Bravčové mäso na čínsky spôsob
Potrebujeme: 400 g bravčovej lopatky, 1 lyžicu worchesterskej omáčky, 1 lyžicu sójovej omáčky, 1 chilli papričku, 1 lyžicu práškového cukru, 1 lyžicu Solamylu, 200 g mrazenej čínskej zeleninovej zmesi, 1 dl zeleninového bujónu, mletú červenú pálivú papriku, olej.
Postup: Mäso nakrájame na rezne, naklepeme, pokrájame na rezance, pridáme sójovú a worchesterskú omáčku, chilli papričku, cukor, Solamyl, premiešame a necháme hodinu postáť. Mäso vložíme do olejom vymastenej nádoby a varíme pri plnom výkone 5 minút. Mäso vyberieme, vložíme mrazenú čínsku zeleninu a varíme pri polovičnom výkone 10 minút. Pridáme mäso, podlejeme bujónom a varíme pri najmenšom výkone 3 minúty. Podľa potreby dochutíme mletou červenou pálivou paprikou.
Kuracie stehná na cesnaku
Potrebujeme: 4 kuracie stehná, mleté biele korenie, 4 strúčiky cesnaku, olej, 1,5 dl vývaru.
Postup: Kuracie stehná poprepichujeme, osolíme, okoreníme, natrieme prelisovaným cesnakom, vložíme do nádoby vymastenej olejom a varíme pri plnom výkone 10 minút. Podlejeme vývarom a varíme pri polovičnom výkone za občasného polievania vývarom 20 minút.
Holandské chlebíčky
Potrebujeme: 4 okrušky sendviča, rastlinný tuk, 1 jablko, 4 plátky syra, 50 g jadier z vlašských orechov.
Postup: Sendvič natrieme rastlinným tukom, jablko zbavíme jadrovníka, pokrájame na kolieska, uložíme na sendviče, preložíme plátkom syra, posypeme posekanými vlašskými orechmi a varíme pri plnom výkone 3 minúty.
Hamburger z mletého mäsa
Potrebujeme: 200 g mletého mäsa, soľ, mleté čierne korenie, olej, 2 žemle, 1 zeleninovú papriku, 1 rajčiak, 2 plátky syra, 2 listý hlávkového šalátu, horčicu, kečup, 1 vajce.
Postup: Mleté mäso osolíme, okoreníme, pridáme vajce a vymiešame. Vyformujeme dve fašírky, vložíme do nádoby s olejom a varíme pri plnom výkone 3 minúty. Otočíme a varíme pri plnom výkone 2 minúty. Žemle prerežeme, do každej vložíme plátok syra, fašírku, šalátový list, polovičku papriky, polovičku rajčiaka a varíme pri plnom výkone 3 minúty. Pred podávaním pridáme horčicu a kečup.
Šunkové závitky s plesňovým syrom
Potrebujeme: 4 plátky šunky, 100 g plesňového syra alebo syrčekov, 50 g tvarohu, petržlenová vňať.
Postup: Plesňový syr alebo syrčeky postrúhame, zmiešame s tvarohom, pridáme posekanú petržlenovú vňať a vymiešame. Zmes rovnomerne rozdelíme na plátky šunky, zavinieme a varíme pri polovičnom výkone 2 minúty.
Sedliacka omeleta
Potrebujeme: 2 olúpané zemiaky, 1 cibuľu, 100 g domácej klobásy, soľ, 50 g zeleného hrášku, 4 vajcia, pažítku.
Postup: Zemiaky pokrájame na drobné kocky, vložíme do vhodnej nádoby, pridáme na kolieska pokrájanú klobásu, pokrájanú cibuľu a varíme pri plnom výkone 7 minút. Pridáme hrášok, rozšľahané osolené vajcia a varíme pri polovičnom výkone 5 minút. Pred podávaním posypeme pokrájanou pažítkou.
Autor: ko
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.