Revúca a Rimavská Sobota. Spolu sa ich na Gemeri nachádza trinásť a počas tejto jesene a zimy sa na nedostatok práce nemohli sťažovať. K známym patrí pálenica v Roštári v okrese Rožňava. "V tomto mesiaci sme oslávili 30. výročie založenia a tohtoročná páleničiarska sezóna bola jednou z najlepších v jej bohatej histórii. Dôkazom toho je jeden zákazník, ktorý nám na spracovanie doviezol naraz až 3000 litrov kvasu," pochválil sa vedúci pálenice Karol Hadžega. "Stáva sa, že nočné čakanie na vypálený lieh a jeho postupné ochutnávanie našich zákazníkov zmorí. Minule tu zopár mládencov najprv mastilo karty, no potom sa tak 'unavili', že sme ich neskôr museli budiť," poznamenal K. Hadžega. Spokojnosť vyjadril i Vojtech Šimon hrhovskej pálenice. "Zákazníkom ponúkame umelé starnutie liehu pôsobením ultrazvuku. Úplne čerstvý alkohol tak v priebehu niekoľkých minút zostarne o dva roky," vysvetlil V. Šimon.
Revúcky okres disponuje iba jedinou pálenicou, so sídlom v Kameňanoch. "Pálenica funguje pri obecnom úrade ako samostatná príspevková organizácia s názvom Verejnoprospešné služby obce Kameňany, pričom si obec takto vlastne zlepšuje svoju finančnú situáciu," informovala starostka obce Ing. Mária Zuzindláková a uplynulú sezónu považuje za jednu z tých lepších. Jednou zo šiestich fungujúcich v rámci okresu Rimavská Sobota je pálenica v Lukovištiach. Je podriadená obecnému úradu a tohtoročné výnosy sú jednými z najvyšších v jej histórii. Pracovníci pálenice prezradili, že pre ochutnávačov tu majú dokonca miestnosť, kde si môžu zdriemnuť. Podobné skúsenosti so zákazníkmi má aj vedúci pálenice v Nižnom Skálniku Roman Martinovič, ktorému pri pálení neraz vyhrávajú rozjarení zákazníci na gitare. Na otázku týkajúcu sa surovín na výrobu alkoholu všetci zhodne odpovedali, že legálne je možné spracovať iba ovocný kvas z ovocia, ktoré rastie v našich zemepisných šírkach. Exotické ovocie neprichádza do úvahy. Iné je to s výrobcami alkoholu načierno. Hovorí sa, že v každej obci je niekoľko jednotlivcov, ktorí pália "na kolene". Vyrábajú lieh zo všetkého, čo obsahuje cukor. V kotloch sa tak ocitnú skvasené zemiaky, repa, ba aj chlieb. Väčšina z podnikavcov nemá potrebné zariadenie na produkciu liehu. Podarilo sa nám zistiť, že v obci neďaleko Rožňavy istý "dobrodruh" vypálil za poslednú sezónu cca tisíc litrov alkoholu. Odborníkov neustále prízvukujú, že človek sa konzumáciou podomácky vyrobeného liehu vystavuje riziku oslepnutia. Nerozvážnosť v tejto oblasti môže spôsobiť dokonca smrť.
Autor: kub
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.