Korzár logo Korzár

Z medzinárodnej kuchyne

2 tenké plátky šunky, 1 lyžička tuku, 2 vajcia, soľ, mleté čierne korenie. Rajčiaková kaša: 400 g rajčiakov, 1 lyžica oleja, 1 nepálivá zelená

2 tenké plátky šunky, 1 lyžička tuku, 2 vajcia, soľ, mleté čierne korenie.

Rajčiaková kaša: 400 g rajčiakov, 1 lyžica oleja, 1 nepálivá zelená paprika, cesnak, soľ, mleté čierne korenie.

Šunku opražíme na panvici z oboch strán. Z vajec urobíme volské oká, položíme ich na opraženú šunku, okoreníme a osolíme.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Rajčiaková kaša: Rajčiaky sparíme, olúpeme a pokrájame, papriku pokrájame na rezance a spolu s rozotretým cesnakom opražíme na tuku. Pridáme mleté čierne korenie, soľ a všetko spolu dusíme, až kým sa nevyparí voda.

SkryťVypnúť reklamu

Rajčiakovú kašu dáme na vyhriatu misu, na ňu položíme šunku s vajcom a podávame s bielym chlebom.

Indické kuracie karí

1 kurča, 1 malá cibuľa, 2 lyžice oleja, 2 strúčiky cesnaku, 1 lyžička karí, voda, soľ, citrón, 1 lyžička rajčiakového pretlaku.

Rozotretý cesnak a nadrobno pokrájanú cibuľu opražíme na oleji, pridáme karí a chvíľku podusíme. Potom pridáme rozštvrtené kurča, osolíme a prikryté pomaly dusíme. Počas dusenia občas podlejeme horúcou vodou a pridáme rajčiakový pretlak. Nakoniec dochutíme citrónovou šťavou.

Podávame s ryžou.

Pollo con arroz (z Kuby)

1 kurča, šťava z 1 citróna, 3 strúčiky cesnaku, 2 lyžice oleja, 1 cibuľa, 1 2 zelené rajčiaky, mleté čierne korenie, soľ, 3 lyžice rajčiakového pretlaku, 1 zarovnaná lyžička mletej červenej papriky, 300 g ryže, 2 dl bieleho vína, 1 kg konzerva sterilizovaného hrášku, zelená paprika v octovom náleve alebo feferóny.

SkryťVypnúť reklamu

Umyté kurča zvonku i znútra potrieme citrónovou šťavou, cesnakom a soľou, vložíme do chladničky a necháme asi 1 hodiny odležať. Na rozohriaty olej dáme zvyšky cesnaku, pokrájanú cibuľu a zelenú papriku, podusíme, pridáme rajčiakový pretlak a dodusíme.

Kurča rozštvrtíme a upečieme. Umytú ryžu premiešame s podusenou omáčkou, prilejeme víno a hrášok s nálevom, dolejeme vodou, pridáme mletú červenú papriku a mleté čierne korenie, dosolíme, premiešame, na ryžu poukladáme mäso a prikryté spolu udusíme. Pred podávaním obložíme nakladanou paprikou alebo feferónmi.

Salamis (z Grécka)

400 g rybieho filé, 2 lyžice citrónovej šťavy, 2 lyžice oleja, soľ, 1 cibuľa, 1 strúčik cesnaku, 1 dl bieleho vína, 1 lyžica posekanej zelenej petržlenovej vňate; 2 zelené papriky, 4 rajčiaky, 1 menšia čerstvá uhorka, soľ, mleté čierne korenie.

SkryťVypnúť reklamu

Filé pokrájame na 6 plátkov, ktoré posolíme, pokropíme citrónovou šťavou, opražíme na oleji a vyberieme. Do výpeku dáme pokrájanú cibuľu, rozotretý cesnak, posekanú zelenú petržlenovú vňať, podlejeme vínom a do šťavy vložíme opečené filé. Na oleji opražíme očistenú, pokrájanú papriku, očistenú, pokrájanú uhorku, podusíme, pridáme na štvrtky pokrájané rajčiaky, soľ, mleté čierne korenie a udusíme. Udusené poukladáme na rybie filé, prikryjeme a spolu podusíme ešte 8 10 minút.

Podávame so zemiakmi alebo s chlebom.

Smörrebröd (z Dánska)

V škandinávskych krajinách sa cez deň jedia väčšinou obložené chlebíčky. V Dánsku sa nazývajú smörrebröd, v Nórsku koldtbort, vo Švédsku smörgas a vo Fínsku voileipäpöyta.

Krajce čierneho chleba, sendviča alebo knäckebrotu natrieme maslovou nátierkou (maslo s pažítkou, kôprom, so zelenou petržlenovou vňaťou, s chrenom, lososom, údenáčom alebo haringom) a dochutíme na tvrdo uvareným postrúhaným vajcom, mletým čiernym korením, soľou, citrónovou šťavou a kyslými uhorkami. Na nátierku urobíme obloženie zo šunky, z vypraženého rybieho filé, údenáčov, haringov, lososa alebo z iných rýb a ozdobíme na tvrdo uvareným vajcom a surovou sterilizovanou zeleninou, pažítkou, zelenou petržlenovou vňaťou alebo aj pomarančom.

Autor: Baskické vajcia

Najčítanejšie na Korzár

Komerčné články

  1. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  2. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  3. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  4. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  5. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže
  6. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  7. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  1. Motoristi späť za volantom. Riziko nehôd opäť rastie.
  2. Lávové polia i skvostné pláže. Lanzarote je dôkazom sily prírody
  3. Tvorivé háčkovanie aj 30 otázok pre Hanu Gregorovú
  4. Budúci lesníci opäť v teréne: S LESY SR vysadia les novej generá
  5. Slovenské naj na jednom mieste. Stačí lúštiť
  6. Nový rekord v politickom terore utvorili Červení Khméri
  7. Šéf nemocníc v Šaci Sabol: Nemôžeme byť spokojní s počtom roboti
  8. Chcete dokonalé zuby? Čo vám reklamy nepovedia
  1. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu 104 210
  2. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna 22 222
  3. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže 12 035
  4. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok 7 061
  5. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky 5 753
  6. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde 5 169
  7. Čo robí Portugalsko jedinečným? Jedenásť typických vecí a zvykov 4 660
  8. Šaca - centrum robotickej chirurgie na východe Slovenska 4 543
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu