr.: "Teplé Hromnice, prázdne pivnice" či "Keď na Hromnice mrzne, teplé leto bude". Hromnice, to je vlastne ľudový názov katolíckeho sviatku rituálneho očisťovania Panny Márie. V tento deň sa svätili sviečky, ktorým sa potom pripisovala veľká magická sila. Sviečky - hromničky vraj ochránili dom pred hromami a bleskami i rôznymi chorobami. Zvyk svätenia sviečok pretrval na mnohých dedinách dodnes. Po návrate z kostola v Raslaviciach, tak ako inde, dali gazdiné hromničku na viditeľné miesto, aby bola v čase núdze vždy poruke a postili sa do prípravy sviatočného jedla.
Baraní guláš
Potrebujeme: 600 g baranieho stehna, 4 veľké cibule, 300 g zemiakov, rascu, cesnak, červenú sladkú i štipľavú mletú papriku, soľ, čierne mleté korenie, masť.
Postup: Nadrobno nakrájanú cibuľu speníme na masti, prisypeme rascu, červenú mletú papriku a pridáme na kocky nakrájané baranie stehno. Za stáleho miešania ho orestujeme tak, aby bolo mäsko opečené zo všetkých strán. Potom pridáme pretlačený cesnak, soľ, čierne mleté korenie, podlejeme vodou a dusíme do polomäkka. Nakoniec pridáme zemiaky a necháme dodusiť. Guláš zahustíme zátrepkou, ktorú pripravíme z vody a hladkej múky. Podávame s chlebom.
Baraní perkelt
Potrebujeme: 800 g baranieho mäsa, 3 veľké cibule, paradajkový pretlak, čierne mleté korenie, soľ, masť, hladkú múku, mlieko.
Postup: Na masti speníme nadrobno nakrájanú cibuľku, pridáme paradajkový pretlak a na kocky nakrájané mäso. Orestujeme ho zo všetkých strán, dochutíme čiernym mletým korením, soľou, sladkou i štipľavou mletou červenou paprikou. Podlejeme vodou a dusíme do mäkka. Perkelt zahusťujeme zátrepkou, ktorú urobíme z mlieka a hladkej múky. Podávame s nokerlami. Cesto pripravíme z hrubej múky, vajíčka, soli a mlieka. Halušky hádžeme lyžicou do vriacej vody z lopárika, ktorý namočíme do vody.
Mäsová mačanka
Potrebujeme: 600 g bravčového pliecka, 2 cibule, čierne mleté korenie, červenú mletú papriku, šťavu z kyslej kapusty, sušené huby, cesnak a hladkú múku.
Postup: Na masti speníme cibuľku, pridáme na kocky nakrájané bravčové mäso, posolíme, okoreníme čiernym mletým korením, pridáme papriku. Premiešame a podlejeme vodu. Do šťavy z kyslej kapusty pridáme roztlačený cesnak a rozriedime ju vodou tak, aby nebola veľmi kyslá. Necháme ju dovariť a zvlášť vo vode uvaríme aj vopred namočené sušené huby. Keď sú huby mäkké, zalejeme ich, pokrájame nadrobno a pridáme k mäsu. Premiešame a zahustíme zátrepkou, ktorú urobíme z vody a hladkej múky. Necháme prevrieť, vlejeme pripravenú a rozriedenú šťavu z kyslej kapusty, premiešame a odstavíme. Mačanku na tanieri polejeme rozpraženým maslom.
Hubová mačanka
Potrebujeme: sušené huby, šťavu z kyslej kapusty, cesnak, soľ, čierne mleté korenie, hladkú múku.
Postup: Šťavu z kyslej kapusty rozriedime vodou tak, aby nebola veľmi kyslá, pridáme do nej pretlačený cesnak, soľ a čierne mleté korenie, premiešame a dáme variť. Zvlášť uvaríme huby, ktoré potom aj s vodou, v ktorej sa varili, dáme do pripravenej šťavy z kyslej kapusty. Mačanku zahustíme zátrepkou, ktorú si pripravíme z vody a hladkej múky. Už na tanieri polejeme mačanku rozpraženou slaninkou s cibuľkou.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.