Korzár logo Korzár

Spod pokrievky starej mamy - Recepty zo Štrby (1.)

Pri našom televíznom putovaní za receptúrami starosvetských jedál sme navštívili aj Tatranskú Štrbu. Táto malebná obec obkolesená vencom liptovských

hôľ Vysokých a Nízkych Tatier, leží v nadmorskej výške 900 metrov. Založená bola v roku 1280 a v súčasnosti tu žije cez 4 tisíc obyvateľov. Je to rázovitá dedina, v ktorej sa strieda tradičná drevená architektúra s modernými domami a penziónmi. Dodnes si zachovala osobitý ráz a nenapodobiteľnú materiálnu, ale aj duchovnú kultúru. A čo prekvapilo aj náš pomerne skúsený a scestovaný kulinársky štáb, pretrvali tu i jedlá pre iné regióny netypické. Málokto dnes už vie, že Štrba sa v minulosti preslávila najmä pestovaním mrkvy.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Pamätníčka pani Bartošová, ktorá sama pochádza z gazdovského rodu spomína, že kedysi každý poriadny gazda zasial aspoň jednu roľu mrkvy. nebolo to však iba pre vlastnú potrebu, s mrkvou sa čulo obchodovalo. Chodili ju vymieňať na Spiš, kde žilo veľa Nemcov, za žito i jarec. Miera nebola zlá za jednu mierku mrkvy dostali Štrbčania, ktorí si vyslúžili prezývku "mrkevňare", až tri mierky obilia. Tento obchod sa teda vyplatil a ustal až po 1. svetovej vojne, kedy veľa chlapov odišlo za prácou a ženy na všetko samé nestačili. S pestovaním mrkvy sa ale celkom neprestalo a v pôvodných receptúrach tu prežíva dodnes. A tak sa s mrkvou v Štrbe stretnete ako s plnkou do koláčov, ponúknu vám ju s rezancami, ale aj zavárancami, či haluškami. Podávajú ju k baranine a zužitkuje sa aj tá najtenšia, ktorá sa necháva voľne vysušiť a potom ju podávajú "na slinku" pri pradení v domoch, kde sa toto tradičné remeslo ešte zachovalo.

SkryťVypnúť reklamu

Zaujímavé je aj to, ako nám povedali gazdiné, že k mrkve vždy pridávajú škoricu a to nielen do sladkých jedál, ale napríklad aj k mäsu. Tak sme sa aj v Štrbe, ako toľkokrát predtým, presvedčili, že kuchárska zručnosť a fantázia našich starých mám bola obdivuhodná. Vedeli vyčariť pochúťky z toho, čo gazdovstvo dalo a bola by škoda na tieto sto a viacročné recepty zabudnúť.

Štrbský kuch

Potrebujeme: 1 kg polohrubej múky, droždie, Ľ l mlieka, cukor, soľ, 2 2 zemiaky.

Na plnku: 500 g mrkvy, 200 g práškového cukru, škoricu, maslo na sladký koláč, 300 g bryndze, masť na slaný koláč.

Postup: Z mlieka, droždia, trošku múky a cukru urobíme kvások. Necháme ho vykysnúť na teplom mieste. Keď je kvások vykysnutý, pridá sa do preosiatej múky, s roztlačenými uvarenými zemiakmi, dochutí sa soľou a vypracuje na vláčne cesto. Cesto necháme vykysnúť na teplom mieste. Rozdelíme ho na dve časti. Z jednej urobíme sladký, z druhej slaný koláč. Mrkvu očistíme, postrúhame, dochutíme škoricou a cukrom a podusíme na masle. Cesto vyvaľkáme do tvaru kruhu, navrch dáme vychladnutú mrkvovú plnku, posypeme ju práškovým cukrom, pečieme do zlatova. Slaný koláč urobíme s bryndzou. Cesto opäť vytvarujeme do kruhu, potrieme roztopenou masťou, posypeme bryndzou, necháme podkysnúť a pečieme do zlatova.

SkryťVypnúť reklamu

Baranina s mrkvou

Potrebujeme: 800 g baranieho mäsa, cesnak, 250 g mrkvy, 250 g zemiakov, masť, škoricu.

Na strapačky: 500 g zemiakov, 250 g hladkej múky, soľ.

Postup: Baranie mäso nakrájame na malé kocky, posolíme, ocesnakujeme a dáme dusiť do hrnca s rozohriatou masťou. Chvíľu dusíme, potom pridáme škoricu, na kolieska nakrájanú mrkvu a o chvíľu na kocky nakrájané zemiaky. Podľa potreby podlievame vodou, alebo baraním vývarom, až kým nie je všetko mäkké. Podávame so zemiakovými strapačkami, ktoré si pripravíme z postrúhaných zemiakov, soli a múky klasickým spôsobom.

Najčítanejšie na Korzár

Komerčné články

  1. Pili sme pivo, ktoré sa nedá ochutnať nikde inde na svete
  2. V Rimavskej Sobote šijú interiéry áut do celého sveta
  3. Aké výsledky prinášajú investície do modernizácie laboratórií?
  4. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  5. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  6. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  7. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  8. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže
  1. V Rimavskej Sobote šijú interiéry áut do celého sveta
  2. Aké výsledky prinášajú investície do modernizácie laboratórií?
  3. Tisíce ľudí sa tešia z vyšších platov
  4. Motoristi späť za volantom. Riziko nehôd opäť rastie.
  5. Lávové polia i skvostné pláže. Lanzarote je dôkazom sily prírody
  6. Tvorivé háčkovanie aj 30 otázok pre Hanu Gregorovú
  7. Budúci lesníci opäť v teréne: S LESY SR vysadia les novej generá
  8. Slovenské naj na jednom mieste. Stačí lúštiť
  1. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu 104 641
  2. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže 13 561
  3. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde 6 885
  4. Lávové polia i skvostné pláže. Lanzarote je dôkazom sily prírody 5 840
  5. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna 5 433
  6. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok 4 996
  7. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva? 4 766
  8. Šaca - centrum robotickej chirurgie na východe Slovenska 4 569
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu