Korzár logo Korzár
Streda, 1. december, 2021 | Meniny má EdmundKrížovkyKrížovky

Pekári pociťujú nedostatok múky na trhu

Prešov - "Týka sa to celého Slovenska, ale zatiaľ je ticho, akoby sa nič nedialo a pritom situácia je vážna," reagoval na otázku nášho denníka o

situácii so zabezpečovaním surovín pre výrobu v Šarišských pekárňach a cukrárňach (ŠPaC), a. s. Prešov jej generálny riaditeľ Viliam Šofranko.

Obrátili sme sa na neho preto, lebo hlasy poľnohospodárskych prvovýrobcov z leta minulého roka o hrozbe nedostatku obilia sa napĺňajú. Hovorí sa už o nákupe obilia zo zahraničia za oveľa vyššie - teda svetové - ceny. Tomu, že problém s obilím, a v dôsledku toho aj s múkou pre pekárske potreby, začína byť ťaživý, nasvedčuje zasadnutie Zväzu mlynárov v stredu minulého týždňa. Na žiadosť o informácie zo stretnutia sa predseda zväzu Radovan Šilo odvolal na dohodu s ministerstvom pôdohospodárstva, že do budúceho týždňa informácie nebudú medializovať.

Pekári však nepotrebujú tieto informácie, aby vedeli o problémoch, pretože ich spolu s mlynármi pociťujú na vlastnej koži, ako prví. "Naháňame múku a máme s tým obrovské problémy," vyjadril sa V. Šofranko. "Berieme múku z mlyna v Košiciach a ten má momentálne veľké problémy," potvrdil starosti so zabezpečovaním základnej suroviny pre pekárenskú výrobu majiteľ pekárne v Nižnej Šebastovej Marcel Rešovský a jeho ekonómka Mária Bujdošová dodala: "Je problém aj s jej kvalitou. Asi len vymetajú sklady a na múke to hneď vidieť. Možno melú aj krmnú pšenicu, pretože múka nemá taký lepok, chlieb tak nedrží, nekysne."

"Je problém s múkou ako všade," potvrdil aj spolumajiteľ pekárne v Teriakovciach František Guman. Majiteľka pekárne Florida v Prešove Anna Lešková však povedala: "Múku berieme z košického mlyna a odkedy sme začali, tak sme nemenili dodávateľa. Dodávajú nám múku načas až na to, že cenu poriadne zvýšili. Zatiaľ jej máme dostatok. "

Najväčším pekárenským výrobcom v prešovskom regióne sú

ŠPC v Prešove s ročnou produkciou približne 17 až 18 000 ton pekárenských a cukrárenských výrobkov. Tomu zodpovedá aj ročná spotreba múky, ktorá presahuje hranicu 12 000 ton. Múku odoberajú z troch mlynov - v Košiciach, Krupine a Trebišove. Ale ani to im nepomohlo, aby sa ich zásoby múky, ktoré sú obyčajne na úrovni 15 až 20 dní, nestenčili na päť dní. Keďže sú problémy so zabezpečovaním dodávok múky, nezhoršila sa jej kvalita? "Už sa ani nepozeráme na kvalitu, sme radi, že vôbec nejakú máme. Ukazuje sa, že situácia bude kritická pokiaľ sa nebude múka dovážať, pretože vraj na Slovensku obilia už nieto, alebo je jej veľmi málo," odpovedal V. Šofranko.

Zaujímavý postreh z minulého roka vylovila v pamäti M. Bujdošová: "Berieme múku aj zo sabinovského mlyna. V súvislosti s ním niečo podobného bolo, ale to vypuklo až tak v júni. V Sabinove vtedy celkom odstavili mlyn a asi dva mesiace mali odstávku. Ale tohto roku je vlastne ešte len február a už je nedostatok múky." Podotýkame, že táto situácia v sabinovskom mlyne nastala takisto kvôli nedostatku potravinárskeho obilia a po každoročnej technickej odstávke mlyna na jeho vyčistenie a opravu, mlynárska sezóna začala v priebehu žatvy. Nakoniec mlyn v Sabinove s ročnou kapacitou okolo 10 000 ton zomletého obilia patrí medzi menšie priemyselné mlyny na Slovensku a jeho výpadok nemôže spôsobiť takúto situáciu na trhu s múkou, akej sme teraz svedkami.

Je vôbec možné za takýchto okolnosti dodržať aj zodpovedajúcu kvalitu pekárenských výrobkov? "Múka by mala aj trocha vyzrieť. Ale keď pečiete z čerstvej múky, tak toto narobí problém každému. Kvalitu výrobkov sa snažíme udržať. Keď vidíme, že je slabšia múka, tak dosypujeme silnejšiu, tak sa kvalita ešte trocha dá zachrániť," podotkla M. Bujdošová. O zápasení s kvalitou výroby hovoril aj generálny riaditeľ ŠPaC V. Šofranko: "Môže to mať vplyv na kvalitu. Ale, žiaľbohu, taká je situácia. Pokiaľ chceme piecť, musíme brať to, čo je."

V priebehu nového roka mlyn Košice a ďalšie mlyny zvyšovali cenu múky už druhýkrát, takže oproti koncu roka 2000 cena kilogramu múky stúpla o viac než 10 percent. "A ráta sa s ďalším zvýšením ceny. Pokiaľ by sa obilie malo dovážať, potom sa cena múky zvýši pomaly na 30 percent oproti minulému roku," pridal neradostnú perspektívu V. Šofranko. Ako perličku F. Guman spomenul, že vie o prípadoch, keď malí pekári nakupovali múku v kilových baleniach v normálnych predajniach potravín: "Pred asi mesiacom bolo lacnejšie kilové balenie múky, ako pekárenské 50 - kilové balenie. Takže to vyšlo lacnejšie, len bolo treba jedného človeka, ktorý by to rozbaľoval. Pritom to bola tá istá múka. Sú aj takéto paradoxy." Pritom podľa vyjadrenia riaditeľa Šarišskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory v Prešove Jána Hanudeľa potravinárskej pšenice by sme teoreticky mali mať dosť: "Je tu však problém, že cena potravinárskej pšenice stúpa pomalšie, ako cena krmného obilia a predáva sa skoro za tú istú cenu ako krmné obilie." J. Hanudeľ toto tvrdenie podporil údajmi o momentálnych cenách obilia v prešovskom regióne, kde tona potravinárskej pšenice sa predáva v priemere za 4 833 Sk a tona krmnej pšenice za 4 510 Sk. Mimochodom, cena jednej tony krmného obilia na európskom trhu sa pohybuje od 108 do 120 dolárov. "U nás je cena potravinárskej pšenice tak nízka, že je dosť možné, že niektoré poľnohospodárske podniky nekupujú krmné obilie vo verejnom predaji za okolo 5 800 korún za tonu, ale radšej skrmujú potravinárske obilie, najmä ak nemá stopercentné potravinárske hodnoty. Na takýto nákup zo Štátneho fondu trhovej regulácie - hoci podniky dostanú doplatok za cenový rozdiel, ale až po uskutočnení celého kolobehu - treba mať hotovostné peniaze a tých niet," dodal J. Hanudeľ.

Túto skutočnosť ešte prehĺbilo minuloročné sucho, kedy len v prešovskom regióne poľnohospodári v obilovinách splnili svoje podnikateľské zámery iba na 57 percent a oproti predpokladom vyprodukovali menej obilia o 17 500 ton. Ak k tomuto pridáme terajšie ceny obilia na Slovensku, potom výsledkom je terajšia situácia v mlynárskom a pekárenskom priemysle.

V oslovených pekárňach zatiaľ ceny svojich výrobkov nezvyšovali, ale s najväčšou pravdepodobnosťou budú k takémuto kroku donútení.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Buďte v najlepšej spoločnosti!?
  2. Krízové balíčky pre ohrozené domácnosti
  3. Za kvalitným vzdelaním nemusíte do sveta! Príďte na EkF TUKE
  4. Odsťahovali sa na lazy i do dodávky. Ako sa tam žije?
  5. U-Multirank: Trnavská univerzita prvá spomedzi slovenských VŠ
  6. Petra Vlhová: Prvýkrát v živote som urobila veľké rozhodnutie
  7. PRIESKUM: Slováci prezradili, čo by mal spĺňať dokonalý smartfón
  8. Výhody najväčšej obchodnej siete objavuje aj verejný sektor
  9. Spokojnosť je daná geneticky. Dá sa však zmeniť
  10. Na nové auto sa neoplatí čakať. Trhu kraľujú jazdené
  1. Stropný zdvihák zlepší život všetkým imobilným ľuďom
  2. Zázračné účinky Arónie na zdravie
  3. Petra Vlhová: Prvýkrát v živote som urobila veľké rozhodnutie
  4. Granátové jablko prekvapí vás chuťou i aktívnymi látkami
  5. dm a jej zákazníci podporili vznik 15 vzdelávacích centier
  6. Anketu Elektromobil roka 2021 ovládla ŠKODA
  7. Prvé bezbariérové fitko vo Zvolene otvára ZŤP cestu k športu
  8. Zmeny v systéme revíznych postupov
  9. Compliance – kto by mal byť zodpovedný?
  10. Tabaková mládež. Čo s ňou?
  1. Odsťahovali sa na lazy i do dodávky. Ako sa tam žije? 30 538
  2. Spokojnosť je daná geneticky. Dá sa však zmeniť 15 514
  3. 8 skutočných celebrít. Tieto mozgy ovplyvňujú, ako budeme žiť 11 864
  4. Pohľad do histórie. Kedy sme sa mali lepšie ako dnes? 7 653
  5. Ako si zvýšiť penziu aj s priemerným platom? 6 779
  6. Petra Vlhová: Prvýkrát v živote som urobila veľké rozhodnutie 5 868
  7. Strava ani spánok nie sú dôležité, ak pri tom dýchame zlý vzduch 5 718
  8. ARÓNIA - najsilnejšia prírodná prevencia proti koronavírusu 5 409
  9. Volkswagen predstavuje ďalší elektrický model 2 319
  10. Vianočné nákupy bez stresu? Pozrite sa, či na to idete správne 2 183

Blogy SME

  1. Jozef Rybár: Arriva - existenčný politický problém predsedu BSK Drobu...
  2. Igor Múdry: Francúzaky po našom
  3. Dmytro Retynskyi: Hrozba ruského útoku na Ukrajinu
  4. Mária Drahošová: Upratovanie v sebe. Ako na to?
  5. Pavol Ondreáš: Vypneme Európu
  6. Marek Mačuha: Matovičova 500
  7. Inštitút urbánneho rozvoja: Štatistici potvrdzujú rekordný rast cien bytov, kľúčová je svižná stavebná legislatíva
  8. Zuzana Šubová: Ako využije anakonda v dažďovom pralese poukážku na kúpu bicykla
  1. Radovan Kazda: Poslanec Blaha a jeho fašisti 10 170
  2. Pavol Koprda: Očkovacie hoaxy Ľuboša Blahu odstránil Facebook 9 512
  3. Jozef Sitko: Pani prezidentka, jej priateľ a jej exporadca Leško 7 944
  4. Pavol Koprda: Infekčnejší a možno ešte nebezpečnejší. Čo zatiaľ vieme o mutácii vírusu B.1.1.529? 5 055
  5. Věra Tepličková: Ako chutí moc alebo Ak budeme dobrí, dostaneme limetku 4 974
  6. Tomáš Sedliačik: Ako sa baviť s konšpirátorom 4 484
  7. Jozef Drahovský: Zákon o bočnom odstupe medzi vozidlom a cyklistom dopadol ako na Slovensku 4 340
  8. Martin Greguš: Istropolis zbúrajú...starosta Kusý obrátil kabát...Je to vôbec možné? Architekt a primátor Vallo mlčí... 4 087
  1. Pavol Koprda: Očkovacie hoaxy Ľuboša Blahu odstránil Facebook
  2. Pavol Koprda: Infekčnejší a možno ešte nebezpečnejší. Čo zatiaľ vieme o mutácii vírusu B.1.1.529?
  3. Lucia Šicková: Poučenia z herného biznisu 3: Viem vyhrať, aj keď mi rozdali horšie karty, ako ostatným
  4. Juraj Hipš: Zvýšenie platov učiteľov na hygienické minimum nezvýši kvalitu vzdelávania, tvrdí analytik.
  5. Juraj Hipš: Prorektor UK: Novelu treba stiahnuť a začať na nej pracovať odznova
  6. Karolína Farská: Dokedy bude koalícia fackovacím panákom Sme rodina?
  7. Juraj Hipš: Učiteľ Čapek: Niektorí učitelia sú machri. Od hodín svojho syna som sa skoro nevedel odlepiť
  8. Milota Sidorová: Pokrivené dáta vytláčajú ženy z pozornosti. Takto to môžeme zmeniť
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Ilustračné foto.

PCR testy odhalili viac ako 689-tisíc nakazených koronavírusom. Pandémia Covid-19 si vyžiadala 14 503 obetí. Lockdown opäť obmedzil život na Slovensku, vo štvrtok vstúpil do platnosti zákaz vychádzania.


a 5 ďalší 18 h
Jakub Filo.

Klamstvá nemôžu byť základom politickej kariéry.


38m

Blogy SME

  1. Jozef Rybár: Arriva - existenčný politický problém predsedu BSK Drobu...
  2. Igor Múdry: Francúzaky po našom
  3. Dmytro Retynskyi: Hrozba ruského útoku na Ukrajinu
  4. Mária Drahošová: Upratovanie v sebe. Ako na to?
  5. Pavol Ondreáš: Vypneme Európu
  6. Marek Mačuha: Matovičova 500
  7. Inštitút urbánneho rozvoja: Štatistici potvrdzujú rekordný rast cien bytov, kľúčová je svižná stavebná legislatíva
  8. Zuzana Šubová: Ako využije anakonda v dažďovom pralese poukážku na kúpu bicykla
  1. Radovan Kazda: Poslanec Blaha a jeho fašisti 10 170
  2. Pavol Koprda: Očkovacie hoaxy Ľuboša Blahu odstránil Facebook 9 512
  3. Jozef Sitko: Pani prezidentka, jej priateľ a jej exporadca Leško 7 944
  4. Pavol Koprda: Infekčnejší a možno ešte nebezpečnejší. Čo zatiaľ vieme o mutácii vírusu B.1.1.529? 5 055
  5. Věra Tepličková: Ako chutí moc alebo Ak budeme dobrí, dostaneme limetku 4 974
  6. Tomáš Sedliačik: Ako sa baviť s konšpirátorom 4 484
  7. Jozef Drahovský: Zákon o bočnom odstupe medzi vozidlom a cyklistom dopadol ako na Slovensku 4 340
  8. Martin Greguš: Istropolis zbúrajú...starosta Kusý obrátil kabát...Je to vôbec možné? Architekt a primátor Vallo mlčí... 4 087
  1. Pavol Koprda: Očkovacie hoaxy Ľuboša Blahu odstránil Facebook
  2. Pavol Koprda: Infekčnejší a možno ešte nebezpečnejší. Čo zatiaľ vieme o mutácii vírusu B.1.1.529?
  3. Lucia Šicková: Poučenia z herného biznisu 3: Viem vyhrať, aj keď mi rozdali horšie karty, ako ostatným
  4. Juraj Hipš: Zvýšenie platov učiteľov na hygienické minimum nezvýši kvalitu vzdelávania, tvrdí analytik.
  5. Juraj Hipš: Prorektor UK: Novelu treba stiahnuť a začať na nej pracovať odznova
  6. Karolína Farská: Dokedy bude koalícia fackovacím panákom Sme rodina?
  7. Juraj Hipš: Učiteľ Čapek: Niektorí učitelia sú machri. Od hodín svojho syna som sa skoro nevedel odlepiť
  8. Milota Sidorová: Pokrivené dáta vytláčajú ženy z pozornosti. Takto to môžeme zmeniť

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop
Skryť Zatvoriť reklamu