austrálskeho vedca, ktorý skúmal tisíce komárov a 500 párov dvojčiat.
Epidemiológ Nick Martin z Queenslandského inštitútu lekárskeho výskumu zistil, že predispozícia na poštípanie komármi i zlá reakcia na uštipnutie je geneticky naprogramovaná. Z jeho výskumu pritom vyplýva, že gény môžu túto náchylnosť ovplyvňovať až 85 percentami.
K tomuto záveru došiel Martin štúdiom vzájomného pôsobenia medzi komármi a skupinami jedno- a dvojvaječných dvojčiat. Jednovaječné dvojčatá s identickými génmi reagovali pri pokusoch úplne rovnako, no u dvojvaječných dvojičiek, ktoré zdieľajú len polovicu rovnakých génov, zistil len 50-percentnú pravdepodobnosť tej istej reakcie na uštipnutie.
"Z údajov, ktoré sme zozbierali za šesť rokov, môžeme vypočítať, že asi 85 percent rozdielov v tejto náchylnosti je výsledkom genetických faktorov," uviedol Martin. Jeho výskum tak vyvracia názor, podľa ktorého poštípanie či nepoštípanie komárom závisí len od vône a stravy človeka.
Ďalším krokom pre Martinov tím je zistenie špecifických bielkovín určujúcich genetickú predispozíciu na uštipnutie. Takýto objav by znamenal možnosť vytvorenia liekov "vyraďujúcich" gény, kvôli ktorým predstavujú komáre pre určitých ľudí problém.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.