si všimli, aj naďalej najmä vo veľkých supermarketoch a hypermarkete nakupujú občania múku skoro po celých paletách. Nás v tejto súvislosti zaujímalo, či veľké množstvo balenej múky nemôže podliehať skaze a zanešváriť byt "rojom" molí.
O vyjadrenie sme požiadali vedúcu odboru hygieny výživy Štátneho zdravotného ústavu, krajskú odborníčku MUDr. Margitu Kaplánovú:
"Jednoznačne neodporúčam ľuďom, aby si robili veľké zásoby múky. Múka má určitú dobu spotreby, pri jej prekročení môže dôjsť k zhoršeniu kvality. Môžu sa vyvinúť rôzne plesne, ale aj mole. Ich vývojové štádium je totiž v neviditeľnej forme v mletom obilí prítomné. Preto sa treba orientovať podľa záručnej doby a múku spotrebiteľ musí skladovať na suchom a tmavom mieste. Nikdy nie vo vlhkom priestore."
Prečo, to nám vysvetlila istá laborantka z firmy Gubek, Moldavský automatický mlyn s. r. o. z Moldavy nad Bodvou: "Múka je totiž živá hmota, inak by nevykysla a preto nasáva do seba vlhkosť. Ak je staršia ako tri mesiace a zle uskladnená, začínajú sa v nej tvoriť zárodky mikroorganizmov, ktoré sa najprv prejavujú ako pavučina. Samozrejme pri dobrom skladovaní môže múka vydržať v dobrej kvalite aj o niečo dlhšie ako tri mesiace. Ale len túto lehotu my ako výrobcovia zaručujeme."
Autor: em
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.