oblizovanie nožov, krájanie špagiet a ich lovenie lyžicou po tanieri, ale najmä používanie príborov, čiže čo a ako ním jeme.
Základnou súčasťou stolovania je príbor - lyžica, vidlička a nôž. Polievkovú lyžicu držíme medzi palcom a ukazovákom a podopierame ju prostredníkom. Polievku naberáme smerom od seba. Vidličku používame najčastejšie súčasne s nožom. Držíme ich v hornej polovici - vidličku v ľavej, nôž v pravej ruke - medzi palcom a ukazovákom. Jedlá, ktoré netreba krájať, jeme iba vidličkou, ktorú držíme v pravej ruke. Pri stolovaní s viacerými chodmi príbor berieme postupne v poradí smerom k tanieru.
Čo ako jeme? Pečivo a chlieb si berieme z košíka rukou. Jednotlivé sústa neodhrýzame, ale odlamujeme a vkladáme do úst. Pečivo alebo chlieb potreté maslom či džemom odhrýzame. Studené i teplé predjedlá a syry jeme dezertným príborom. Ryby jeme osobitným príborom na ryby. Nôž pripomína užšiu lopatku, ktorou oddeľujeme mäso od kostí naprieč od predpokladaného smeru kostí. Ak nemáme príbor na ryby, použijeme dve vidličky. Kosti z rýb alebo z hydiny odkladáme na osobitný tanierik alebo na okraj taniera. Hydinu jeme základným príborom, ojedinele rukami: pri slávnostnejších príležitostiach s však žiada jesť príborom. Omáčky a šťavy prihŕňame počas jedenia na mäso a na príkrmy. Makaróny jeme vidličkou v pravej ruke; na vidličku si ich natáčame. Neurobíme chybu, ak si ich rozdelíme na kratšie kúsky a potom ich naberáme na vidličku. Kompót jeme kompótovou alebo čajovou lyžičkou; kôstky odkladáme pomocou lyžičky na podkladací tanierik. Ak sa párky podávajú s chlebom a horčicou, kečupom alebo chrenom, jeme ich rukou. Párky podávané so zemiakovou kašou jeme príborom. Mäkké múčniky a múčniky plnené krémom jeme múčnikovou vidličkou alebo lyžičkou. Suché múčniky (napr. pečivo, keksy, ale aj buchty a koláče) si berieme do ruky. Teplé múčniky (napr. palacinky) jeme dezertnou lyžičkou, ktorú držíme v pravej ruke a dezertnou vidličkou, ktorú držíme v ľavej ruke. Lyžička nahrádza nôž. Drobné ovocie, ako sú jahody, čučoriedky, maliny a egreše, jeme lyžičkou. Väčšie ovocie, ako sú jablká a hrušky, jeme príborom na ovocie (podobný dezertnému príboru). Hrozno (rozstrihané na menšie strapce) jeme ta, že prstami odtrhávame bobule a semienka z dlane odkladáme na tanierik. Grapefruit najskôr rozrežeme napoly, potom nožom oddelíme dužinu od šupky a naznačíme jednotlivé diely. Oddelené časti jeme lyžičkou.
Autor: som
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.