krupice, zamiesenej s vodou na tuhé cesto.
V priemyselných lisoch na špagety sa cesto stláča závitovkou, tzv. "slimákom", a pod vysokým tlakom sa pretláča raznicou s otvormi.
Za raznicou čaká nôž, ktorý dlhé vlákna špagiet krája na potrebnú dĺžku. Ak sa pohybuje pomaly, špagety sú dlhé. Ak sa pohybuje rýchlejšie, špagety budú kratšie, a pri najvyššej rýchlosti sa vyrobia tenké plátky.
Tvar cestovín závisí od raznice, či od tvaru jej otvorov okrúhle otvory sú na špagety, hviezdicovité na hviezdičky.
Raznice na výrobu makarónov sú zložitejšie majú pevný stred a od neho sa ku krajom rozbiehajú tenké vlákna. Pretlačením lepkavého cesta cez raznicu pod vysokých tlakom sa vytvorí väčší otvor uprostred a medzery po vláknach sa priechodom cez raznicu spoja.
Autor: Ko/som
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.