Ružičkový kel
Táto zelenina, ktorú mnohí podceňujú alebo nedoceňujú, má vysokú dietetickú hodnotu, najmä vďaka vysokému obsahu bielkovín, obsahuje veľké množstvo vitamínu C a provitamínu A, tiež vitamín B1, B2, kyselinu listovú a značné množstvo minerálnych látok, okrem iných železa, draslíka a horčíka. Tepelne upravená sa podáva ako príloha, pripravujeme z nej zapekané pokrmy a polievky. Obsahujú ju takmer všetky mrazené polievkové zmesi, preto ju môžeme mraziť aj po domácky. Dá sa jesť aj surová. Práve pre vysoký obsah horčíka a draslíka sa odporúča pri skleróze, chorobách srdca, oslabení organizmu, pri stresovej záťaži. Posilňuje správnu funkciu bunkového metabolizmu. Vitamín C podporuje obranyschopnosť organizmu.
Upozorňujeme na to, že ružičkový kel je kyselinotvorný a preto sa neodporúča ľuďom so zvýšeným vylučovaním žalúdočnej kyseliny.
Pre zaujímavosť ružičkový kel v jeho dnešnej podobe vyšľachtili v Belgicku. Pestovateľské údaje, spojené už so súčasným názvom ružičkový, prípadne brabantský alebo tisíchlavý kel, pochádzajú z Paríža z obdobia okolo roku 1815. Dnes je táto zelenina najrozšírenejšia v západnej, severnej a strednej Európe.
Autor: bea
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.