Korzár logo Korzár

Zahustením pokrmov zlepšíme ich chuť i vzhľad

Zahusťovaním pokrmov zlepšujeme chuť a vzhľad jedál, ich výživnosť i energetickú hodnotu. Najčastejšie zahusťujeme polievky, omáčky, šťavy z mäsa,

dusenú zeleninu, krémy a pod. V našej kuchyni sa používajú tieto spôsoby zahusťovania:

- Zaprášením múkou zahusťujeme dusenú zeleninu, šťavu k minútkam, mäsá vo vlastnej šťave a prírodné pečienky. Výpek či vydusenú šťavu necháme odpariť, zaprášime hladkou múkou, chvíľku opražíme, zriedime vlažným vývarom alebo vodou a dobre povaríme.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

- Zátrepkou zahusťujeme najmä kyslé polievky a omáčky. Zátrepku pripravíme z mlieka (zo smotany), v ktorom dobre rozšľaháme hladnú múku, vlejeme do vriacej polievky (omáčky) a za stáleho miešania povaríme.

SkryťVypnúť reklamu

- Zápražkou zahusťujeme polievky a omáčky. Nevyhnutnou súčasťou zápražky je tuk (maslo do bielych polievok a omáčok, masť do tmavších polievok a omáčok). Na rozohriatom tuku za stáleho miešania opražíme preosiatu hladkú múku. Potom môžeme pridať postrúhanú cibuľu alebo mletú papriku, zriedime vlažnou vodou, mliekom alebo vývarom z kostí, mäsa alebo zeleniny. Po zriedení zápražku dobre prevaríme (až pol hodiny). Hotovú zápražku prelejeme do pokrmov cez husté sito a pokrm ešte prevaríme. Múku na zápražku opražíme len trochu na svetlú zápražku, ktorou zahusťujeme biele polievky a omáčky a z ktorej pripravujeme bešamel( bešamel je svetlá maslová zápražka zriedená mliekom alebo smotanou, býva základom uhorkovej, chrenovej, kôprovej a pažítkovej omáčky). Múku opražíme viac na tmavšiu zápražku, ktorou zahusťujeme strukoviny, obilniny, zeleniny s výraznejšou chuťou a viac korenené, pikantné pokrmy a z omáčok a polievok najmä rajčiakové, zemiakové hubové, kelové, cesnakové, kapustové, cibuľové a iné. Pri príprave zápražky na diétne jedlá najskôr trochu opražíme múku nasucho, zriedime vlažnou vodou, rozvaríme a potom pridáme čerstvé surové maslo.

SkryťVypnúť reklamu

- Obilninami zahusťujeme polievky pre malé deti tak, že v polievke rozvaríme ovsené vločky, ryžu alebo krúpy a potom ich rozmixujeme.

- Vajcami zahusťujeme špenát a niektoré druhy polievok. Celé vajce alebo len žĺtok rozšľaháme v mlieku alebo v smotane a vlejeme do hotového pokrmu. Už nevaríme.

- Škrobom zvyčajne zahusťujeme sladké ovocné polievky, omáčky a krémy. Škrobovú múčku rozmiešame v troške vlažného mlieka alebo vo vode a za stáleho miešania vlejeme do vriacej tekutiny. Miešame do zhustnutia. Nesmieme dlho variť, lebo by pokrm zredol.

- Inými spôsobmi: Postrúhaným chlebom zahusťujeme šťavu znojemskej pečienky, špikovanej roštenky a guláše. Postrúhaný chlieb pridáme do výpeku alebo šťavy a varíme, kým nevznikne primerane hladká šťava. Strúhankou môžeme zahusťovať mleté alebo sekané mäso a zeleninu. Postrúhaným perníkom zahusťujeme omáčky pripravované na sladkokyslo. Uvarenou prelisovanou zeleninou zahusťujeme diétne pokrmy. Surovými postrúhanými zemiakmi zahusťujeme predovšetkým kyslú (sudovú) kapustu. Zmiešame ich s troškou hladkej múky, pridáme ku kapuste a povaríme.

SkryťVypnúť reklamu

Autor: som

Najčítanejšie na Korzár

Komerčné články

  1. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky?
  2. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  3. ČSOB Bratislava Marathon s rešpektom k nevidiacim a slabozrakým
  4. Inalfa otvára v Trnave 80 prestížnych pracovných miest
  5. V Rimavskej Sobote šijú interiéry áut do celého sveta
  6. Aké výsledky prinášajú investície do modernizácie laboratórií?
  7. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  8. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  1. Neuveríte, že ste v Poľsku. V tomto meste viac cítiť Škandináviu
  2. Na Južnej triede pribudne nový mestotvorný projekt
  3. Prichádzajú investičné príležitosti s víziou aj výnosom
  4. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  5. EQUILIBRIO v Nivy Tower: S výhľadom a víziou
  6. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky?
  7. ČSOB Bratislava Marathon s rešpektom k nevidiacim a slabozrakým
  8. Inalfa otvára v Trnave 80 prestížnych pracovných miest
  1. Neuveríte, že ste v Poľsku. V tomto meste viac cítiť Škandináviu 14 171
  2. V Rimavskej Sobote šijú interiéry áut do celého sveta 13 312
  3. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky? 6 868
  4. Pili sme pivo, ktoré sa nedá ochutnať nikde inde na svete 3 156
  5. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde 2 814
  6. Inalfa otvára v Trnave 80 prestížnych pracovných miest 2 541
  7. ČSOB Bratislava Marathon s rešpektom k nevidiacim a slabozrakým 2 384
  8. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva? 2 158
  1. Ladislav Kucharik: Rio 01 - Holé zadky v meste hriechu, pod rukami Krista
  2. Juraj Ondruška: PRIPOMIEKY LETISKO VAJNORY DO 22.4.2025
  3. Eva Gallova: Slávny maliar Raffael Santi bol pochovaný dvakrát
  4. Peter Kuchár: Venuje sa narkomanom a prostitútkam. Konvertujú však aj celebrity...
  5. Zuzana Valachovičová: Plasty. Plasty? Plasty!
  6. Štefan Šturdzík: Kúpele Brusno
  7. Ján Chomík: Medzi vierou a pózou
  8. Martin Sukupčák: Požičiam Tatrabanke, a.s. 3 000€
  1. Martin Ondráš: Slintačka a krívačka - prečo to celé nesedí 44 153
  2. Radko Mačuha: To si vážne myslíte, že premiér bol postrelený a že nieje zaočkovaný? 30 443
  3. Michael Achberger: Revolučný trik na chudnutie: Ženy si ho pochvaľujú, trvá len 5 minút denne 21 233
  4. Vlado Jakubkovič: Otvorený list Generálnemu prokurátorovi 19 780
  5. Natália Milanová: Ministerstvo kultúry objednalo tanečné odevy pre žiakov od stavebnej firmy 19 211
  6. Viera Gáliková: Pelíšky - prečo tri pokusy o samovraždu 11 027
  7. Miroslav Ferkl: Magor Magor Magor 10 438
  8. Ján Šeďo: Pomoc "bezradnému MUDr. Kotlárovi", apel na s. "precedu". 8 470
  1. Věra Tepličková: Komu svieti Slnko v sieti?
  2. Radko Mačuha: To si vážne myslíte, že premiér bol postrelený a že nieje zaočkovaný?
  3. Radko Mačuha: Kotlár je génius, objavil Tučík.
  4. Marcel Rebro: Fico potvrdil účasť na májových oslavách v Moskve. Prispejme mu na letenku
  5. Věra Tepličková: Predveľkonočné pašie alebo Aký štát, také Turínské plátno
  6. Radko Mačuha: Prejav Roberta Fica v Moskve. ( fikcia)
  7. Marcel Rebro: Raketový útok v Sumoch je aktom štátneho terorizmu
  8. Radko Mačuha: Čurilla? Veď to je magor.
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
  1. Ladislav Kucharik: Rio 01 - Holé zadky v meste hriechu, pod rukami Krista
  2. Juraj Ondruška: PRIPOMIEKY LETISKO VAJNORY DO 22.4.2025
  3. Eva Gallova: Slávny maliar Raffael Santi bol pochovaný dvakrát
  4. Peter Kuchár: Venuje sa narkomanom a prostitútkam. Konvertujú však aj celebrity...
  5. Zuzana Valachovičová: Plasty. Plasty? Plasty!
  6. Štefan Šturdzík: Kúpele Brusno
  7. Ján Chomík: Medzi vierou a pózou
  8. Martin Sukupčák: Požičiam Tatrabanke, a.s. 3 000€
  1. Martin Ondráš: Slintačka a krívačka - prečo to celé nesedí 44 153
  2. Radko Mačuha: To si vážne myslíte, že premiér bol postrelený a že nieje zaočkovaný? 30 443
  3. Michael Achberger: Revolučný trik na chudnutie: Ženy si ho pochvaľujú, trvá len 5 minút denne 21 233
  4. Vlado Jakubkovič: Otvorený list Generálnemu prokurátorovi 19 780
  5. Natália Milanová: Ministerstvo kultúry objednalo tanečné odevy pre žiakov od stavebnej firmy 19 211
  6. Viera Gáliková: Pelíšky - prečo tri pokusy o samovraždu 11 027
  7. Miroslav Ferkl: Magor Magor Magor 10 438
  8. Ján Šeďo: Pomoc "bezradnému MUDr. Kotlárovi", apel na s. "precedu". 8 470
  1. Věra Tepličková: Komu svieti Slnko v sieti?
  2. Radko Mačuha: To si vážne myslíte, že premiér bol postrelený a že nieje zaočkovaný?
  3. Radko Mačuha: Kotlár je génius, objavil Tučík.
  4. Marcel Rebro: Fico potvrdil účasť na májových oslavách v Moskve. Prispejme mu na letenku
  5. Věra Tepličková: Predveľkonočné pašie alebo Aký štát, také Turínské plátno
  6. Radko Mačuha: Prejav Roberta Fica v Moskve. ( fikcia)
  7. Marcel Rebro: Raketový útok v Sumoch je aktom štátneho terorizmu
  8. Radko Mačuha: Čurilla? Veď to je magor.

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu