krívačka. Tá sa nezadržateľne presúva z Britských ostrovov na Európsky kontinent. Hraničné prechody boli zabezpečené dezinfekčnými bariérami a dovoz mäsa a mäsových výrobkov zo zahraničia je striktne obmedzený. V súvislosti s BSE nastala so stravovaním žiakov v školských jedálňach patová situácia. "Kedysi gro jedálnička tvorila bravčovina. Táto príliš nevyhovovala potrebám zdravého stravovania, preto sme začali častejšie variť jedlá z hovädzieho mäsa," hovorí Zdena Pitoňáková, vedúca jedálne pri Strednej priemyselnej škole v Poprade. Dnes sa karta obracia. Hovädzinu opäť vystriedala bravčovina. "Prípis z Krajského úradu (KÚ) hovoril o tom, že hovädzie treba z jedálnička vypustiť iba v tom prípade, ak si to rodičia študentov želajú," dodáva Z. Pitoňáková. Vo viacerých stravovacích zariadeniach stredných škôl pristupujú k tejto téme veľmi citlivo. Hovädzie sa na stoloch objavuje preto iba raz do týždňa. Materské a základné školy riešia vzniknutú situáciu podobným spôsobom. " Už v polovici februára som zvolala poradu všetkých vedúcich jedální, kde sa dohodlo, že podávanie hovädzieho mäsa na istý čas obmedzíme, respektíve tam, kde si to rodičia budú želať, úplne vypustíme. Predtým sa hovädzina objavila na jedálničkoch dvakrát do týždňa. Nechceli sme nejakými striktnými príkazmi rodičov zbytočne dráždiť," informovala nás Irena Repperová, metodička odboru školstva Okresného úradu pre stravovanie. Následne zaujal v liste stanovisko k tomuto problému aj minister školstva Milan Ftáčnik. Uvádza sa v ňom, že na základe stanoviska Národného referenčného centra pomalých vírusových neuroinfekcií v Bratislave, neexistuje dôvod zakázať konzumáciu výsekového, nekonzervovaného hovädzieho mäsa. Vnútornosti sa podľa informácií okresnej metodičky vôbec nepoužívajú. Mäso prechádza cez viacero veterinárnych kontrol, ktoré garantujú jeho nezávadnosť. "Z nášho pracoviska vyšla iniciatíva, aby boli mesačné jedálne lístky pripravované priamo na OÚ. Cítime potrebu upraviť stravovacie návyky a všeobecne obmedziť konzumáciu mäsa," hovorí I. Repperová. To by malo nahradiť viac jedál z ovocia a zeleniny a na stoloch základných škôl by nemali chýbať ani ryby.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.