strava by mala byť vyrovnaná, že chute majú svoj význam a že sme takí, akí sme, podľa toho, čo jeme.
Ajurvéda učí, že nadbytok jedla sa prejaví na našej ťažkopádnosti. Každé jedlo by sa malo konzumovať v pokoji, posediačky, aby sme spoznali prah nasýtenia. Za dôležité považuje prestávky medzi hlavnými jedlami aspoň trojhodinové. Mali by sme obmedziť spotrebu mäsa a dbať na to, aby všetky potraviny boli čerstvé.
Aký význam majú chute a na čo vplývajú? Sladké jedlá (cukor, med, mliečne výrobky, ryža, cestoviny obilniny) podporujú ducha a náladu. Ich nadbytok spôsobuje v nás nespokojnosť. Kyslé pokrmy (kyslo-mliečne výrobky, ocot, paradajky, citróny, hrozno, slivky, nakladaná zelenina) oživujú a podporujú zmyslové vnímanie, ale vo veľkom množstve prispievajú k nervozite. Slaná strava (pečivo a soľ) ovplyvňuje trávenie, jej nadbytok môže podráždiť kožu aj žalúdok. Ostré jedlá (cibuľa, cesnak, redkvičky, zázvor a iné korenia) posilňujú vôľu aj mozog, uvoľňujú sliznice. Vo veľmi vysokých dávkach dráždia a môžu vyvolať pálenie záhy. Horká strava (listové šaláty, špenát, mangold, čakanka) vyvažujú stravovacie prehrešky.
Tieto zásady dodržiava súčasná indická kuchyňa aj jej konzumenti. Skúste, uvidíte na výsledku, či sa oplatí dať do súladu zmysly s prírodou.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.