hovorí v sobotňajšom vydaní denníka Lidové noviny Irena Košíková, ktorá bola dva roky osobnou kuchárkou prezidentského páru.
Najobľúbenejším jedlom Dagmar Havlovej je údajne "moravské zelí" a sviečková. "Inak sa pani Dagmar dosť prispôsobuje jedálničku svojho muža. Obaja sú v tomto ohľade ale skromní," tvrdí žena, ktorá predtým sedem rokov varila na gréckej ambasáde a teraz pripravuje jedlá vo vlastnej reštaurácii, kam s obľubou chodia herci, hudobníci, spisovatelia či politici.
Český prezident si podľa nej veľmi potrpí na buchty. "K raňajšej káve ich musí mať denne. Tak som piekla ako divá. Hlavne tie makové. Musím prezradiť, že maku a kôpru sa hlava štátu nikdy nepreje," prezrádza pani, ktorá so svojimi piatimi súrodencami vyrastala v obci Nový Život na južnom Slovensku, kam sa jej rodičia vrátili po vojne z Prahy.
Václav Havel je síce veľmi zaneprázdnený, ale vo svojej kuchyni sa vraj niekedy objavil. "Nazrel pod pokrievku, ochutnal z hrnca, ako každý chlap. Navyše on tiež rád varí..." Keď odchádzali na Hrádeček, pani Irena im navarila na cestu. "Tiež som u Havlovcov raz piekla vianočné koláče. Trinásť druhov. Do celého vianočného menu mi nehovorili, len v zemiakovom šaláte chcel mať pán Havel viac cibule," prezradila. Na štedrovečernom stole potom mali kapra v aspiku, rybaciu polievku so smaženou žemľou a vyprážaného kapra a šalát.
Pani Irena Košíková sa chystala na zaslúžený odpočinok, keď dostala ponuku na miesto osobnej kuchárky českého prezidenta, ktorý sa po svadbe s herečkou Dášou Veškrnovou rozhodol pre personálne zmeny v svojom dome. Najprv ju ale odmietla. "Zľakla som sa. Ale manžel mi hovoril: skús to, biť ťa nebudú. Tak som šla."
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.