nenahraditeľné, ale aj tu platí: všetkého s mierou!
Nielen kvôli obsahu živočíšnych tukov, ale aj preto, že do mäsa jatočných zvierat sa počas ich života dostávajú rôzne škodlivé, ba aj jedovaté látky. Ich množstvo je tým vyššie, čím dlhšie žije zviera. Z toho vyplýva, že:
* Najzdravšie by malo byť mäso z hydiny. Kurča žije pred spracovaním priemerne 45 dní a jeho mäso obsahuje iba 4,9 percent tuku.
* Ani teľacie nie je horšie. Mladý hovädzí kus ide na porážku asi v 100 dňoch života a jeho mäso má 17 percent tuku.
* Hovädzie má svoje pre a proti bez ohľadu na súčastný stav v súvislosti s chorobou šialených kráv. Obsahom tuku patrí hovädzina medzi zdravšie potraviny (asi 21 percent). Problém je v tom, že dospelý kus sa dostane na bitúnok asi po poldruha roku, kedy sa v jeho tele nahromadí už značné množstvo ťažkých kovov a škodlivých látok.
* V tele ošípaných sa nekoncentrujú jedovaté látky, aj keď krochkáča kŕmia asi 150 dní. Zato obsah tuku presahuje 50 percent a je hotovou bombou pre naše cievy aj trávenie.
Autor: som
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.