Korzár logo Korzár

Spod pokrievky starej mamy - Recepty z Raslavíc (1.)

Hornošarišská obec Raslavice leží približne na pol ceste medzi Prešovom a Bardejovom. Vznikla spojením dvoch samostatných obcí a to Nižných a Vyšných

Raslavíc. Aj keď je jej dnešná podoba už moderná, predsa sa tu nájdu i pôvodné domce so zachovanou ľudovou architektúrou. Zväčša sú už neobývané, stoja však ako spomienka na doby minulé. Miestni obyvatelia si ich chránia tak, ako piesne, zvyky, remeslá, či recepty svojich starých mám. Keď sme zisťovali, aké je najtypickejšie jedlo tejto oblasti, dostali sme jednoznačnú odpoveď - predsa mačanka. Raslavice sú mačankové... Táto špecialita dostala svoj názov od spôsobu jej jedenia. Ide vlastne o omáčku, do ktorej sa buď nadrobil chlieb, alebo sa z neho lámali väčšie kúsky a namáčali sa do taniera. Mačanky sa varili buď s mäsom, alebo bez neho. Avšak vo sviatočné dni, ako je ten dnešný, mäso na stoloch chýbať nesmelo.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Hromnice (2. február) boli významným dňom, v ktorom sa stretávala zima s jarou. Práve v tento deň gazdovia starostlivo sledovali vývoj počasia, pretože od neho závisela celá budúca úroda. Zlé bolo, ak bol február teplý, pretože signalizoval dlhú zimu, slabú úrodu, chudobu. Tieto pozorovania sa zachovali aj v pranostikách ako napr.: "Teplé Hromnice, prázdne pivnice" či "Keď na Hromnice mrzne, teplé leto bude". Hromnice, to je vlastne ľudový názov katolíckeho sviatku rituálneho očisťovania Panny Márie. V tento deň sa svätili sviečky, ktorým sa potom pripisovala veľká magická sila. Sviečky - hromničky vraj ochránili dom pred hromami a bleskami i rôznymi chorobami. Zvyk svätenia sviečok pretrval na mnohých dedinách dodnes. Po návrate z kostola v Raslaviciach, tak ako inde, dali gazdiné hromničku na viditeľné miesto, aby bola v čase núdze vždy poruke a postili sa do prípravy sviatočného jedla.

SkryťVypnúť reklamu

Baraní guláš

Potrebujeme: 600 g baranieho stehna, 4 veľké cibule, 300 g zemiakov, rascu, cesnak, červenú sladkú i štipľavú mletú papriku, soľ, čierne mleté korenie, masť.

Postup: Nadrobno nakrájanú cibuľu speníme na masti, prisypeme rascu, červenú mletú papriku a pridáme na kocky nakrájané baranie stehno. Za stáleho miešania ho orestujeme tak, aby bolo mäsko opečené zo všetkých strán. Potom pridáme pretlačený cesnak, soľ, čierne mleté korenie, podlejeme vodou a dusíme do polomäkka. Nakoniec pridáme zemiaky a necháme dodusiť. Guláš zahustíme zátrepkou, ktorú pripravíme z vody a hladkej múky. Podávame s chlebom.

Baraní perkelt

Potrebujeme: 800 g baranieho mäsa, 3 veľké cibule, paradajkový pretlak, čierne mleté korenie, soľ, masť, hladkú múku, mlieko.

SkryťVypnúť reklamu

Postup: Na masti speníme nadrobno nakrájanú cibuľku, pridáme paradajkový pretlak a na kocky nakrájané mäso. Orestujeme ho zo všetkých strán, dochutíme čiernym mletým korením, soľou, sladkou i štipľavou mletou červenou paprikou. Podlejeme vodou a dusíme do mäkka. Perkelt zahusťujeme zátrepkou, ktorú urobíme z mlieka a hladkej múky. Podávame s nokerlami. Cesto pripravíme z hrubej múky, vajíčka, soli a mlieka. Halušky hádžeme lyžicou do vriacej vody z lopárika, ktorý namočíme do vody.

Mäsová mačanka

Potrebujeme: 600 g bravčového pliecka, 2 cibule, čierne mleté korenie, červenú mletú papriku, šťavu z kyslej kapusty, sušené huby, cesnak a hladkú múku.

Postup: Na masti speníme cibuľku, pridáme na kocky nakrájané bravčové mäso, posolíme, okoreníme čiernym mletým korením, pridáme papriku. Premiešame a podlejeme vodu. Do šťavy z kyslej kapusty pridáme roztlačený cesnak a rozriedime ju vodou tak, aby nebola veľmi kyslá. Necháme ju dovariť a zvlášť vo vode uvaríme aj vopred namočené sušené huby. Keď sú huby mäkké, zalejeme ich, pokrájame nadrobno a pridáme k mäsu. Premiešame a zahustíme zátrepkou, ktorú urobíme z vody a hladkej múky. Necháme prevrieť, vlejeme pripravenú a rozriedenú šťavu z kyslej kapusty, premiešame a odstavíme. Mačanku na tanieri polejeme rozpraženým maslom.

Hubová mačanka

Potrebujeme: sušené huby, šťavu z kyslej kapusty, cesnak, soľ, čierne mleté korenie, hladkú múku.

Postup: Šťavu z kyslej kapusty rozriedime vodou tak, aby nebola veľmi kyslá, pridáme do nej pretlačený cesnak, soľ a čierne mleté korenie, premiešame a dáme variť. Zvlášť uvaríme huby, ktoré potom aj s vodou, v ktorej sa varili, dáme do pripravenej šťavy z kyslej kapusty. Mačanku zahustíme zátrepkou, ktorú si pripravíme z vody a hladkej múky. Už na tanieri polejeme mačanku rozpraženou slaninkou s cibuľkou.

Najčítanejšie na Korzár

Komerčné články

  1. Robí miliónové projekty pre Teslu či TikTok na odľahlom severe
  2. Od Araratu po Karibik. Tieto zájazdy prebudia chuť objavovať
  3. Projekt, ktorý mení životy tisícke slovenských pacientov
  4. Odchod detí je veľký zlom, sloboda je často len ilúzia
  5. Úspech firemnej elektromobility: eFleet Day 2025 Truck&Bus&Van
  6. Andrej Viceník, VÚB: Samosprávy potrebujú partnera, nielen banku
  7. Keď sa z brigády stane kariéra
  8. Pacienti s akútnou myeloidnou leukémiou čakajú na moderné lieky
  1. Projekt, ktorý mení životy tisícke slovenských pacientov
  2. Od Araratu po Karibik. Tieto zájazdy prebudia chuť objavovať
  3. Cédečka sa predávali ako teplé rožky. Prežili, lebo predvídajú.
  4. Po oslavách storočnice sa košický maratón pozerá do budúcnosti
  5. TIPOS pokračuje v spolupráci s Bratislavou
  6. IMPERIAL Gold… viac ako zlato...
  7. Odchod detí je veľký zlom, sloboda je často len ilúzia
  8. Úspech firemnej elektromobility: eFleet Day 2025 Truck&Bus&Van
  1. Odchod detí je veľký zlom, sloboda je často len ilúzia 9 512
  2. Keď sa z brigády stane kariéra 4 821
  3. Na trhu kúpite datle aj ťavu. Maroko má vlastný púštny Hollywood 3 663
  4. Pacienti s akútnou myeloidnou leukémiou čakajú na moderné lieky 2 361
  5. Firma z Nitry robí miliónové projekty pre Teslu či TikTok 1 544
  6. Cédečka sa predávali ako teplé rožky. Prežili, lebo predvídajú. 1 430
  7. Fanúšikov dostanú na zápas 5 minút pred výkopom 1 417
  8. Známy operátor opäť prekvapuje: Prináša internet 2500 Mbit/s 1 414
  1. Monika Albertiová: Česko volí. Nechcem vás strašiť, ale…
  2. Jolana Čuláková: V DenníkuN sa zbláznili. Niektoré neziskovky považujú za nebezpečné, pretože sú dotované zo zahraničia
  3. Otilia Horrocks: Nič nie je zadarmo, ale táto lekcia z politickej disciplíny bola grátis
  4. Jozef Černek: Bude vojna? Budú naše deti zomierať?
  5. Ján Serbák: Zaujímavosti zo storočných novín (3. - 9.10.1925)
  6. Tomáš Kuvik: Ilúzia za displejom: Vidíme skutočný život, alebo len kulisy?
  7. Marian Nanias: "Tí zlí Bruselskí úradníci....."
  8. Anton Kaiser: Zlatomoravecký jarmok 2025
  1. Peter Franek: Zlá správa pre Uhríka s Mazurekom. 17 628
  2. Ivan Čáni: Súdruh Fico, ďakujem! Vďaka vám nezomriem sprostý ani naivný. 16 297
  3. Rado Surovka: Kto zožral Ficovu návnadu ? 14 162
  4. Radko Mačuha: Muž, ktorý nehajloval. 13 497
  5. Jan Dermek: 26.9. - Sviatok svätého Farizeja 12 194
  6. Monika Albertiová: Konsolidácia? Ľudia nemajú čo žrať, a Kuffa? Ide sa na gardistov hrať! 8 933
  7. Marian Faktor: Pravda o tom, kto zderie pracujúcich a kde naozaj skončia ich zdravotné odvody 6 127
  8. Martin Ondráš: Zákon čo legalizuje podvod? Alebo ako Slovensko stratí kontrolu nad pôdou 5 603
  1. Marian Nanias: "Tí zlí Bruselskí úradníci....."
  2. Dušan Koniar: Za čem númera? vsjo jásno
  3. Roman Kebísek: Povstalec Šulek pred popravou r. 1848 poslal pozdrav sestre – starej mame Štefánika
  4. Dušan Koniar: Kam by chcel, tam ho nepozvú. Kam áno, tam nejde
  5. Věra Tepličková: Tam, kde ide o korytá, budúcnosť je neurčitá
  6. Dušan Koniar: Predčasniatka, kávičkári ako ja (Kávička na malíčka 2025)
  7. Marian Nanias: Dopláca Slovensko na členstvo v EÚ, alebo získava?
  8. Věra Tepličková: Viac šťastia ako rozumu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu