svojich jedálničkov vyškrtla. Na pultoch mäsiarstiev veľký výber hovädzieho mäsa nie je, a aj to málo je väčšinou tak osušené, že ani veľmi ku kúpe neláka. Ak sa aj nájde nejaká odvážna lastovička, ktorá by si rada na takomto mäsku zgustla, veru sa nachodí, kým nájde niečo pod zub. Dokonca jedna košická mäsiarka, ktorá si hovädzinku nenechá za žiadnych okolností odoprieť, má problém kúpiť niečo kvalitné, hoci je z branže. V predajniach spoločnosti Mecom problém vyriešili šalamúnsky. Chcete hovädzie? Žiadny problém objednajte si ho.
Oznam o možnosti objednať si hovädzie mäso visí napríklad v predajni Mecomu vedľa Dargova. Zaujímalo nás, ako taký sytém objednávania funguje. Katalóg s kravičkami síce nemajú, ale ak chcete napríklad stehno na stredu, stačí prísť v utorok v dopoludňajších hodinách a v stredu si poň môžete prísť. Ako sme sa v predajni dozvedeli, chcú tak vyjsť zákazníkom v ústrety, aby mali mäso čerstvé. Väčšie množstvá sa kvôli nezáujmu trhu neopláca objednávať. "Čiastočnú stagnáciu predaja hovädzieho mäsa chceme riešiť okrem iného aj cenovým zvýhodnením produktov. Napríklad v súčasnosti máme akciu s výraznými zľavami na jedenásť našich výrobkov," informoval nás obchodný zástupca Mecomu Miloš Korba.
Zaujímalo nás, či je to len Mecom, ktorý sa rozhodol pre predaj hovädzieho podľa konkrétnych objednávok zákazníkov, alebo či tak uvažujú aj ďalší predajcovia. Navštívili sme preto predajňu spoločnosti Mäso Spiš v obchodnom dome Terasa. "O spôsobe predaja rozhoduje vedenie, zatiaľ takúto možnosť neponúkame," informoval nás zástupca vedúceho predajne Marián Budiš. Pokles predaja hovädzieho odhaduje na asi 80 percent, z tohto druhu mäsa idú na odbyt skôr kosti a mäso na polievku. Aj keď by sa mohlo zdať, že namiesto hovädzieho budú ľudia kupovať bravčové, podľa neho výrazný rast predaja v tomto druhu nezaznamenali. Dobre idú mäsové výrobky a najmä hydina, ale tá mala stúpajúci trend v predaji ešte pred medializáciou problému okolo syndrómu šialených kráv.
Do tretice sme situáciu sondovali v Taurise na Námestí maratóna mieru. Už pred vchodom do predajne nás upútali oznamy o znížení cien aj u hovädzieho mäsa. Ani v Taurise zatiaľ neponúkajú možnosť objednať si mäso vopred, ale to, čo tam mali, sa tvárilo celkom čerstvo. Ako nám povedala vedúca predajne Helena Škraková, predaj hovädzieho im poklesol prakticky na nulu. Napríklad minulý piatok objednali asi desať kíl, predali hádam len polovicu. Ani ostatné druhy mäsa a výrobkov nejdú na dračku, január a február sú vraj každoročne najslabšími mesiacmi.
Slovenskí mäsiari majú teda hlavu v smútku. Akoby nestačilo, že kúpna sila obyvateľstva stále nie je na potrebnej úrovni, ešte sa im do toho zamontovali šialené kravy a aby toho nebolo málo, už kolujú aj rôzne obavy z mäsa bravčového. Ale ani ich mäsiari v západnej Európe nie sú na tom o nič lepšie. Istý taliansky futbalový klub napríklad priamo zakázal svojim hráčom jesť hovädzie. Raz darmo investovali do nákupu hráčov veľké peniaze a tak nechcú riskovať.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.