potravín.
Môžeme ich podávať pri spoločenských hrách, sledovaní televízneho programu, ako predkrm i medzichod alebo kedykoľvek ako pikantné malé pohostenie. Pripravujeme ich tak, že potraviny k chlebíku pripichneme dreveným špáradlom, príp. špeciálnymi ozdobnými ihlicami z plastickej látky, alebo ich na chuťovky len poukladáme a ihlice podávame osobitne (závisí to od druhu použitých potravín).
Formy chuťoviek volíme podľa toho, z akého chleba ich pripravujeme. Z rožkov krájame okrúhle tvary, zo žemlí polmesiačiky a tyčinky, z chleba trojuholníky, štvorce alebo obdĺžniky. Môžeme ich krájať aj tak, že dva krajce chleba spojíme nátierkou, potom ich buď pokrájame, alebo z nich vykrojíme rozličné tvary a ozdobíme, pričom ozdobu na ne buď striekame ozdobnou rúrkou, alebo ju len pripichneme.
Teplé chuťovky
Rožky, sendvič alebo chlieb pokrájame na porcie hrubé asi 1 cm, s priemerom asi 2 cm, alebo ich natrieme kečupom, príp. horčicou (môžeme aj kombinovať, a to z jednej strany kečup a z druhej strany horčica), obalíme v postrúhanom syre a vypražíme.
*
Postrúhaný syr pred obaľovaním premiešame s hladkou múkou a mletou červenou paprikou v pomere 3 lyžice postrúhaného syra, 1 lyžica hladkej múky a 1 lyžička mletej červenej papriky.
*
Chuťovky môžeme natrieť rôznymi paštétami, obaliť v syre a vypražiť.
*
Dve rovnako tenké chuťovky spojíme paštétou alebo niektorou mäsovou nátierkou, zvrchu a zospodu potrieme kečupom alebo horčicou, obalíme v syre a vypražíme.
*
Chuťovky nemusíme vyprážať, ale ich len poukladáme na pekáč a v horúcej rúre zapečieme.
Všetky druhy chuťoviek môžeme prizdobiť opraženou slaninou, kolieskom opečenej klobásy, opraženou zavarenou slivkou, opraženou olivou, praženou zelenou paprikou alebo kyslou uhorkou, pokrájanou pažítkou alebo posekanou zelenou petržlenovou vňaťou.
Studené chuťovky
Rožky, sendvič alebo chlieb pokrájame na rozličné tvary, potrieme maslom alebo nátierkou, horčicou alebo kečupom, poukladáme na ne zvolené potraviny, ktoré tvarom prispôsobíme tvaru chleba, navrch dáme ozdobu a poukladáme na rovné porcelánové, príp. sklené misky alebo na malé plytké tanieriky. Misy dávame na stôl, malé tanieriky predložíme pred každého hosťa. Keď chuťovky prepichujeme špáradlami, potom ku každému tanieriku priložíme ešte malý tanierik na odkladanie použitých špáradiel.
Nátierky na chuťovky
Tvarohové nátierky kombinujeme podľa príchuťovej potraviny podobne ako pri rôznych ochutených maslách. Tvarohovú nátierku vymiešanú len s maslom môžeme ozdobiť ovocím, a to pomarančom, mandarínkou, banánom, ananásom, broskyňou, marhuľou, slivkou, višňou, jablkom, hruškou, egrešmi alebo brusnicami.
Syrové nátierky kombinujeme s reďkovkou, zelenou paprikou, kapiou, paradajkou, petržlenovou vňaťou.
Bryndzové nátierky kombinujeme s údeninami, vajciami, lososom, reďkovkou, so zelenou paprikou, s rajčiakom, pažítkou a s cibuľovou vňaťou.
Maslové nátierky kombinujeme so syrom, s vajcom, rozličnou čerstvou aj sterilizovanou zeleninou.
Vajcové nátierky kombinujeme so šunkou alebo s údeninami, so syrmi, s reďkovkou, so zelenou paprikou, s rajčiakom, kyslými uhorkami, hlávkovým šalátom, so zelenou petržlenovou vňaťou, s olivou a s lososom.
Paštéty i nátierky môžeme vyšľahať do peny; ak sú husté, pridáme trochu smotany a na chlebíčky ich nastriekneme ozdobnou rúrkou.
Autor: Ko/som
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.