2 tenké plátky šunky, 1 lyžička tuku, 2 vajcia, soľ, mleté čierne korenie.
Rajčiaková kaša: 400 g rajčiakov, 1 lyžica oleja, 1 nepálivá zelená paprika, cesnak, soľ, mleté čierne korenie.
Šunku opražíme na panvici z oboch strán. Z vajec urobíme volské oká, položíme ich na opraženú šunku, okoreníme a osolíme.
Rajčiaková kaša: Rajčiaky sparíme, olúpeme a pokrájame, papriku pokrájame na rezance a spolu s rozotretým cesnakom opražíme na tuku. Pridáme mleté čierne korenie, soľ a všetko spolu dusíme, až kým sa nevyparí voda.
Rajčiakovú kašu dáme na vyhriatu misu, na ňu položíme šunku s vajcom a podávame s bielym chlebom.
Indické kuracie karí
1 kurča, 1 malá cibuľa, 2 lyžice oleja, 2 strúčiky cesnaku, 1 lyžička karí, voda, soľ, citrón, 1 lyžička rajčiakového pretlaku.
Rozotretý cesnak a nadrobno pokrájanú cibuľu opražíme na oleji, pridáme karí a chvíľku podusíme. Potom pridáme rozštvrtené kurča, osolíme a prikryté pomaly dusíme. Počas dusenia občas podlejeme horúcou vodou a pridáme rajčiakový pretlak. Nakoniec dochutíme citrónovou šťavou.
Podávame s ryžou.
Pollo con arroz (z Kuby)
1 kurča, šťava z 1 citróna, 3 strúčiky cesnaku, 2 lyžice oleja, 1 cibuľa, 1 2 zelené rajčiaky, mleté čierne korenie, soľ, 3 lyžice rajčiakového pretlaku, 1 zarovnaná lyžička mletej červenej papriky, 300 g ryže, 2 dl bieleho vína, 1 kg konzerva sterilizovaného hrášku, zelená paprika v octovom náleve alebo feferóny.
Umyté kurča zvonku i znútra potrieme citrónovou šťavou, cesnakom a soľou, vložíme do chladničky a necháme asi 1 hodiny odležať. Na rozohriaty olej dáme zvyšky cesnaku, pokrájanú cibuľu a zelenú papriku, podusíme, pridáme rajčiakový pretlak a dodusíme.
Kurča rozštvrtíme a upečieme. Umytú ryžu premiešame s podusenou omáčkou, prilejeme víno a hrášok s nálevom, dolejeme vodou, pridáme mletú červenú papriku a mleté čierne korenie, dosolíme, premiešame, na ryžu poukladáme mäso a prikryté spolu udusíme. Pred podávaním obložíme nakladanou paprikou alebo feferónmi.
Salamis (z Grécka)
400 g rybieho filé, 2 lyžice citrónovej šťavy, 2 lyžice oleja, soľ, 1 cibuľa, 1 strúčik cesnaku, 1 dl bieleho vína, 1 lyžica posekanej zelenej petržlenovej vňate; 2 zelené papriky, 4 rajčiaky, 1 menšia čerstvá uhorka, soľ, mleté čierne korenie.
Filé pokrájame na 6 plátkov, ktoré posolíme, pokropíme citrónovou šťavou, opražíme na oleji a vyberieme. Do výpeku dáme pokrájanú cibuľu, rozotretý cesnak, posekanú zelenú petržlenovú vňať, podlejeme vínom a do šťavy vložíme opečené filé. Na oleji opražíme očistenú, pokrájanú papriku, očistenú, pokrájanú uhorku, podusíme, pridáme na štvrtky pokrájané rajčiaky, soľ, mleté čierne korenie a udusíme. Udusené poukladáme na rybie filé, prikryjeme a spolu podusíme ešte 8 10 minút.
Podávame so zemiakmi alebo s chlebom.
Smörrebröd (z Dánska)
V škandinávskych krajinách sa cez deň jedia väčšinou obložené chlebíčky. V Dánsku sa nazývajú smörrebröd, v Nórsku koldtbort, vo Švédsku smörgas a vo Fínsku voileipäpöyta.
Krajce čierneho chleba, sendviča alebo knäckebrotu natrieme maslovou nátierkou (maslo s pažítkou, kôprom, so zelenou petržlenovou vňaťou, s chrenom, lososom, údenáčom alebo haringom) a dochutíme na tvrdo uvareným postrúhaným vajcom, mletým čiernym korením, soľou, citrónovou šťavou a kyslými uhorkami. Na nátierku urobíme obloženie zo šunky, z vypraženého rybieho filé, údenáčov, haringov, lososa alebo z iných rýb a ozdobíme na tvrdo uvareným vajcom a surovou sterilizovanou zeleninou, pažítkou, zelenou petržlenovou vňaťou alebo aj pomarančom.
Autor: Baskické vajcia
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.