šialených kráv (BSE) u oviec.
Hoci sa prípad spongiformnej encefalopatie hovädzieho dobytka u žiadnej ovce ešte nevyskytol, výbor upozornil, že niektoré ovčie stáda mohli skrmovať mäso nakazené BSE alebo mäsovo-kostné múčky ešte pred zákazom používania takýchto proteínov v roku 1994.
Preto treba predpokladať, že nákaza BSE sa mohla dostať do niektorých ovčích stád na území EÚ, uviedli vedci vo zverejnenom vyhlásení. Momentálne však nie sú k dispozícii dostatočné informácie, ktoré by umožnili posúdiť možné riziko pre ľudí v prípade, že by sa choroba BSE u oviec vyskytovala.
Vedci preto vyzvali na kvalitnejší a intenzívnejší dozor nad ovčími stádami, zbieranie informácií potrebných na prevenciu a rozvoj testov, ktoré by umožnili rozlíšiť BSE a bežné choroby. Navrhli tiež zavedenie systému individuálneho označovania oviec a ďalšie opatrenia.
Hovorkyňa komisára pre zdravie a ochranu spotrebiteľov Beate Gmidnerová oznámila, že Európska komisia bude najskôr názor vedeckého výboru veľmi pozorne skúmať, až potom predloží konkrétne návrhy opatrení.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.