Korzár logo Korzár

Spod pokrievky starej mamy

Recepty z Muránskej Huty (1.)Po období radosti, hojnosti a veselosti - fašiangoch - nasledoval pôst. Jeho začiatok pripadal na 40-ty deň pred

Recepty z Muránskej Huty (1.)

Po období radosti, hojnosti a veselosti - fašiangoch - nasledoval pôst. Jeho začiatok pripadal na 40-ty deň pred Veľkou nocou na tzv. Škaredú, Krivú či Popolcovú stredu. Bol to teda prvý pôstny deň a ľudia verili, že kto zje v túto prvú stredu veľkonočného pôstu mäso, nebude mať zdravý dobytok. Naopak bezmäsité jedlá mali priniesť úžitok. Napríklad dlhé rezance a šúľance - veľké klasy na poli, kaša dostatok peňazí, veľké pirohy tučný a zdravý dobytok.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Na to, čo bublalo pod pokrievkami starých mám v tomto období, sme sa zašli s našou kulinárskou kamerou pozrieť do Muránskej Huty. Zo spomienok takmer 90-ročnej tety Pomotiovej sme sa dozvedeli, že všetko sa začínalo bohoslužbou, ktorej súčasťou bolo aj robenie krížika na čelo "popolcom" - odtiaľ je aj najrozšírenejší názov tohoto sviatku.

SkryťVypnúť reklamu

A potom už dedina na 40 dní stíchla... Prestali zábavy, nepriadlo sa, netkalo. Gazdiné sa venovali upratovaniu a celkovej očiste domov. V stravovaní platilo: "Cez fašiangy výskaj, v pôste brucho stískaj!" V praxi to znamenalo, že gazdiné varievali najmä kaše, jedlá z krumpiera - zemiakov, penclí - húb, teda hlavne múčne a zeleninové jedlá. Z jedálnička bolo vylúčené nielen mäso, ale aj bravčová masť a v niektorých rodinách tiež vajcia, mlieko a mliečne výrobky. Jesť sa smelo iba raz za deň, výnimka platila iba pre malé deti. Takáto striedma strava mala veľký význam aj pre očistu organizmu, veď ako nám na záver rozprávania teda povedala: "Od pôstu ešte nikto neochorel, zato od obžerstva áno."

Malej

Kukuričná múka, mlieko, soľ, maslo, cukor, mletá škorica, sódabikarbóna, vajce.

SkryťVypnúť reklamu

Postup: Do vriaceho mlieka pomaly vsypávame za stáleho miešania kukuričnú múku. Pridáme štipku soli, kryštálový cukor, sódabikarbónu, mletú škoricu a maslo. Stále miešame tak, aby nám kaša ostala hladká. Uvarenú kašu odstavíme a vymastíme plech, na ktorom malej upečieme. Kašu rovnomerne rozotierame po plechu tak, aby mala hrúbku asi 2 cm. Upečený malej necháme vychladnúť, pokrájame ho na kocky a podávame posypaný škoricovým cukrom.

Kukuričná kaša

Kukuričná múka, voda, soľ, maslo

Postup: Do vriacej vody pomaly vsypávame kukuričnú múku, pridáme štipku soli a za stáleho miešania uvaríme kašu. V pôstnom období servírovali kukuričnú kašu samostatne, inokedy poliatu maslom, alebo masťou s opraženou cibuľkou.

Krumpier s pencľami a posúšok

Sušené huby, 300 g zemiakov, soľ, šťava z kyslej kapusty, mlieko, údená slaninka

SkryťVypnúť reklamu

Postup: Sušené huby (hríby alebo kozáky) namočíme aspoň na 20 minút pred varením do studenej vody. Zemiaky obielime, nakrájame na kocky a dáme variť asi do pol litra studenej vody. Vodu osolíme, pridáme sušené huby a varíme do mäkka. Polievku dochutíme šťavou z kyslej kapusty a zahustíme mliekom, v ktorom sme rozhabarkovali lyžicu hladkej múky. V nepôstnom období je možné polievku zahustiť zásmažkou z údenej slaninky a múky.

Posúšok si pripravíme z hladnej múky, mlieka, droždia, trošky soli, cukru a masla. Z kvásku a hladkej múky zamiesime cesto, ktoré dôkladne vypracujeme a necháme na teplom mieste vykysnúť. Vykysnuté cesto dávame na maslom vymastený plech asi do výšky 3 cm. Cesto po vrchu popicháme vidličkou, pomastíme a pečieme do chrumkava asi 20 minút. Podávame ho ku krumpieru s pencľami, ale môže sa jesť aj samostatne alebo ako náhrada chleba.

Gomboce a cibliky

Zemiaky, hladká múka, 1 vajce, soľ, tvrdý slivkový lekvár, riedky lekvár - malinový, šípkový alebo slivkový, strúhanka alebo krupica, mak, maslo, cukor

Postup: V šupe uvarené zemiaky ošúpeme a za tepla pretlačíme. Necháme vychladnúť, pridáme hladkú múku, vajce, soľ a vypracujeme vláčne cesto. Rozvaľkáme ho, pokrájame na kocky a do každej dáme za malú lyžičku veľmi hustého slivkového lekváru. Z každej kocky vyformujeme guľku - gombovec, ktoré dáme variť do vriacej vody. Uvarené sú vtedy, keď vyplávajú na povrch. Gombovce vyberieme, posypeme buď makom, alebo opraženou strúhankou, či detskou krupicou, polejeme maslom a posypeme práškovým cukrom.

Z odrezkov a zvyškov cesta vyformujeme dlhý šúľok, ten nakrájame na malé časti, ktoré došúľame na cibliky. Varíme ich podobne ako gombovce. Podávame ich poliate rozohriatym maslom, posypané makom a cukrom, môžu sa premiešať aj s redšém lekvárom.

Najčítanejšie na Korzár

Komerčné články

  1. Maldivy mimo sezóny. Dážď prišiel dvakrát, vila za cenu izby
  2. Na Devín kyvadlovou dopravou zadarmo
  3. Za dovolenkové škody vyplatila Allianz o 41 percent viac
  4. Hodnotenie profesionála: Ako je Turecko pripravené na leto?
  5. Inšpirujte sa tajomstvom najšťastnejších krajín sveta
  6. Last minute zájazdov je každé leto menej. Kde ich ešte nájdete?
  7. Letný literárny výber vložený v denníkoch SME a Korzár
  8. Sviatočný Devín otvárame pre všetkých
  1. Stanovisko LESY Slovenskej republiky, š. p.
  2. Maldivy mimo sezóny. Dážď prišiel dvakrát, vila za cenu izby
  3. Apartmány pri mori nie sú len pre smerákov. Kde nájdete lacné?
  4. Na Devín kyvadlovou dopravou zadarmo
  5. Za dovolenkové škody vyplatila Allianz o 41 percent viac
  6. Takto má vyzerať dostupný biznis notebook
  7. Hodnotenie profesionála: Ako je Turecko pripravené na leto?
  8. Tajomstvo najšťastnejších krajín sveta
  1. Maldivy mimo sezóny. Dážď prišiel dvakrát, vila za cenu izby 9 358
  2. Last minute zájazdov je každé leto menej. Kde ich ešte nájdete? 4 665
  3. Hodnotenie profesionála: Ako je Turecko pripravené na leto? 3 996
  4. Črevné problémy, pohlavné choroby či poškodenie kože 3 615
  5. Apartmány pri mori nie sú len pre smerákov. Kde nájdete lacné? 3 412
  6. Ako často treba čistiť fasádu? Niektoré si vystačia samy 2 793
  7. Nízke úspory a dôchodky? Tieto 3 faktory ovplyvnia Slovensko 2 266
  8. Na Devín kyvadlovou dopravou zadarmo 2 199
  1. Rado Surovka: Do psej matere, takto sa má šetriť !
  2. Jozef Stasík: Ak demokracia nedokáže zabezpečiť ľuďom dôstojný život, zákonite prehrá
  3. Pavol Burda: Neutralita, ako ekvivalent pozývacieho listu
  4. Elena Antalová: Pamodaj šťastia, lavička
  5. Anna Miľanová: Moje kompozície z jarnej prechádzky...
  6. Adam Mokráň: Civilizovaní barbari
  7. Adriana Mahdalová: Bol raz jeden bohatý človek, ktorý pred chudobou zatváral oči
  8. Martin Kresák: Meniče, ktoré nespolupracujú. Ako môžu solárne elektrárne zrútiť celú sieť? A ako sa to dá riešiť?
  1. Ivan Čáni: Všetci držme huby a nechajme Roberta Fica pracovať! Lebo len on JEDINÝ vie, čo je najlepšie. 27 016
  2. Janka Bittó Cigániková: Cirkev na gynekológii? Žiaľ, Cigániková nepreháňala 19 054
  3. Michael Achberger: Prestaňte držať diéty! Týchto 7 návykov vám predĺžia život aj zlepšia postavu 18 151
  4. Dušan Koniar: V roku 1989 mala ČSSR 3315 vlastných tankov 10 643
  5. Janka Bittó Cigániková: Zdravotníctvo má liečiť, nie financovať cirkev 7 485
  6. Radko Mačuha: Auto pre ministerku Šimkovičovú. 6 349
  7. Vladimír Bojničan: Z Devína sa stáva festival kléro-fašistických príšer 5 063
  8. Ján Valchár: Poslušne hlásim, som doma! 4 623
  1. Radko Mačuha: Oslobodenie prichádza z Východnej.
  2. Věra Tepličková: Východná alebo Keď má orientácia na všetky štyri svetové strany trhliny
  3. Marcel Rebro: Nad Kyjivom znovu tma: keď rakety vyvracajú slovenské lži
  4. Roman Kebísek: Kuzmány, Radlinský, Štúr, Pauliny-Tóth chceli ruštinu ako spoločný jazyk Slovanov
  5. Post Bellum SK: Nicholas Winton zomrel pred desiatimi rokmi. Jeho príbeh zostáva inšpiráciou dodnes
  6. Roman Kebísek: Britka objavila hrob Adele Harms, modelky maliara Schieleho
  7. Věra Tepličková: Čím väčšia škola, tým lepšie výsledky...
  8. Radko Mačuha: Auto pre ministerku Šimkovičovú.
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
  1. Rado Surovka: Do psej matere, takto sa má šetriť !
  2. Jozef Stasík: Ak demokracia nedokáže zabezpečiť ľuďom dôstojný život, zákonite prehrá
  3. Pavol Burda: Neutralita, ako ekvivalent pozývacieho listu
  4. Elena Antalová: Pamodaj šťastia, lavička
  5. Anna Miľanová: Moje kompozície z jarnej prechádzky...
  6. Adam Mokráň: Civilizovaní barbari
  7. Adriana Mahdalová: Bol raz jeden bohatý človek, ktorý pred chudobou zatváral oči
  8. Martin Kresák: Meniče, ktoré nespolupracujú. Ako môžu solárne elektrárne zrútiť celú sieť? A ako sa to dá riešiť?
  1. Ivan Čáni: Všetci držme huby a nechajme Roberta Fica pracovať! Lebo len on JEDINÝ vie, čo je najlepšie. 27 016
  2. Janka Bittó Cigániková: Cirkev na gynekológii? Žiaľ, Cigániková nepreháňala 19 054
  3. Michael Achberger: Prestaňte držať diéty! Týchto 7 návykov vám predĺžia život aj zlepšia postavu 18 151
  4. Dušan Koniar: V roku 1989 mala ČSSR 3315 vlastných tankov 10 643
  5. Janka Bittó Cigániková: Zdravotníctvo má liečiť, nie financovať cirkev 7 485
  6. Radko Mačuha: Auto pre ministerku Šimkovičovú. 6 349
  7. Vladimír Bojničan: Z Devína sa stáva festival kléro-fašistických príšer 5 063
  8. Ján Valchár: Poslušne hlásim, som doma! 4 623
  1. Radko Mačuha: Oslobodenie prichádza z Východnej.
  2. Věra Tepličková: Východná alebo Keď má orientácia na všetky štyri svetové strany trhliny
  3. Marcel Rebro: Nad Kyjivom znovu tma: keď rakety vyvracajú slovenské lži
  4. Roman Kebísek: Kuzmány, Radlinský, Štúr, Pauliny-Tóth chceli ruštinu ako spoločný jazyk Slovanov
  5. Post Bellum SK: Nicholas Winton zomrel pred desiatimi rokmi. Jeho príbeh zostáva inšpiráciou dodnes
  6. Roman Kebísek: Britka objavila hrob Adele Harms, modelky maliara Schieleho
  7. Věra Tepličková: Čím väčšia škola, tým lepšie výsledky...
  8. Radko Mačuha: Auto pre ministerku Šimkovičovú.

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu