Korzár logo Korzár

Spod pokrievky starej mamy

Do hrncov starých mám v Štrbe nazeral náš televízny kulinársky štáb takmer týždeň. Za ten čas sme sa dozvedeli, že strava tu bola, ostatne tak, ako

inde na Slovensku síce jednoduchá, ale zdravá. Medzi jedlá, ktoré gazdiné varievali najčastejšie, patrili "sadzanky" halušky s bryndzou či mrkvou, rezance, "pôstne grule" s mliekom, fazuľa, hrach, údená baranina s krúpami, kaše a polievky, vo sviatky "kuchne" - kysnuté koláče a z mäsitých pokrmov predovšetkým baranina. Kvalitnejšie časti mäsa zo stehna, či lopatky sa väčšinou zaúdili, alebo zasolili a z ostatných častí boli "obrezky", z ktorých sa varili guláše, udusené sa vmiešali do čiriku, varili sa so zemiakmi a mrkvou.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Nebývalé nadšenie, najmä v mužskej časti televízneho štábu, ktorého bola prevaha, vyvolalo najmä rozprávanie pani Anny Švorcovej na tému ako sa jedávalo a varievalo kedysi. Základom všetkého bola veľkorodina - pohromade žili starí rodičia s deťmi, ich partnermi a vnúčatami. Dominantné postavenie mali muži a to do takej miery, že výhradne im patrilo miesto pri stole. Gazda sedel za vrchstolom, pri ňom synovia, potom nasledovali zaťovia a na konci lavíc mali miesto starší, zvyčajne už pracovne neaktívni muži. Gazdiná hoci mala dôležitú úlohu v rodine, pretože nielenže rozhodovala o tom, čo sa bude variť, ale "držala" aj komoru, zvyčajne jedlo prinášala na stôl a rozdeľovala ho. Nestihla sa preto najesť s ostatnými, a tak jedávala sama pri stole, alebo pri peci. Mladé dievčatá a deti jedávali postojačky, v tom lepšom prípade si smeli na koniec stola prisunúť rôzne prenosné lavičky či stolčeky. Najhoršie na tom boli nevesty. Podľa povery si nevesty nemali pri jedle sadať preto, aby netrpeli núdzu. Navyše, keď sa mladá žena vydala - aj keď už variť vedela z domu - musela sa všetko učiť odznova a to od svokry. To preto, aby manželovi ponúkala to, na čo je zvyknutý, to, čo má rád. A tak sprvu smela svokre iba pomáhať a až neskôr, pod prísnym a striehnucim svokriným dohľadom, čosi aj sama uvariť.

SkryťVypnúť reklamu

Celé toto spomínanie bolo sprevádzané súhlasným prikyvovaním, najmä pána režiséra Emila Spišáka, ktoré miestami prerastalo do, podľa mňa, nemiestnych výkrikov radosti. Bolo toho na mňa priveľa, a tak som využila svoje redaktorské právomoci a zavelila: "Ideme nakrúcať!"

Okrem iného sme zaznamenali aj prípravu jedál, ktorých recepty teraz ponúkame aj čitateľom Víkendu, so zaujímavými názvami - čirik, čír a zavárance.

Čirik

Potrebujeme zemiaky, hrubú múku, soľ.

Do osolenej vody dáme variť na kocky nakrájané zemiaky. Vody má byť toľko, aby zemiaky boli asi 5 cm pod hladinou. Keď sú mäkké, roztlačíme ich priamo v hrnci a pridáme zátrepku. Vo vode rozhabarkujeme hrubú múku, vlejeme do hrnca, osolíme a necháme prevrieť. Stále miešame a výsledkom by mala byť redšia kaša. Čirik môžeme dokončiť štvorako:

SkryťVypnúť reklamu

1. Do hrnca nakoniec prilejeme sladké mlieko, premiešame, už nevaríme a podávame.

2. Na masti opražíme "obrezky", podlejeme a mäsko dusíme do mäkka, hotové dáme do kaše a premiešame.

3. Domácu slaninku nakrájame na kocky, upražíme, vlejeme do hrnca s masou, premiešame a podávame.

4. Naberieme na tanier kašu, tak, ako sme ju uvarili a výdatne polejeme kyslým mliekom. Hneď konzumujeme.

Čír

Pripravuje sa rovnako ako čirik, ibaže je hustý. Podávame ho na tanieri poliaty rozpraženým maslom.

Zavárance

Potrebujeme: soľ, 500 g zemiakov, 300 g hrubej múky.

Na slano: maslo, bryndza, údená slanina.

Na sladko: mak, škorica, mrkva, maslo, práškový cukor.

Postup: Zemiaky obielime, nakrájame na kocky, dáme variť do takého množstva slanej vody, aby boli zemiaky zaliate. Do uvarených zemiakov vsypeme hrubú múku a necháme ešte niekoľko minút vrieť. Potom vodu scedíme a v hrnci vareškou vymiesime cesto, ktoré vyberieme na dosku. Z tohoto cesta trháme kúsky, ktoré dávame do misy. Zavárance dokončujeme buď na sladko, alebo na slano. Na slano môžu byť zavárance bryndzové. Bryndzu rozmrvíme, posypeme ňou zavárance, premiešame a celé polejeme opraženou slaninou. Na sladko podávame zavárance buď s makom, cukrom a maslom, alebo s mrkvou. Mrkvu očistíme, postrúhame a udusíme na masle, prisypeme škoricu a pridáme k zavárancom. Nakoniec posypeme práškovým cukrom. Podávame s mliekom ako hlavné jedlo.

Najčítanejšie na Korzár

Komerčné články

  1. Rodina ako opatrovatelia: Slovákov straší nesebestačnosť
  2. Technológiám z Nitry dôveruje Tesla aj TikTok.
  3. Požiar môže vzniknúť aj z nabíjačky. V zime riziko stúpa
  4. Výkon športiaka, úspora hybridu. Japonci opäť prekvapili
  5. First minute 2026: Rezervujte si dovolenku s extra bonusmi
  6. Slovenské firmy šetria a hľadajú flexibilné riešenia
  7. Chcete dobrý chlieb? Nezačína pri pekárovi, ale ešte skôr
  8. Hodnotenie profesionála: Maldivy sú mimo sezóny oázou pokoja
  1. Výkon športiaka, úspora hybridu. Japonci opäť prekvapili
  2. Požiar môže vzniknúť aj z nabíjačky. V zime riziko stúpa
  3. First minute 2026: Rezervujte si dovolenku s extra bonusmi
  4. Slovenské firmy šetria a hľadajú flexibilné riešenia
  5. METRO na Slovensku podporuje gastro a obchod už 25 rokov
  6. Chcete dobrý chlieb? Nezačína pri pekárovi, ale ešte skôr
  7. Hodnotenie profesionála: Maldivy sú mimo sezóny oázou pokoja
  8. Rady pre začínajúcich podnikateľov: na čo nezabudnúť pri štarte
  1. Chcete dobrý chlieb? Nezačína pri pekárovi, ale ešte skôr 8 410
  2. Hodnotenie profesionála: Maldivy sú mimo sezóny oázou pokoja 6 754
  3. Nutričný odborník varuje: Syry nie sú to, čo si myslíte 5 796
  4. Rodina ako opatrovatelia: Slovákov straší nesebestačnosť 5 071
  5. Moderné okuliare: technológia, ktorá vám uľahčuje život 4 156
  6. Problém s vlasmi či pokožkou? Krása začína vo vnútri 3 138
  7. Táto firma úspešne digitalizuje dopravné riešenia na Slovensku 2 033
  8. First minute 2026: Rezervujte si dovolenku s extra bonusmi 1 616
  1. Petra Machová: Večná dilema - first minute alebo last minute?
  2. Zdravotní Klauni: Byť zdravotným klaunom pre seniorov znamená viac než len rozosmievať
  3. Martin Fronk: Dva Dni Po Oslave, Ktorá Vám Pripomenie Staré Dobré Časy: Zastavil sa Čas v Litave?
  4. Miroslav Lisinovič: Putovanie slovenskými kalváriami - Ivanka pri Dunaji
  5. Miroslav Sabol: Odpad v Odpade
  6. Štefan Šturdzík: Pán Gašpar - predbiehať odbočujúce auto ? To zvládne len Knight Rider.
  7. Emil Lobotka: Dron
  8. Martin Pollák: Kramnik – Drama Gueen?
  1. Radko Mačuha: Šimečkova matka okradla štát o 232 EUR. 22 535
  2. Sebastian Drobný: Ďalšia mladá puška Smeru 17 325
  3. Ján Valchár: Čo to, čo to? Žeby ďalšia rafinéria? 7 897
  4. Rado Surovka: Prečo Fico vyhrá voľby v r.2027. 6 513
  5. Veronika Michalčíková: S KST na neprístupných miestach Belianskych Tatier. Sú to celkom fajn ľudia 6 481
  6. Juraj Droppa: Čo vám Fico na tlačovke nepovedal. 6 064
  7. Angelika Herčková: V sociálnych službách nás majú za handry nielen vládni predstavitelia, ale aj rodinní príbuzní? 6 054
  8. Ivan Mlynár: S klesajúcimi preferenciami, Robert Fico pripomína už len vyťahanú gumu v starých teplákoch. 5 200
  1. INEKO: Hodnotenie finančného zdravia samospráv: Kleslo zadlženie, ale aj prebytky na bežných účtoch
  2. Radko Mačuha: Šimečkova matka okradla štát o 232 EUR.
  3. Radko Mačuha: Herné automaty do každej tradičnej rodiny.
  4. Radko Mačuha: Desať prikázaní Glücka.
  5. Marcel Rebro: Týždeň ticha uprostred vojny
  6. Roman Kebísek: Timravinu novelu Hrdinovia uhorské úrady scenzurovali. Rukopis je nezvestný
  7. Věra Tepličková: Aj ja som za bundy alebo Ako Glück riešil, riešil, až vyriešil kriminalitu
  8. Radko Mačuha: Skúsme pochopiť Slovensko.
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu