vertikály spracovania a odbytu mlieka a mliečnych výrobkov. Nárast sa výrazne prejavil na všetkých odbytových cestách mlieka, najvýraznejšie na cene plnotučného mlieka v PE vreckách (6,7 percenta). Stúpli aj ceny jogurtov, smotany, 45-percentného eidamu, moravského bochníka a bryndze. Odbytové ceny masla sa však, naopak, znížili. Cenový vývoj mliečnych výrobkov bude v najbližšom období okrem nákupnej ceny mlieka, pravdepodobne, silne ovplyvňovať aj úroveň dopytu po jednotlivých skupinách výrobkov.
Od januára platí minimálna nákupná cena mlieka za 1. triedu kvality 8,70 Sk/l. Zmena pevnej nákupnej ceny (+ 3 percentá) sa v januári najvýraznejšie prejavila až 9,4-percentným prudkým nárastom nákupnej ceny za mlieko Q. triedy. Nákupná cena 1. triedy sa zvýšila o 2,5 percenta. Nákupná cena neštandardného mlieka sa, naopak, výrazne znížila o 8,2 percenta. Priemerná nákupná cena surového kravského mlieka dosiahla v januári hodnotu 8,97 percenta Sk/l, v porovnaní s decembrom 2000 vzrástla až o 3,8 percenta. Obsah tuku v surovom kravskom mlieku klesol v priebehu mesiaca o 0,4 percenta, obsah bielkovín sa zvýšil o 1,8 percenta.
Vývoj odbytových cien
Mlieko: Odbytové ceny sa v dôsledku vyššej nákupnej ceny mlieka v januári výrazne zvýšili. Najvýraznejšie vzrástla odbytová cena plnotučného aj polotučného mlieka v PE vreckách (6,7 a 6,2 percenta). Z trvanlivého mlieka stúpla najviac cena plnotučného mlieka (o 5,1 percenta). Odbytová cena 5-dňového mlieka sa oproti decembru 2000 zvýšila o 2,6 percenta.
Jogurty: V porovnaní s decembrom 2000 vzrástli najmä ceny smotanových jogurtov - ovocného o 11,5 percenta a bieleho o 3,9 percenta. Odbytové ceny jogurtov s obsahom tuku do 45 g/l, naopak, klesli - bieleho o 3,7 a ovocného o 1,9 percenta.
Smotany: Ceny smotán mali tiež narastajúci priebeh. Odbytové cena sladkej 12-percentnej smotany vzrástla až o 11,6 percenta a sladkej 33-percentnej smotany (250 ml balenie) o 6,6 percenta. Zvýšila sa aj odbytová cena kyslej 16-percentnej smotany o 3 percentá.
Maslo: Odbytová cena masla v 25,- g balení sa znížila o 0,3 percenta, cena masla v blokoch klesla až o 7,5 percenta. Odbyt masla bol v priebehu januára dobrý.
Prírodné syry: Odbyt prírodných syrov bol aj v januári veľmi dobrý. Cenový vývoj bol nejednotný. Odbytová cena eidamu so 45-percentným obsahom t. v. s. vzrástla o 2,7 percenta, cena 30-percentného eidamu sa znížila o 0,1 percenta. Výrazne sa zvýšila cena moravského bochníka (7,4 percenta). Cena porciovaného čedaru však klesla až o 11 percent. Upevnila sa cena primátora (+ 2,2 percenta).
Tavené syry: V januári sa v porovnaní s decembrom zvýšili ceny 70-percentných tavených syrov (nárast 3 percentá) a 45-percentných tavených syrov o 1,6 percenta.
Parené syry: Odbytové ceny pareníc sa oslabili, neúdenej o 2,6 percenta, údenej o 1,2 percenta. Ceny oštiepka sa upevnili (7,3 percenta) a polooštiepka, naopak, klesli o 6,1 percenta. Odbyt pareníc bol v januári dobrý.
Bryndza: Výrazné zvýšenie odbytovej ceny hrudkového syra sa odrazilo aj v následnom zvýšení odbytovej ceny bryndze. Cena bryndze v 250 g balení sa upevnila o 1,8 percenta a voľne loženej bryndze o 4,6 percenta. Odbyt bryndze bol dobrý. Výrazne sa upevnila cena fety z ovčieho mlieka (tehla) o 5,5 percenta a balenej až o 9,4 percenta. Odbytová cena fety z kravského mlieka sa v priebehu januára zvýšila o 3,9 percenta.
Sušené mlieko: Odbytová cena sušeného plnotučného mlieka mala narastajúci trend. Odbytová cena sušeného odtučneného mlieka stúpla o 5,8 percenta a plnotučného o 2,1 percenta.
Konzumenti mali záujem najmä o prírodné syry
V januári bol veľmi dobrý odbyt predovšetkým prírodných syrov, pareníc, enciánu. Odbyt tavených syrov bol v porovnaní s decembrom lepší. Odbyt mlieka bol dobrý, najlepšie sa predávalo polotučné mlieko v PE vreckách, vzrástol aj odbyt mlieka s predĺženou päťdňovou trvanlivosťou. Dopyt po trvanlivom lieku bol plynulý, ponuka ho nestačila v celom rozsahu pokryť. Odbyt sladkej a kyslej smotany bol kontinuálny, rovnako aj tvarohu a bryndze. Z jogurtov sa najlepšie predávali smotanové ovocné aj biele. Ponuka nestačila pokryť dopyt po sušenom mlieku, čo sa odrazilo i na jeho cenovom vývoji.
Čo môžeme očakávať v tomto roku?
V roku 2001 nastala zmena typu regulovanej nákupnej ceny surového kravského mlieka z pevnej na minimálnu a zároveň sa zvýšila jej úroveň o 3 percentá. To bude mať za následok zvýšenie cien mliečnych výrobkov v celej ďalšej vertikále výroby a odbytu. Okrem toho možno v súvislosti s pokračujúcim znižovaním počtu dojníc a rastom dopytu po surovine (mlieku) očakávať ďalšie zvýšenie cien vo vertikále výroby mlieka. Prispeje k tomu aj deregulácia cien energie a rast cien výrobných vstupov. Vplyv obchodných reťazcov, ani ich vzájomná konkurencia nedokážu dostatočne stlmiť narastajúce ceny mlieka a mliečnych výrobkov v tomto roku.
(zdroj: Roľnícke noviny)
Autor: Ing. Katarína PRACHAROVÁ
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.