odhaduje, že počet úmrtí na rakovinu sa kvôli dioxínu zvýši o 40 až 8000 prípadov. Obsah rakovinotvorného dioxínu v organizme Belgičanov sa v dôsledku krízy zvýšil v priemere o sedem percent, čo malo vážne dôsledky pre zdravie ľudí. Najmä u detí a mládeže sa objavujú ochorenia štítnej žľazy a s tým súvisiace poruchy metabolizmu, u žien boli zaznamenané poruchy plodnosti a celá populácia trpí oslabením imunitného systému.
Ako píše belgická tlač, ešte aj dva roky po kríze je obsah dioxínu a karcinogénnych polychlorobifenylov (PCB) v základných potravinách ako hydina, vajcia či bravčové mäso zvýšený. "Platíme za našu kultúru klamstiev svetovým rekordom v koncentrácii dioxínu a veľmi vysokým obsahom PCB," zhodnotil situáciu profesor univerzity v Gente Nik Van Larebeke.
Dioxínová aféra zasiahla Belgicko v roku 1999, keď sa karcinogénne látky dostali do potravinového reťazca cez krmivo pre zvieratá. Pulty predajní s potravinami zívali po stiahnutí podozrivých výrobkov z obehu prázdnotou a krajiny takmer na celom svete zakázali dovoz belgických potravinových produktov.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.