Funkčné potraviny sú vybrané klasické potraviny, obohatené o špeciálne látky ako napr. vitamíny, minerálne látky, stopové prvky, enzýmy, vlákninu, probiotické kultúry s priaznivým účinkom na naše zdravie. Oproti klasickej obohatenej potravine je pridanej látky oveľa viac. Prísada musí mať vedecky podložený mechanizmus účinku, ale na rozdiel od liekov nesmie mať žiadne vedľajšie účinky. už dnes môžeme nájsť medzi potravinami mnoho takých, ktoré spĺňajú funkčné kritériá. Napr. mliečne výrobky najmä kyslo-mliečne sú ideálnymi funkčnými potravinami. To, čo ich robí funkčnými, sú nové vyšľachtené kultúry mliečneho kvasenia. Majú protirakovinové účinky a oveľa lepšie odolávajú kyslému žalúdočnému prostrediu. V najbližších rokoch sa dá očakávať ich veľký rozvoj.
Ďalej sú to rastlinné tuky a obilniny. V krajine pôvodu funkčných potravín - v Japonsku už niekoľko rokov obohacujú chlieb špecifickými druhmi vlákniny alebo mastnými kyselinami, znižujúcimi riziká ochorenia srdca. Medzi funkčné potraviny zaraďujú dnes aj potraviny, z ktorých boli odstránené alergizujúce zložky a nápoje, ktoré sa obohacujú vitamínmi, bylinnými výťažkami, vlákninou, vápnikom. Všetky spomenuté funkčné potraviny nenahradzujú ani nenahradia lieky, ale môžu znížiť výskyt ochorení, vplývať na obranyschopnosť organizmu, spomaľovať procesy spojené so starnutím a prispievať k duševnej pohode človeka.
Autor: Pripravila Soňa MAKAROVÁ
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.