Recepty z Muránskej Huty (1.)
Po období radosti, hojnosti a veselosti - fašiangoch - nasledoval pôst. Jeho začiatok pripadal na 40-ty deň pred Veľkou nocou na tzv. Škaredú, Krivú či Popolcovú stredu. Bol to teda prvý pôstny deň a ľudia verili, že kto zje v túto prvú stredu veľkonočného pôstu mäso, nebude mať zdravý dobytok. Naopak bezmäsité jedlá mali priniesť úžitok. Napríklad dlhé rezance a šúľance - veľké klasy na poli, kaša dostatok peňazí, veľké pirohy tučný a zdravý dobytok.
Na to, čo bublalo pod pokrievkami starých mám v tomto období, sme sa zašli s našou kulinárskou kamerou pozrieť do Muránskej Huty. Zo spomienok takmer 90-ročnej tety Pomotiovej sme sa dozvedeli, že všetko sa začínalo bohoslužbou, ktorej súčasťou bolo aj robenie krížika na čelo "popolcom" - odtiaľ je aj najrozšírenejší názov tohoto sviatku.
A potom už dedina na 40 dní stíchla... Prestali zábavy, nepriadlo sa, netkalo. Gazdiné sa venovali upratovaniu a celkovej očiste domov. V stravovaní platilo: "Cez fašiangy výskaj, v pôste brucho stískaj!" V praxi to znamenalo, že gazdiné varievali najmä kaše, jedlá z krumpiera - zemiakov, penclí - húb, teda hlavne múčne a zeleninové jedlá. Z jedálnička bolo vylúčené nielen mäso, ale aj bravčová masť a v niektorých rodinách tiež vajcia, mlieko a mliečne výrobky. Jesť sa smelo iba raz za deň, výnimka platila iba pre malé deti. Takáto striedma strava mala veľký význam aj pre očistu organizmu, veď ako nám na záver rozprávania teda povedala: "Od pôstu ešte nikto neochorel, zato od obžerstva áno."
Malej
Kukuričná múka, mlieko, soľ, maslo, cukor, mletá škorica, sódabikarbóna, vajce.
Postup: Do vriaceho mlieka pomaly vsypávame za stáleho miešania kukuričnú múku. Pridáme štipku soli, kryštálový cukor, sódabikarbónu, mletú škoricu a maslo. Stále miešame tak, aby nám kaša ostala hladká. Uvarenú kašu odstavíme a vymastíme plech, na ktorom malej upečieme. Kašu rovnomerne rozotierame po plechu tak, aby mala hrúbku asi 2 cm. Upečený malej necháme vychladnúť, pokrájame ho na kocky a podávame posypaný škoricovým cukrom.
Kukuričná kaša
Kukuričná múka, voda, soľ, maslo
Postup: Do vriacej vody pomaly vsypávame kukuričnú múku, pridáme štipku soli a za stáleho miešania uvaríme kašu. V pôstnom období servírovali kukuričnú kašu samostatne, inokedy poliatu maslom, alebo masťou s opraženou cibuľkou.
Krumpier s pencľami a posúšok
Sušené huby, 300 g zemiakov, soľ, šťava z kyslej kapusty, mlieko, údená slaninka
Postup: Sušené huby (hríby alebo kozáky) namočíme aspoň na 20 minút pred varením do studenej vody. Zemiaky obielime, nakrájame na kocky a dáme variť asi do pol litra studenej vody. Vodu osolíme, pridáme sušené huby a varíme do mäkka. Polievku dochutíme šťavou z kyslej kapusty a zahustíme mliekom, v ktorom sme rozhabarkovali lyžicu hladkej múky. V nepôstnom období je možné polievku zahustiť zásmažkou z údenej slaninky a múky.
Posúšok si pripravíme z hladnej múky, mlieka, droždia, trošky soli, cukru a masla. Z kvásku a hladkej múky zamiesime cesto, ktoré dôkladne vypracujeme a necháme na teplom mieste vykysnúť. Vykysnuté cesto dávame na maslom vymastený plech asi do výšky 3 cm. Cesto po vrchu popicháme vidličkou, pomastíme a pečieme do chrumkava asi 20 minút. Podávame ho ku krumpieru s pencľami, ale môže sa jesť aj samostatne alebo ako náhrada chleba.
Gomboce a cibliky
Zemiaky, hladká múka, 1 vajce, soľ, tvrdý slivkový lekvár, riedky lekvár - malinový, šípkový alebo slivkový, strúhanka alebo krupica, mak, maslo, cukor
Postup: V šupe uvarené zemiaky ošúpeme a za tepla pretlačíme. Necháme vychladnúť, pridáme hladkú múku, vajce, soľ a vypracujeme vláčne cesto. Rozvaľkáme ho, pokrájame na kocky a do každej dáme za malú lyžičku veľmi hustého slivkového lekváru. Z každej kocky vyformujeme guľku - gombovec, ktoré dáme variť do vriacej vody. Uvarené sú vtedy, keď vyplávajú na povrch. Gombovce vyberieme, posypeme buď makom, alebo opraženou strúhankou, či detskou krupicou, polejeme maslom a posypeme práškovým cukrom.
Z odrezkov a zvyškov cesta vyformujeme dlhý šúľok, ten nakrájame na malé časti, ktoré došúľame na cibliky. Varíme ich podobne ako gombovce. Podávame ich poliate rozohriatym maslom, posypané makom a cukrom, môžu sa premiešať aj s redšém lekvárom.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.