Korzár logo Korzár

Spod pokrievky starej mamy

Do hrncov starých mám v Štrbe nazeral náš televízny kulinársky štáb takmer týždeň. Za ten čas sme sa dozvedeli, že strava tu bola, ostatne tak, ako

inde na Slovensku síce jednoduchá, ale zdravá. Medzi jedlá, ktoré gazdiné varievali najčastejšie, patrili "sadzanky" halušky s bryndzou či mrkvou, rezance, "pôstne grule" s mliekom, fazuľa, hrach, údená baranina s krúpami, kaše a polievky, vo sviatky "kuchne" - kysnuté koláče a z mäsitých pokrmov predovšetkým baranina. Kvalitnejšie časti mäsa zo stehna, či lopatky sa väčšinou zaúdili, alebo zasolili a z ostatných častí boli "obrezky", z ktorých sa varili guláše, udusené sa vmiešali do čiriku, varili sa so zemiakmi a mrkvou.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Nebývalé nadšenie, najmä v mužskej časti televízneho štábu, ktorého bola prevaha, vyvolalo najmä rozprávanie pani Anny Švorcovej na tému ako sa jedávalo a varievalo kedysi. Základom všetkého bola veľkorodina - pohromade žili starí rodičia s deťmi, ich partnermi a vnúčatami. Dominantné postavenie mali muži a to do takej miery, že výhradne im patrilo miesto pri stole. Gazda sedel za vrchstolom, pri ňom synovia, potom nasledovali zaťovia a na konci lavíc mali miesto starší, zvyčajne už pracovne neaktívni muži. Gazdiná hoci mala dôležitú úlohu v rodine, pretože nielenže rozhodovala o tom, čo sa bude variť, ale "držala" aj komoru, zvyčajne jedlo prinášala na stôl a rozdeľovala ho. Nestihla sa preto najesť s ostatnými, a tak jedávala sama pri stole, alebo pri peci. Mladé dievčatá a deti jedávali postojačky, v tom lepšom prípade si smeli na koniec stola prisunúť rôzne prenosné lavičky či stolčeky. Najhoršie na tom boli nevesty. Podľa povery si nevesty nemali pri jedle sadať preto, aby netrpeli núdzu. Navyše, keď sa mladá žena vydala - aj keď už variť vedela z domu - musela sa všetko učiť odznova a to od svokry. To preto, aby manželovi ponúkala to, na čo je zvyknutý, to, čo má rád. A tak sprvu smela svokre iba pomáhať a až neskôr, pod prísnym a striehnucim svokriným dohľadom, čosi aj sama uvariť.

SkryťVypnúť reklamu

Celé toto spomínanie bolo sprevádzané súhlasným prikyvovaním, najmä pána režiséra Emila Spišáka, ktoré miestami prerastalo do, podľa mňa, nemiestnych výkrikov radosti. Bolo toho na mňa priveľa, a tak som využila svoje redaktorské právomoci a zavelila: "Ideme nakrúcať!"

Okrem iného sme zaznamenali aj prípravu jedál, ktorých recepty teraz ponúkame aj čitateľom Víkendu, so zaujímavými názvami - čirik, čír a zavárance.

Čirik

Potrebujeme zemiaky, hrubú múku, soľ.

Do osolenej vody dáme variť na kocky nakrájané zemiaky. Vody má byť toľko, aby zemiaky boli asi 5 cm pod hladinou. Keď sú mäkké, roztlačíme ich priamo v hrnci a pridáme zátrepku. Vo vode rozhabarkujeme hrubú múku, vlejeme do hrnca, osolíme a necháme prevrieť. Stále miešame a výsledkom by mala byť redšia kaša. Čirik môžeme dokončiť štvorako:

SkryťVypnúť reklamu

1. Do hrnca nakoniec prilejeme sladké mlieko, premiešame, už nevaríme a podávame.

2. Na masti opražíme "obrezky", podlejeme a mäsko dusíme do mäkka, hotové dáme do kaše a premiešame.

3. Domácu slaninku nakrájame na kocky, upražíme, vlejeme do hrnca s masou, premiešame a podávame.

4. Naberieme na tanier kašu, tak, ako sme ju uvarili a výdatne polejeme kyslým mliekom. Hneď konzumujeme.

Čír

Pripravuje sa rovnako ako čirik, ibaže je hustý. Podávame ho na tanieri poliaty rozpraženým maslom.

Zavárance

Potrebujeme: soľ, 500 g zemiakov, 300 g hrubej múky.

Na slano: maslo, bryndza, údená slanina.

Na sladko: mak, škorica, mrkva, maslo, práškový cukor.

Postup: Zemiaky obielime, nakrájame na kocky, dáme variť do takého množstva slanej vody, aby boli zemiaky zaliate. Do uvarených zemiakov vsypeme hrubú múku a necháme ešte niekoľko minút vrieť. Potom vodu scedíme a v hrnci vareškou vymiesime cesto, ktoré vyberieme na dosku. Z tohoto cesta trháme kúsky, ktoré dávame do misy. Zavárance dokončujeme buď na sladko, alebo na slano. Na slano môžu byť zavárance bryndzové. Bryndzu rozmrvíme, posypeme ňou zavárance, premiešame a celé polejeme opraženou slaninou. Na sladko podávame zavárance buď s makom, cukrom a maslom, alebo s mrkvou. Mrkvu očistíme, postrúhame a udusíme na masle, prisypeme škoricu a pridáme k zavárancom. Nakoniec posypeme práškovým cukrom. Podávame s mliekom ako hlavné jedlo.

Najčítanejšie na Korzár

Komerčné články

  1. Ako pripraviť motorku na sezónu: Rady pre bezpečnú jazdu
  2. Dobrý nápad na podnikanie nestačí. Firmy prezradili, čo funguje
  3. Realitný fond IAD IRF dosiahol historicky najvyššie zhodnotenie
  4. Inštruktorky sebaobrany: Najväčšia hrozba nie je cudzí muž v tme
  5. Ako zvládnuť podnikanie, rodinu aj voľný čas bez kompromisov?
  6. Môže hudba pomôcť neurologickým pacientom lepšie chodiť?
  7. Veterné parky: vizuálny smog alebo nová estetika energetiky?
  8. Elektrické autá v zahraničí: poplatky za nabíjanie a diaľnice
  1. Dobrý nápad na podnikanie nestačí. Firmy prezradili, čo funguje
  2. Ako pripraviť motorku na sezónu: Rady pre bezpečnú jazdu
  3. Ako zvládnuť podnikanie, rodinu aj voľný čas bez kompromisov?
  4. Realitný fond IAD IRF dosiahol historicky najvyššie zhodnotenie
  5. Emma Tekelyová a tvorenie na jarné dni a Veľkú noc
  6. Inštruktorky sebaobrany: Najväčšia hrozba nie je cudzí muž v tme
  7. Spoločnosti BILLA záleží na zdravých očiach detí
  8. BENU otvorila v Košiciach lekáreň aj v Auparku
  1. Inštruktorky sebaobrany: Najväčšia hrozba nie je cudzí muž v tme 10 851
  2. AI o nej píše, že je symbolom odvahy. Kvôli jedinému protestu 8 949
  3. Dobrý nápad na podnikanie nestačí. Firmy prezradili, čo funguje 6 634
  4. Slovenskí milionári minulý rok bohatli rekordným tempom 6 445
  5. Muži, nepodceňujte návštevu kardiológa. Srdce máte len jedno 6 436
  6. Elektrické autá v zahraničí: poplatky za nabíjanie a diaľnice 6 221
  7. Nevšedný ostrov. Ischia priťahuje pozornosť čoraz viac turistov 5 113
  8. Za 2 dni si vybralo dovolenku viac než 2000 Slovákov 4 595
  1. Anton Kaiser: 100 rokov organizovanej turistiky XXXVIII.
  2. Adriana Boysová: Život po živote
  3. Štefan Šturdzík: Čachtický hrad.
  4. Daniel Bíro: Umelá inteligencia začína byť súčasťou našich životov v čoraz väčšej miere. Kde sa s ňou môžeme stretnúť?
  5. Viktor Pamula: Prvý apríl ? Ibažeby nie
  6. Ján Škerko: Fico a Trump: Ako sa z náruče stalo clo
  7. Martin Pilnik: Naozaj obhajujete právo zločincov na najvyššiu politickú a morálnu funkciu v štáte? Naozaj?
  8. Jolana Čuláková: Zlyháva štát, médiá, politici aj odborníci. Tragické udalosti tak smerujú viac k zlu a nenávisti ako k dobru a spolupráci
  1. Michal Dolňan: Covid vypustili z laboratórií a SLAK na nás vrhli Nemci a Francúzi... 53 250
  2. Ján Šeďo: Stalo sa to včera na "urgente". 42 100
  3. Jakub Konečný: Našli sme dvoch Slovákov, ktorí sa majú vďaka Ficovej vláde lepšie! 25 990
  4. Martin Ondráš: Piate ohnisko nákazy SLAK - skutočná pravda 16 878
  5. Karol Galek: Fico odovzdal Slovenské elektrárne českým finančným žralokom 9 849
  6. Ján Valchár: Domáca sviňa za milión Eur a ako nesexovať päťkrát denne 8 351
  7. Radko Mačuha: Vládna koalícia si začala dávať úplatky priamo v parlamente. 7 204
  8. Ján Šeďo: Opozícia sa "pridáva aj nepridáva" k protestom, v zákulisí niečo "buble". 5 875
  1. Radko Mačuha: Vládna koalícia si začala dávať úplatky priamo v parlamente.
  2. Tupou Ceruzou: Spravodlivosť pre všetkých
  3. Jiří Ščobák: Ako vybrať dobrého finančného sprostredkovateľa? Ako identifikovať šmejda?
  4. Radko Mačuha: Čo je zvrátenejšie, vracať na plátno, alebo posielať mládež na smrť ?
  5. Radko Mačuha: Premiér Fico v Amerike nevybavil nič.
  6. Tupou Ceruzou: Doživotná renta
  7. Karol Galek: Fico odovzdal Slovenské elektrárne českým finančným žralokom
  8. Radko Mačuha: J&T postavte planetárium M.R. Štefánika.
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
  1. Anton Kaiser: 100 rokov organizovanej turistiky XXXVIII.
  2. Adriana Boysová: Život po živote
  3. Štefan Šturdzík: Čachtický hrad.
  4. Daniel Bíro: Umelá inteligencia začína byť súčasťou našich životov v čoraz väčšej miere. Kde sa s ňou môžeme stretnúť?
  5. Viktor Pamula: Prvý apríl ? Ibažeby nie
  6. Ján Škerko: Fico a Trump: Ako sa z náruče stalo clo
  7. Martin Pilnik: Naozaj obhajujete právo zločincov na najvyššiu politickú a morálnu funkciu v štáte? Naozaj?
  8. Jolana Čuláková: Zlyháva štát, médiá, politici aj odborníci. Tragické udalosti tak smerujú viac k zlu a nenávisti ako k dobru a spolupráci
  1. Michal Dolňan: Covid vypustili z laboratórií a SLAK na nás vrhli Nemci a Francúzi... 53 250
  2. Ján Šeďo: Stalo sa to včera na "urgente". 42 100
  3. Jakub Konečný: Našli sme dvoch Slovákov, ktorí sa majú vďaka Ficovej vláde lepšie! 25 990
  4. Martin Ondráš: Piate ohnisko nákazy SLAK - skutočná pravda 16 878
  5. Karol Galek: Fico odovzdal Slovenské elektrárne českým finančným žralokom 9 849
  6. Ján Valchár: Domáca sviňa za milión Eur a ako nesexovať päťkrát denne 8 351
  7. Radko Mačuha: Vládna koalícia si začala dávať úplatky priamo v parlamente. 7 204
  8. Ján Šeďo: Opozícia sa "pridáva aj nepridáva" k protestom, v zákulisí niečo "buble". 5 875
  1. Radko Mačuha: Vládna koalícia si začala dávať úplatky priamo v parlamente.
  2. Tupou Ceruzou: Spravodlivosť pre všetkých
  3. Jiří Ščobák: Ako vybrať dobrého finančného sprostredkovateľa? Ako identifikovať šmejda?
  4. Radko Mačuha: Čo je zvrátenejšie, vracať na plátno, alebo posielať mládež na smrť ?
  5. Radko Mačuha: Premiér Fico v Amerike nevybavil nič.
  6. Tupou Ceruzou: Doživotná renta
  7. Karol Galek: Fico odovzdal Slovenské elektrárne českým finančným žralokom
  8. Radko Mačuha: J&T postavte planetárium M.R. Štefánika.

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu