BSE. Testy bude vykonávať dcérska spoločnosť Tauris Danubia v Dunajskej Strede. Podľa informácií tlačového odboru firmy, spomínané zariadenie spĺňa veterinárne, hygienické a asanačné podmienky, ktoré určila Európska únia v súvislosti s porážaním hovädzieho dobytka. Registračné číslo SK 26 ho oprávňuje ako jediného v republike vyvážať bravčové a hovädzie mäso tak v čerstvom, ako aj v mrazenom stave. Od dvanásteho marca zabezpečuje regionálna veterinárna správa denne odber vzoriek z predĺženej miechy porazených zvierat a s výsledkami takzvanej rýchlej metódy oboznámia do 40 až 60 hodín. Metódu vykonávajú na špecializovanom pracovisku, v laboratóriu biomedicíny neurochirurgického ústavu Slovenskej akadémie vied. Do oznámenia výsledkov pracovníci ukladajú jatočné štvrte do osobitnej chladiarne, ktorú kontrolujú veterinári. Na konečné produkty je mäso spracované až po ukončení výkonov. Hlava, mozog, miecha, slezina a črevá sa likvidujú v kafilérii. Sprievodné veterinárne doklady zaznamenávajú pôvod každého kusa dobytka a jeho identifikáciu zabezpečujú aj ušné značky. Aj keď výsekové a výrobné mäso pochádza zo slovenských chovov, k testovaniu firma pristúpila na základe obáv malospotrebiteľov a veľkých obchodných systémov. Slovensko patrí medzi takzvané čisté krajiny, v ktorých výskyt BSE nezaznamenali. Európska komisia ho napriek tomu zaradila do tretej rizikovej skupiny medzi štáty s druhou najväčšou mierou ohrozenia. Na pultoch predajní by sa v najbližších dňoch malo objaviť mäso s označením, ktoré potvrdí testovanie. Spoločnosť Tauris, a.s. uvedenými opatreniami garantuje zdravotne bezpečné mäso a jeho výrobky.
Autor: stl
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.