Korzár logo Korzár

Spod pokrievky starej mamy

Do hrncov starých mám v Štrbe nazeral náš televízny kulinársky štáb takmer týždeň. Za ten čas sme sa dozvedeli, že strava tu bola, ostatne tak, ako

inde na Slovensku síce jednoduchá, ale zdravá. Medzi jedlá, ktoré gazdiné varievali najčastejšie, patrili "sadzanky" halušky s bryndzou či mrkvou, rezance, "pôstne grule" s mliekom, fazuľa, hrach, údená baranina s krúpami, kaše a polievky, vo sviatky "kuchne" - kysnuté koláče a z mäsitých pokrmov predovšetkým baranina. Kvalitnejšie časti mäsa zo stehna, či lopatky sa väčšinou zaúdili, alebo zasolili a z ostatných častí boli "obrezky", z ktorých sa varili guláše, udusené sa vmiešali do čiriku, varili sa so zemiakmi a mrkvou.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Nebývalé nadšenie, najmä v mužskej časti televízneho štábu, ktorého bola prevaha, vyvolalo najmä rozprávanie pani Anny Švorcovej na tému ako sa jedávalo a varievalo kedysi. Základom všetkého bola veľkorodina - pohromade žili starí rodičia s deťmi, ich partnermi a vnúčatami. Dominantné postavenie mali muži a to do takej miery, že výhradne im patrilo miesto pri stole. Gazda sedel za vrchstolom, pri ňom synovia, potom nasledovali zaťovia a na konci lavíc mali miesto starší, zvyčajne už pracovne neaktívni muži. Gazdiná hoci mala dôležitú úlohu v rodine, pretože nielenže rozhodovala o tom, čo sa bude variť, ale "držala" aj komoru, zvyčajne jedlo prinášala na stôl a rozdeľovala ho. Nestihla sa preto najesť s ostatnými, a tak jedávala sama pri stole, alebo pri peci. Mladé dievčatá a deti jedávali postojačky, v tom lepšom prípade si smeli na koniec stola prisunúť rôzne prenosné lavičky či stolčeky. Najhoršie na tom boli nevesty. Podľa povery si nevesty nemali pri jedle sadať preto, aby netrpeli núdzu. Navyše, keď sa mladá žena vydala - aj keď už variť vedela z domu - musela sa všetko učiť odznova a to od svokry. To preto, aby manželovi ponúkala to, na čo je zvyknutý, to, čo má rád. A tak sprvu smela svokre iba pomáhať a až neskôr, pod prísnym a striehnucim svokriným dohľadom, čosi aj sama uvariť.

SkryťVypnúť reklamu

Celé toto spomínanie bolo sprevádzané súhlasným prikyvovaním, najmä pána režiséra Emila Spišáka, ktoré miestami prerastalo do, podľa mňa, nemiestnych výkrikov radosti. Bolo toho na mňa priveľa, a tak som využila svoje redaktorské právomoci a zavelila: "Ideme nakrúcať!"

Okrem iného sme zaznamenali aj prípravu jedál, ktorých recepty teraz ponúkame aj čitateľom Víkendu, so zaujímavými názvami - čirik, čír a zavárance.

Čirik

Potrebujeme zemiaky, hrubú múku, soľ.

Do osolenej vody dáme variť na kocky nakrájané zemiaky. Vody má byť toľko, aby zemiaky boli asi 5 cm pod hladinou. Keď sú mäkké, roztlačíme ich priamo v hrnci a pridáme zátrepku. Vo vode rozhabarkujeme hrubú múku, vlejeme do hrnca, osolíme a necháme prevrieť. Stále miešame a výsledkom by mala byť redšia kaša. Čirik môžeme dokončiť štvorako:

SkryťVypnúť reklamu

1. Do hrnca nakoniec prilejeme sladké mlieko, premiešame, už nevaríme a podávame.

2. Na masti opražíme "obrezky", podlejeme a mäsko dusíme do mäkka, hotové dáme do kaše a premiešame.

3. Domácu slaninku nakrájame na kocky, upražíme, vlejeme do hrnca s masou, premiešame a podávame.

4. Naberieme na tanier kašu, tak, ako sme ju uvarili a výdatne polejeme kyslým mliekom. Hneď konzumujeme.

Čír

Pripravuje sa rovnako ako čirik, ibaže je hustý. Podávame ho na tanieri poliaty rozpraženým maslom.

Zavárance

Potrebujeme: soľ, 500 g zemiakov, 300 g hrubej múky.

Na slano: maslo, bryndza, údená slanina.

Na sladko: mak, škorica, mrkva, maslo, práškový cukor.

Postup: Zemiaky obielime, nakrájame na kocky, dáme variť do takého množstva slanej vody, aby boli zemiaky zaliate. Do uvarených zemiakov vsypeme hrubú múku a necháme ešte niekoľko minút vrieť. Potom vodu scedíme a v hrnci vareškou vymiesime cesto, ktoré vyberieme na dosku. Z tohoto cesta trháme kúsky, ktoré dávame do misy. Zavárance dokončujeme buď na sladko, alebo na slano. Na slano môžu byť zavárance bryndzové. Bryndzu rozmrvíme, posypeme ňou zavárance, premiešame a celé polejeme opraženou slaninou. Na sladko podávame zavárance buď s makom, cukrom a maslom, alebo s mrkvou. Mrkvu očistíme, postrúhame a udusíme na masle, prisypeme škoricu a pridáme k zavárancom. Nakoniec posypeme práškovým cukrom. Podávame s mliekom ako hlavné jedlo.

Najčítanejšie na Korzár

Komerčné články

  1. Detox pre vaše auto. Prejaví sa v spotrebe aj vo výkone
  2. Plátené tašky a opakované použitie
  3. Kupujete si dovolenku? Nezabudnite na poistenie storna!
  4. Ženy nepatria za volant? Majiteľ autoškoly má iný názor
  5. Národný futbalový štadión prináša do ekonomiky milióny
  6. Prenájmom bytu môžete zlepšiť životy
  7. TV Markíza spustí spravodajský projekt TN live už 9. júna
  8. Vírus HPV môže mať až 80% sexuálne aktívnych ľudí
  1. Plátené tašky a opakované použitie
  2. Kupujete si dovolenku? Nezabudnite na poistenie storna!
  3. Detox pre vaše auto. Prejaví sa v spotrebe aj vo výkone
  4. Nespoliehajú sa na štát, ale na vlastné sily
  5. Digitálna bezpečnosť opäť v centre pozornosti
  6. Takto chutí zlato
  7. Národný futbalový štadión prináša do ekonomiky milióny
  8. Ženy nepatria za volant? Majiteľ autoškoly má iný názor
  1. Prenájmom bytu môžete zlepšiť životy 7 781
  2. Vírus HPV môže mať až 80% sexuálne aktívnych ľudí 7 238
  3. Národný futbalový štadión prináša do ekonomiky milióny 3 855
  4. TV Markíza spustí spravodajský projekt TN live už 9. júna 3 773
  5. Iónske alebo Dodekanské ostrovy? Grécke leto má stovky tvárí 3 699
  6. Ženy nepatria za volant? Majiteľ autoškoly má iný názor 3 652
  7. Bezlepkové delikatesy od šéfkuchára svetových hviezd 2 467
  8. Kozmetika ju najprv zachránila, dnes ňou pomáha iným 2 440
  1. Rado Surovka: Ficovci zatĺkli ďalší klinec do rakvy demokracie
  2. Ivan Čáni: Tibor Gašpar a oni – učebnicový „vzor“ morálky, čestnosti, spravodlivosti.
  3. Branislav Hláčik: Nedotknuteľná - kapitola 9
  4. Martin Fronk: Rodinný klub, štátny úväzok: Keď verejná inštitúcia patrí len „našim“
  5. Ján Valchár: No a tie Orešniky gďe?
  6. Veronika Mešková: O biznise s intuíciou, adopcii a zdravotných ťažkostiach
  7. Irena Šimuneková: Hadviga, v zeleni ukrytá...
  8. Ján Šeďo: "Po úraze ma skladali 2 mesiace, potom som si zlomil stehennú kosť".
  1. Marcel Rebro: Sexuálne násilie Červenej armády pri oslobodzovaní Európy 45 624
  2. Rado Surovka: Judáš vstal z mŕtvych a podal ruku Ficovi 13 535
  3. Jozef Varga: Dvoje kruhy pod očami, bledý ako stena, aj takto dnes vyzerá Fico... 11 381
  4. Ján Valchár: Ukrajinský darček na ruský deň detí (alebo ako spáliť ruskú flotilu zo záhradného domčeka) 10 129
  5. Jozef Černek: Sprevádzal som Putinovcov – keď zistili, že ich kamoši z Maďarska chcú obsadiť aj Slovensko, stíchli 9 240
  6. Michaela Witters: Dievčatko v škôlke neprehovorilo sedem mesiacov ani slovo. Nakoniec jej pomohlo toto... 7 886
  7. Věra Tepličková: Šok v Levoči 5 739
  8. Rastislav Puchala: Ficov budapeštiansky pride 4 559
  1. Radko Mačuha: Demilitarizácia Ruska cez joystick.
  2. Radko Mačuha: Veď na východe nič nieje.
  3. Yevhen Hessen: Ukrajinská komunita na Slovensku a dejiny kultúrnych väzieb
  4. Marcel Rebro: Deň detí bez otcov a s ruskými dronmi nad hlavou
  5. Věra Tepličková: Šok v Bratislave (voľné pokračovanie Šoku v Levoči)
  6. Marcel Rebro: Fico a jeho banda si kupujú za naše peniaze haciendy, Slováci posielajú drony obrancom Ukrajiny
  7. Věra Tepličková: Šok v Levoči
  8. Tupou Ceruzou: Kamarát Viktor
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
  1. Rado Surovka: Ficovci zatĺkli ďalší klinec do rakvy demokracie
  2. Ivan Čáni: Tibor Gašpar a oni – učebnicový „vzor“ morálky, čestnosti, spravodlivosti.
  3. Branislav Hláčik: Nedotknuteľná - kapitola 9
  4. Martin Fronk: Rodinný klub, štátny úväzok: Keď verejná inštitúcia patrí len „našim“
  5. Ján Valchár: No a tie Orešniky gďe?
  6. Veronika Mešková: O biznise s intuíciou, adopcii a zdravotných ťažkostiach
  7. Irena Šimuneková: Hadviga, v zeleni ukrytá...
  8. Ján Šeďo: "Po úraze ma skladali 2 mesiace, potom som si zlomil stehennú kosť".
  1. Marcel Rebro: Sexuálne násilie Červenej armády pri oslobodzovaní Európy 45 624
  2. Rado Surovka: Judáš vstal z mŕtvych a podal ruku Ficovi 13 535
  3. Jozef Varga: Dvoje kruhy pod očami, bledý ako stena, aj takto dnes vyzerá Fico... 11 381
  4. Ján Valchár: Ukrajinský darček na ruský deň detí (alebo ako spáliť ruskú flotilu zo záhradného domčeka) 10 129
  5. Jozef Černek: Sprevádzal som Putinovcov – keď zistili, že ich kamoši z Maďarska chcú obsadiť aj Slovensko, stíchli 9 240
  6. Michaela Witters: Dievčatko v škôlke neprehovorilo sedem mesiacov ani slovo. Nakoniec jej pomohlo toto... 7 886
  7. Věra Tepličková: Šok v Levoči 5 739
  8. Rastislav Puchala: Ficov budapeštiansky pride 4 559
  1. Radko Mačuha: Demilitarizácia Ruska cez joystick.
  2. Radko Mačuha: Veď na východe nič nieje.
  3. Yevhen Hessen: Ukrajinská komunita na Slovensku a dejiny kultúrnych väzieb
  4. Marcel Rebro: Deň detí bez otcov a s ruskými dronmi nad hlavou
  5. Věra Tepličková: Šok v Bratislave (voľné pokračovanie Šoku v Levoči)
  6. Marcel Rebro: Fico a jeho banda si kupujú za naše peniaze haciendy, Slováci posielajú drony obrancom Ukrajiny
  7. Věra Tepličková: Šok v Levoči
  8. Tupou Ceruzou: Kamarát Viktor

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu