Korzár logo Korzár

Zahustením pokrmov zlepšíme ich chuť i vzhľad

Zahusťovaním pokrmov zlepšujeme chuť a vzhľad jedál, ich výživnosť i energetickú hodnotu. Najčastejšie zahusťujeme polievky, omáčky, šťavy z mäsa,

dusenú zeleninu, krémy a pod. V našej kuchyni sa používajú tieto spôsoby zahusťovania:

- Zaprášením múkou zahusťujeme dusenú zeleninu, šťavu k minútkam, mäsá vo vlastnej šťave a prírodné pečienky. Výpek či vydusenú šťavu necháme odpariť, zaprášime hladkou múkou, chvíľku opražíme, zriedime vlažným vývarom alebo vodou a dobre povaríme.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

- Zátrepkou zahusťujeme najmä kyslé polievky a omáčky. Zátrepku pripravíme z mlieka (zo smotany), v ktorom dobre rozšľaháme hladnú múku, vlejeme do vriacej polievky (omáčky) a za stáleho miešania povaríme.

SkryťVypnúť reklamu

- Zápražkou zahusťujeme polievky a omáčky. Nevyhnutnou súčasťou zápražky je tuk (maslo do bielych polievok a omáčok, masť do tmavších polievok a omáčok). Na rozohriatom tuku za stáleho miešania opražíme preosiatu hladkú múku. Potom môžeme pridať postrúhanú cibuľu alebo mletú papriku, zriedime vlažnou vodou, mliekom alebo vývarom z kostí, mäsa alebo zeleniny. Po zriedení zápražku dobre prevaríme (až pol hodiny). Hotovú zápražku prelejeme do pokrmov cez husté sito a pokrm ešte prevaríme. Múku na zápražku opražíme len trochu na svetlú zápražku, ktorou zahusťujeme biele polievky a omáčky a z ktorej pripravujeme bešamel( bešamel je svetlá maslová zápražka zriedená mliekom alebo smotanou, býva základom uhorkovej, chrenovej, kôprovej a pažítkovej omáčky). Múku opražíme viac na tmavšiu zápražku, ktorou zahusťujeme strukoviny, obilniny, zeleniny s výraznejšou chuťou a viac korenené, pikantné pokrmy a z omáčok a polievok najmä rajčiakové, zemiakové hubové, kelové, cesnakové, kapustové, cibuľové a iné. Pri príprave zápražky na diétne jedlá najskôr trochu opražíme múku nasucho, zriedime vlažnou vodou, rozvaríme a potom pridáme čerstvé surové maslo.

SkryťVypnúť reklamu

- Obilninami zahusťujeme polievky pre malé deti tak, že v polievke rozvaríme ovsené vločky, ryžu alebo krúpy a potom ich rozmixujeme.

- Vajcami zahusťujeme špenát a niektoré druhy polievok. Celé vajce alebo len žĺtok rozšľaháme v mlieku alebo v smotane a vlejeme do hotového pokrmu. Už nevaríme.

- Škrobom zvyčajne zahusťujeme sladké ovocné polievky, omáčky a krémy. Škrobovú múčku rozmiešame v troške vlažného mlieka alebo vo vode a za stáleho miešania vlejeme do vriacej tekutiny. Miešame do zhustnutia. Nesmieme dlho variť, lebo by pokrm zredol.

- Inými spôsobmi: Postrúhaným chlebom zahusťujeme šťavu znojemskej pečienky, špikovanej roštenky a guláše. Postrúhaný chlieb pridáme do výpeku alebo šťavy a varíme, kým nevznikne primerane hladká šťava. Strúhankou môžeme zahusťovať mleté alebo sekané mäso a zeleninu. Postrúhaným perníkom zahusťujeme omáčky pripravované na sladkokyslo. Uvarenou prelisovanou zeleninou zahusťujeme diétne pokrmy. Surovými postrúhanými zemiakmi zahusťujeme predovšetkým kyslú (sudovú) kapustu. Zmiešame ich s troškou hladkej múky, pridáme ku kapuste a povaríme.

SkryťVypnúť reklamu

Autor: som

Najčítanejšie na Korzár

Komerčné články

  1. Ako často treba čistiť fasádu? Niektoré si vystačia samy
  2. Veda je pre Jaroslava Ferenca spôsob, ako zužitkovať kreativitu
  3. Last minute zájazdov je každé leto menej. Kde ich ešte nájdete?
  4. Letný literárny výber vložený v denníkoch SME a Korzár
  5. Sviatočný Devín otvárame pre všetkých
  6. Nízke úspory a dôchodky? Tieto 3 faktory ovplyvnia Slovensko
  7. Črevné problémy, pohlavné choroby či poškodenie kože
  8. Hotely Falkensteiner: Letný raj na chorvátskom pobreží
  1. Letný literárny výber vložený v denníkoch SME a Korzár
  2. Last minute zájazdov je každé leto menej. Kde ich ešte nájdete?
  3. Sviatočný Devín otvárame pre všetkých
  4. Nízke úspory a dôchodky? Tieto 3 faktory ovplyvnia Slovensko
  5. Črevné problémy, pohlavné choroby či poškodenie kože
  6. Lesopark Hlboké slávnostne otvára svoje brány
  7. Veda je pre Jaroslava Ferenca spôsob, ako zužitkovať kreativitu
  8. McDonald’s otvoril svoju prvú reštauráciu v Spišskej Novej Vsi
  1. Čo môže spôsobiť minúta navyše pri pražení kávy? 7 985
  2. Hotely Falkensteiner: Letný raj na chorvátskom pobreží 6 305
  3. Črevné problémy, pohlavné choroby či poškodenie kože 5 467
  4. Ako často treba čistiť fasádu? Niektoré si vystačia samy 5 433
  5. Last minute zájazdov je každé leto menej. Kde ich ešte nájdete? 4 651
  6. Nový symbol Bratislavy je hotový. Pozreli sme sa, ako vyzerá 3 748
  7. Viete, ako prekonať zlý cash flow aj transakčnú daň? 3 591
  8. Nízke úspory a dôchodky? Tieto 3 faktory ovplyvnia Slovensko 3 335
  1. Adam Austera: Tesla hľadá alternatívne cesty k expanzii. Robotické taxíky v Austine majú ukázať investorom potenciál spoločnosti
  2. Timotej Opálek: Nine Inch Nails - Viedeň / Wiener Stadthalle
  3. Irena Šimuneková: Topoľčianky - kaštieľ a park
  4. Dušan Koniar: Čaro nechceného, od Fica obzvlášť
  5. Marko Dulak: Dúhové sprievody a diktátorské komplexy
  6. Timotej Opálek: Foster The People - Praha / SaSaZu
  7. Martin Kresák: 1. Termodynamika a neurčitosť: Limity AI ako základ pre analýzu jednania
  8. Ján Karas: Vlajka, ktorej sa netreba báť (a tie, ktorých sme sa báli)
  1. Radko Mačuha: Viete na čom jazdí Šimečka? 41 594
  2. Janka Bittó Cigániková: Cirkev na gynekológii? Žiaľ, Cigániková nepreháňala 9 004
  3. Radko Mačuha: Je to také Smerácke. 7 777
  4. Peter Slamenik: Žid sa už poučil 5 926
  5. Ján Valchár: Geniálne načasovanie útoku na Irán 5 271
  6. Richard Lunter: Za 30 rokov vznikli na Slovensku "tri nové Bratislavy" 3 902
  7. Věra Tepličková: Tri čisté okresy? Volám po vyvodení zodpovednosti! 3 686
  8. Radko Mačuha: Auto pre ministerku Šimkovičovú. 3 608
  1. Radko Mačuha: Auto pre ministerku Šimkovičovú.
  2. Věra Tepličková: Šok v Martine alebo Alimachalala a 40 lúpežníkov(voľné pokračovanie Šoku v Levoči a Šoku v Bratislave)
  3. Radko Mačuha: Prezident bol v SNG podporiť kolabujúci rezort Šimkovičovej
  4. Věra Tepličková: Tri čisté okresy? Volám po vyvodení zodpovednosti!
  5. Marcel Rebro: Dnipro v slzách: Keď sa deti stávajú terčom
  6. Radko Mačuha: Je to také Smerácke.
  7. Marcel Rebro: Jeden deň bez vojny: Deti z Nikopolu zažili výlet, na aký sa nezabúda
  8. Radko Mačuha: Také peniaze Cyril a Metod nikdy nevideli.
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
  1. Adam Austera: Tesla hľadá alternatívne cesty k expanzii. Robotické taxíky v Austine majú ukázať investorom potenciál spoločnosti
  2. Timotej Opálek: Nine Inch Nails - Viedeň / Wiener Stadthalle
  3. Irena Šimuneková: Topoľčianky - kaštieľ a park
  4. Dušan Koniar: Čaro nechceného, od Fica obzvlášť
  5. Marko Dulak: Dúhové sprievody a diktátorské komplexy
  6. Timotej Opálek: Foster The People - Praha / SaSaZu
  7. Martin Kresák: 1. Termodynamika a neurčitosť: Limity AI ako základ pre analýzu jednania
  8. Ján Karas: Vlajka, ktorej sa netreba báť (a tie, ktorých sme sa báli)
  1. Radko Mačuha: Viete na čom jazdí Šimečka? 41 594
  2. Janka Bittó Cigániková: Cirkev na gynekológii? Žiaľ, Cigániková nepreháňala 9 004
  3. Radko Mačuha: Je to také Smerácke. 7 777
  4. Peter Slamenik: Žid sa už poučil 5 926
  5. Ján Valchár: Geniálne načasovanie útoku na Irán 5 271
  6. Richard Lunter: Za 30 rokov vznikli na Slovensku "tri nové Bratislavy" 3 902
  7. Věra Tepličková: Tri čisté okresy? Volám po vyvodení zodpovednosti! 3 686
  8. Radko Mačuha: Auto pre ministerku Šimkovičovú. 3 608
  1. Radko Mačuha: Auto pre ministerku Šimkovičovú.
  2. Věra Tepličková: Šok v Martine alebo Alimachalala a 40 lúpežníkov(voľné pokračovanie Šoku v Levoči a Šoku v Bratislave)
  3. Radko Mačuha: Prezident bol v SNG podporiť kolabujúci rezort Šimkovičovej
  4. Věra Tepličková: Tri čisté okresy? Volám po vyvodení zodpovednosti!
  5. Marcel Rebro: Dnipro v slzách: Keď sa deti stávajú terčom
  6. Radko Mačuha: Je to také Smerácke.
  7. Marcel Rebro: Jeden deň bez vojny: Deti z Nikopolu zažili výlet, na aký sa nezabúda
  8. Radko Mačuha: Také peniaze Cyril a Metod nikdy nevideli.

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu