denníku podarilo zistiť, väčšina z nich však juwim v minulosti používala. "Je pravda, že v Zempmilku sme v tak ako mnohé iné mliekarne, naše produkty vylepšovali pridávaním juwimu. Už viac ako dva roky ho však nepoužívame. Treba tiež povedať, že hoci ide o koncentrát z hovädzej krvi, tento výrobok bol testovaný a v žiadnom prípade ho nemožno spájať s chorobou šialených kráv", uviedol pre náš denník Ing. Ján Šubák, generálny riaditeľ Zempmilku, a. s. Michalovce. Ani v jogurtoch z Humenskej mliekarni už juwim nenájdete. "Bol to módny hit, pridávať juwim do jogurtov. Mal regeneračné účinky a pozitívne pôsobil na ľudský organizmus. V našej mliekarni však už minimálne štyri roky juwin nepoužívame", potvrdil Ing. Jozef Hurný, generálny riaditeľ a predseda predstavenstva Humenskej mliekárne. Trebišovská mliekareň juwim do výrobkov takisto už niekoľko rokov nepridáva. "Z technologického hľadiska pridávanie juwimu nemá zásadný vplyv na kvalitu či trvanlivosť. Pred pár rokmi však išlo v určitej miere o módny trend, v našej mliekarni juwim už niekoľko rokov nepoužívame", dodal Dr. Ján Zubko, výrobný námestník Trebišoskej mliekárne. Jediným výrobcom juwimu na Slovensku bola firma Evax z Ladomírova v okrese Snina. "S výrobou juwimu sme v našej spoločnosti skončili v prvom polroku 2000. Platnosť licencie, ktorú sme získali od pražskej firmy Juwima, skončila a tak sme v ďalšej výrobe nepokračovali. Nie je však dôvod, mať obavy z konzumácie syrov a jogurtov, do ktorých sa pridáva juwim, pretože ide o certifikovanú, hygienickými normami overenú prísadu", uviedol Michal Šíp, majiteľ spoločnosti Evax.
Autor: fmm
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.