1. januáru a k 1. februáru, takže oproti záveru minulého roka sa zdvihla o viac než 10 percent. V krátkej dobe sa očakáva jej ďalší nárast, pretože obilie budeme musieť dovážať a európska cena jednej tony obilia sa pohybuje od 108 do 120 dolárov. Na tento cenový pohyb budú musieť reagovať aj pekári zvýšením cien svojich výrobkov. "Cena kila múky narástla oproti cene spred troch mesiacov o skoro štyri koruny. A to od 1. februára išli hore aj ceny energie. Ibaže každý čaká za tým druhým, kedy sa to pohne," reagoval spolumajiteľ pekárne v Teriakovciach František Guman.
To sú dôvody na zvýšenie ceny pekárenských výrobkov aj bez zarátania dovozu drahšieho obilia, takže z najväčšou pravdepodobnosťou môžeme rátať, že ceny budú len stúpať. "Ale na druhej strane ceny aj tak vyrovnávame so zahraničím. Pohonné hmoty u nás už stoja toľko, čo v Nemecku. Nadobúdacia cena auta je podobná. Len pekárenské výrobky zaostávajú. Keď som bol v Nemecku pred takými dvoma - troma rokmi, tak 300 - gramový chlieb tam stal marku a pol. Po prerátaní na našu menu to bolo nehorázne veľa. Kým sa nenapraví tá cena, tak dobre nebude v tejto republike," rozviedol svoje úvahy F. Guman.
Pri zdôvodňovaní zvýšenia cien za energiu sa kompetentní nerozpakujú používať aj argument, že ceny musia zodpovedať prinajmenšom európskej úrovni. Lenže mlčia o niekoľkonásobnom zaostávaní miezd na Slovensku za ich úrovňou v štátoch, s ktorými porovnávajú svoje ceny. "Kým sa u nás nepohnú platy, tak sa ekonomika nepohne dopredu," vyjadril svoj názor F. Guman a pokračoval: "Keby som mal viac peňazí, viac dám napríklad pekárovi, pekár dá viac u vás za noviny, mäsiarovi za mäso, obuvníkovi za topánky a tak ďalej a tak sa to pohne. Ináč to nepôjde. Je to začarovaný kruh. Kým nepadneme na hubu my malí pekári a s nami zopár ľudí, ktorých zamestnávame, tak sa s tým nebude nič robiť."
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.