lyžica (polievková). Ponúkame niekoľko receptov z hrnčekov.
Syrová polievka
Potrebujeme: 4-5 hrnčekov vody, 2 smotanové syry, 1 kocka masoxu, soľ, 2 žemle, tuk Cera na opečenie, petržlenová vňať, pažítka alebo pór.
Postup: Vodu privedieme do varu a rozpustíme v nej syr. Pridáme masox, prípadne soľ, krátko povaríme. Polievku posypeme nasekanou petržlenovou vňaťou, alebo pažítkou, či jemne nakrájaným pórom. Podávame so žemľou nakrájanou na kocôčky a opraženou na tuku.
Reďkovková polievka
Potrebujeme: 4 hrnčeky vývaru, 1 hrnčeka smotany, 2 viazaničky reďkoviek s mladými listami, 2 cibule, 1 lyžica tuku Helia, štipka nastrúhaného muškátového orieška, soľ, petržlenová vňať.
Postup: Nadrobno nakrájanú cibuľu osmažíme na tuku. Primiešame nasekané lístky reďkoviek a chvíľu dusíme. Zalejeme vývarom, pridáme soľ, muškátový oriešok a varíme na miernom ohni asi 10 minút. Primiešame smotanu, v ktorej sme rozmiešali nahrubo nastrúhané reďkovky, krátko povaríme. Pred podávaním posypeme jemne nakrájanou petržlenovou vňaťou.
Prsia mandarín
Potrebujeme: Prsia z 1 moriaka, soľ, korenie, 1 téglika Palmy maslovej, 2 mandarínky, voda na podlievanie.
Plnka: 1 hrnček očistených a nakrájaných šampiňónov, 1 lyžica Palmy maslovej, 4 plátky šunky, 1 mandarínka, 1 hrnček nastrúhaného syra.
Postup: Prsia z moriaka narežeme tak, aby vznikla taštička. Naplníme ju plnkou a zošijeme. Mäso osolíme, okoreníme a obložíme Palmou maslovou. Za častého oblievania vypečenou šťavou a podlievania vodou upečieme do zlatista. Krátko pred dokončením pridáme do šťavy nakrájané mesiačiky mandarínok. Mäkké mäso rozdelíme na porcie a pri podávaní prelejeme šťavou z pečenia.
Príprava plnky: Šampiňóny podusíme na Palme maslovej, zmiešame so šunkou nakrájanou na rezance, nastrúhaným syrom a s mandarínkou nasekanou na drobné kúsky.
Špekáčiky na pive
Potrebujeme: 8 špekáčikov, 2 hrnčeky čierneho piva, 6-8 lyžíc kečupu, 1 cibuľa, 1 paprika (môžeme vynechať).
Postup: Špekáčiky po dĺžke narežeme, ale nerozkrojíme. Do rezu vložíme kolieska cibule a rezance papriky. Naukladáme na pekáč a zalejeme pivom a kečupom. Vo vyhriatej rúre pomaly pečieme asi 30 minút.
Knedle v hrnčeku
Potrebujeme: 2 žemle, 2 hrnčeky hrubej múky, 1 hrnček mlieka, soľ, 2 vajcia, Palma maslová na vymazanie hrnčekov.
Postup: Žĺtky rozmiešame v mlieku, pridáme osolenú múku, tuhý sneh z bielkov a na kocky nakrájané žemle. Hrnčeky vymastíme Palmou maslovou a naplníme cestom do dvoch tretín. Vložíme do hrnca s vriacou vodou a tak, aby voda siahala do polovice hrnčekov. Prikryjeme a varíme asi 35 minút. Potom hrnčeky vyberieme, knedle uvoľníme od okrajov nožom, vyklopíme a niťou nakrájame na plátky.
Jogurtová bublanina
Potrebujeme: 1 hrnček hladkej múky, 3 hrnčeka polohrubej múky, 1 hrnček práškového cukru, 1 hrnčeka mlieka, 1 téglik bieleho jogurtu, 4 lyžice zohriatej Palmy maslovej, 2 žĺtky, 3 balíčka prášku do pečiva, 1 balíček vanilkového cukru, tuk na vymastenie Cera a strúhanka na vysypanie pekáča, 1 lyžica hrubej múky na obalenie ovocia, ovocie (asi 500 g).
Postup: Mlieko, jogurt, žĺtky, cukor a vlažnú Palmu maslovú dáme do mixéra a mixujeme asi 2 minúty. Zmes pridáme do múky zmiešanej s vanilkovým cukrom a s práškom do pečiva. Cesto dobre premiešame a vylejeme na tukom vymastený a strúhankou vysypaný pekáč. Rozotrieme ho tak, aby bolo pri okrajoch vyššie. nakladieme ovocie, ktoré sme premiešali s 1 lyžicou hrubej múky. Bublaninu upečieme v stredne vyhriatej rúre do ružova.
Autor: Ko
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.