Korzár logo Korzár

Spod pokrievky starej mamy - Recepty z Raslavíc (1.)

Hornošarišská obec Raslavice leží približne na pol ceste medzi Prešovom a Bardejovom. Vznikla spojením dvoch samostatných obcí a to Nižných a Vyšných

Raslavíc. Aj keď je jej dnešná podoba už moderná, predsa sa tu nájdu i pôvodné domce so zachovanou ľudovou architektúrou. Zväčša sú už neobývané, stoja však ako spomienka na doby minulé. Miestni obyvatelia si ich chránia tak, ako piesne, zvyky, remeslá, či recepty svojich starých mám. Keď sme zisťovali, aké je najtypickejšie jedlo tejto oblasti, dostali sme jednoznačnú odpoveď - predsa mačanka. Raslavice sú mačankové... Táto špecialita dostala svoj názov od spôsobu jej jedenia. Ide vlastne o omáčku, do ktorej sa buď nadrobil chlieb, alebo sa z neho lámali väčšie kúsky a namáčali sa do taniera. Mačanky sa varili buď s mäsom, alebo bez neho. Avšak vo sviatočné dni, ako je ten dnešný, mäso na stoloch chýbať nesmelo.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Hromnice (2. február) boli významným dňom, v ktorom sa stretávala zima s jarou. Práve v tento deň gazdovia starostlivo sledovali vývoj počasia, pretože od neho závisela celá budúca úroda. Zlé bolo, ak bol február teplý, pretože signalizoval dlhú zimu, slabú úrodu, chudobu. Tieto pozorovania sa zachovali aj v pranostikách ako napr.: "Teplé Hromnice, prázdne pivnice" či "Keď na Hromnice mrzne, teplé leto bude". Hromnice, to je vlastne ľudový názov katolíckeho sviatku rituálneho očisťovania Panny Márie. V tento deň sa svätili sviečky, ktorým sa potom pripisovala veľká magická sila. Sviečky - hromničky vraj ochránili dom pred hromami a bleskami i rôznymi chorobami. Zvyk svätenia sviečok pretrval na mnohých dedinách dodnes. Po návrate z kostola v Raslaviciach, tak ako inde, dali gazdiné hromničku na viditeľné miesto, aby bola v čase núdze vždy poruke a postili sa do prípravy sviatočného jedla.

SkryťVypnúť reklamu

Baraní guláš

Potrebujeme: 600 g baranieho stehna, 4 veľké cibule, 300 g zemiakov, rascu, cesnak, červenú sladkú i štipľavú mletú papriku, soľ, čierne mleté korenie, masť.

Postup: Nadrobno nakrájanú cibuľu speníme na masti, prisypeme rascu, červenú mletú papriku a pridáme na kocky nakrájané baranie stehno. Za stáleho miešania ho orestujeme tak, aby bolo mäsko opečené zo všetkých strán. Potom pridáme pretlačený cesnak, soľ, čierne mleté korenie, podlejeme vodou a dusíme do polomäkka. Nakoniec pridáme zemiaky a necháme dodusiť. Guláš zahustíme zátrepkou, ktorú pripravíme z vody a hladkej múky. Podávame s chlebom.

Baraní perkelt

Potrebujeme: 800 g baranieho mäsa, 3 veľké cibule, paradajkový pretlak, čierne mleté korenie, soľ, masť, hladkú múku, mlieko.

SkryťVypnúť reklamu

Postup: Na masti speníme nadrobno nakrájanú cibuľku, pridáme paradajkový pretlak a na kocky nakrájané mäso. Orestujeme ho zo všetkých strán, dochutíme čiernym mletým korením, soľou, sladkou i štipľavou mletou červenou paprikou. Podlejeme vodou a dusíme do mäkka. Perkelt zahusťujeme zátrepkou, ktorú urobíme z mlieka a hladkej múky. Podávame s nokerlami. Cesto pripravíme z hrubej múky, vajíčka, soli a mlieka. Halušky hádžeme lyžicou do vriacej vody z lopárika, ktorý namočíme do vody.

Mäsová mačanka

Potrebujeme: 600 g bravčového pliecka, 2 cibule, čierne mleté korenie, červenú mletú papriku, šťavu z kyslej kapusty, sušené huby, cesnak a hladkú múku.

Postup: Na masti speníme cibuľku, pridáme na kocky nakrájané bravčové mäso, posolíme, okoreníme čiernym mletým korením, pridáme papriku. Premiešame a podlejeme vodu. Do šťavy z kyslej kapusty pridáme roztlačený cesnak a rozriedime ju vodou tak, aby nebola veľmi kyslá. Necháme ju dovariť a zvlášť vo vode uvaríme aj vopred namočené sušené huby. Keď sú huby mäkké, zalejeme ich, pokrájame nadrobno a pridáme k mäsu. Premiešame a zahustíme zátrepkou, ktorú urobíme z vody a hladkej múky. Necháme prevrieť, vlejeme pripravenú a rozriedenú šťavu z kyslej kapusty, premiešame a odstavíme. Mačanku na tanieri polejeme rozpraženým maslom.

Hubová mačanka

Potrebujeme: sušené huby, šťavu z kyslej kapusty, cesnak, soľ, čierne mleté korenie, hladkú múku.

Postup: Šťavu z kyslej kapusty rozriedime vodou tak, aby nebola veľmi kyslá, pridáme do nej pretlačený cesnak, soľ a čierne mleté korenie, premiešame a dáme variť. Zvlášť uvaríme huby, ktoré potom aj s vodou, v ktorej sa varili, dáme do pripravenej šťavy z kyslej kapusty. Mačanku zahustíme zátrepkou, ktorú si pripravíme z vody a hladkej múky. Už na tanieri polejeme mačanku rozpraženou slaninkou s cibuľkou.

Najčítanejšie na Korzár

Komerčné články

  1. Za 30 rokov videl v autoškole všeličo. Vodiči už nie sú tak zruční
  2. Trhy, história aj all inclusive. Kam k moru v Tunisku?
  3. Tunisko nie je len o plážach. Takto vyzerá mimo rezortu
  4. Maldivy mimo sezóny. Dážď prišiel dvakrát, vila za cenu izby
  5. Na Devín kyvadlovou dopravou zadarmo
  6. Za dovolenkové škody vyplatila Allianz o 41 percent viac
  7. Hodnotenie profesionála: Ako je Turecko pripravené na leto?
  8. Inšpirujte sa tajomstvom najšťastnejších krajín sveta
  1. Záhradkári, pracujte len ráno a večer
  2. Trhy, história aj all inclusive. Kam k moru v Tunisku?
  3. OTS: LESY SR sa dištancujú od nepravdivých tvrdení
  4. Influenceri vzali na dovolenku ľudí, ktorých nepoznali
  5. Uprostred leta prichádza princ na bielom koni
  6. Letná revolúcia a špeciál o mužoch a našich svetoch
  7. Tunisko nie je len o plážach. Takto vyzerá mimo rezortu
  8. Stanovisko LESY Slovenskej republiky, š. p.
  1. Maldivy mimo sezóny. Dážď prišiel dvakrát, vila za cenu izby 11 477
  2. Tunisko nie je len o plážach. Takto vyzerá mimo rezortu 8 592
  3. Apartmány pri mori nie sú len pre smerákov. Kde nájdete lacné? 2 865
  4. Na Devín kyvadlovou dopravou zadarmo 2 588
  5. Hodnotenie profesionála: Ako je Turecko pripravené na leto? 2 216
  6. Inšpirujte sa tajomstvom najšťastnejších krajín sveta 2 118
  7. Čo môže spôsobiť minúta navyše pri pražení kávy? 1 985
  8. Last minute zájazdov je každé leto menej. Kde ich ešte nájdete? 1 481
  1. Dušan Koniar: Letný Tábor Ústavných Činiteľov
  2. Marcel Rebro: Dobrý vojak Pellegriny: Poslušne hlásim, že idem do vojny!
  3. Martin Fronk: Etika, spravodlivosť a zodpovednosť vo verejnom sektore: Keď ticho znamená súhlas?
  4. Vladimír Zervan: Príbeh z predmestia
  5. Anton Kovalčík: Holokaust a islamské krajiny - druhá časť.
  6. Rastislav Puchala: V tem Prešporku za vojačka Peťka vzali
  7. Viera Gáliková: Hlášky od pubertiakov pripomínajú, že starneme?
  8. Jozef Huljak: Hra o nebo nad Taiwanom: Čo sa skrýva za novou leteckou trasou
  1. Viktor Pamula: Fico je nebezpečný 16 606
  2. Radko Mačuha: Oslobodenie prichádza z Východnej. 15 949
  3. Ivan Čáni: Blaha a Kaliňák junior narazili ale napriek tomu ďalej ohlupujú svoj už aj tak dostatočne ohlúpený fan club. 12 654
  4. Michael Achberger: Prestaňte rátať kalórie. Toto vás naučí chudnúť jednoduchšie! 12 187
  5. Ján Valchár: Delúzia svätých Cyrila a Metoda 7 610
  6. Juraj Kumičák: Ako Cyril a Metod fašistom pomáhali... 6 873
  7. Dávid Polák: Denník Dezoláta 6 552
  8. Rastislav Puchala: Ficovo devínske šialenstvo 5 233
  1. Marcel Rebro: Dobrý vojak Pellegriny: Poslušne hlásim, že idem do vojny!
  2. Marcel Rebro: Dúhová facka pre červených: Ako si Smeráci vylámali zuby na Volkswagene
  3. Marcel Rebro: Matúš Šutaj Eštok zachraňuje východ po povodniach: z pláže na Sardínii
  4. INESS: Aké je (ne)produktívne zdravotníctvo?
  5. Marcel Rebro: Prezident v maskáčoch: Pellegrini sa ide hrať na vojačika, zatiaľ čo krajina horí
  6. Marcel Rebro: Fico medzi čajom a oknom: Moskva nerada, keď sa kamoši pretvarujú
  7. Věra Tepličková: Krutá rana pre opozíciu: Minister Takáč opäť nakupoval potraviny
  8. Post Bellum SK: Pán minister, nacistickému Nemecku nikto nič neodpustil
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
  1. Dušan Koniar: Letný Tábor Ústavných Činiteľov
  2. Marcel Rebro: Dobrý vojak Pellegriny: Poslušne hlásim, že idem do vojny!
  3. Martin Fronk: Etika, spravodlivosť a zodpovednosť vo verejnom sektore: Keď ticho znamená súhlas?
  4. Vladimír Zervan: Príbeh z predmestia
  5. Anton Kovalčík: Holokaust a islamské krajiny - druhá časť.
  6. Rastislav Puchala: V tem Prešporku za vojačka Peťka vzali
  7. Viera Gáliková: Hlášky od pubertiakov pripomínajú, že starneme?
  8. Jozef Huljak: Hra o nebo nad Taiwanom: Čo sa skrýva za novou leteckou trasou
  1. Viktor Pamula: Fico je nebezpečný 16 606
  2. Radko Mačuha: Oslobodenie prichádza z Východnej. 15 949
  3. Ivan Čáni: Blaha a Kaliňák junior narazili ale napriek tomu ďalej ohlupujú svoj už aj tak dostatočne ohlúpený fan club. 12 654
  4. Michael Achberger: Prestaňte rátať kalórie. Toto vás naučí chudnúť jednoduchšie! 12 187
  5. Ján Valchár: Delúzia svätých Cyrila a Metoda 7 610
  6. Juraj Kumičák: Ako Cyril a Metod fašistom pomáhali... 6 873
  7. Dávid Polák: Denník Dezoláta 6 552
  8. Rastislav Puchala: Ficovo devínske šialenstvo 5 233
  1. Marcel Rebro: Dobrý vojak Pellegriny: Poslušne hlásim, že idem do vojny!
  2. Marcel Rebro: Dúhová facka pre červených: Ako si Smeráci vylámali zuby na Volkswagene
  3. Marcel Rebro: Matúš Šutaj Eštok zachraňuje východ po povodniach: z pláže na Sardínii
  4. INESS: Aké je (ne)produktívne zdravotníctvo?
  5. Marcel Rebro: Prezident v maskáčoch: Pellegrini sa ide hrať na vojačika, zatiaľ čo krajina horí
  6. Marcel Rebro: Fico medzi čajom a oknom: Moskva nerada, keď sa kamoši pretvarujú
  7. Věra Tepličková: Krutá rana pre opozíciu: Minister Takáč opäť nakupoval potraviny
  8. Post Bellum SK: Pán minister, nacistickému Nemecku nikto nič neodpustil

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu