procesom. Tieto tri základné živiny sa vzájomne líšia nielen energetickou hodnotou a spôsobom spracovania v tráviacom systéme, ale aj svojím významom pre naše telo. Ak by sme napríklad porovnali energetickú hodnotu základných živín, porovnanie by bolo takéto:
1 g bielkovín = 4 kcal
1 g cukru = 4 kcal
1 g tuku = 9 kcal
Z toho vidíme, že tuky sú viac ako dvojnásobne bohatšie na obsah energie než bielkoviny a cukry. Bielkoviny sú základnými stavebnými kameňmi nášho organizmu. Sú nevyhnutné pre tvorbu svalov a všetkých tkanív. Ich energetický význam je druhoradý. Nenahraditeľné sú predovšetkým pre zdravý vývoj organizmu a pre jeho imunitný systém.
Na rozdiel od tukov a cukrov neexistuje v ľudskom organizme rezervná zásoba bielkovín. Akonáhle sú telom vstrebávané, sú bezozvyšku využité. Pripomíname to, v čom sa zhodujú lekári celého sveta: prísun kalórií by mal pochádzať v dvoch tretinách z bielkovín a cukrov a iba v jednej tretine z tukov.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.