Cambridge totiž zistili, že zvýšený prísun vitamínu C znižuje riziko úmrtia na choroby srdca.
Podľa vedcov tu platí nepriama úmera: čím vyšší je príjem vitamínu C, tým nižšie je riziko infarktu. K tomuto záveru dospel profesor Kay-Tee Khaw na základe rozsiahlej štúdie, v rámci ktorej sledoval a analyzoval zdravotný stav 19.406 ľudí vo veku od 45 do 79 rokov.
Z výsledkov jeho výskumu vyplýva, že stačí si denne pridať na tanier o 50 gramov ovocia alebo zeleniny viac, a riziko úmrtia klesne o 20 percent, a to bez ohľadu na vek, krvný tlak či fajčenie.
Vitamín C, alebo kyselina askorbová je antioxidant a ničí škodlivé radikály, ktoré spôsobujú rôzne choroby, napríklad aj rakovinu. A práve čerstvé ovocie a zelenina sú vhodným zdrojom vitamínu C. Podľa profesora má teda aj malá zmena jedálneho lístka pozitívny vplyv na zdravie človeka.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.