kryštálov kyseliny močovej v kĺboch. Zvýšenú hladinu kyseliny močovej môže vyvolať napr. ochorenie obličiek, nádor v tele, niektoré lieky ako napr. diuretiká (tzv. odvodňujúce) alebo v malých dávkach salicyláty, konzumácia alkoholu. Dna sa vyskytuje častejšie u ľudí so zvýšenou hmotnosťou. U časti chorých na dnu je zdrojom zvýšenej hladiny kyseliny močovej zvýšený príjem purínov v potrave. Najviac ich je vo vnútornostiach, mäse, mäsových výrobkoch, v niektorých rybách, napr. v sardinkách v strukovinách.
U nás má zvýšenú hladinu kyseliny močovej asi 10 percent populácie, čo ale ešte neznamená, že ide o dnu. Dna vzniká vtedy, keď dochádza k vyrážaniu kryštálikov kyseliny močovej v prostredí kĺbov a k vzniku zápalových kĺbových prejavov - alebo v obličkách. Tam sa väčšinou prejavuje vznikom kamienkov a obličkovej koliky. Dna prebieha v niekoľkých štádiách - ak má chorý iba zvýšenú hladinu kyseliny močovej bez prejavov choroby, potom je to klasický prejav dny v jej akútnom záchvate (ďalší nastáva po 6 - 12 mesiacoch). Neskôr môže ochorenie prejsť do chronického štádia s nepretržitými zápalovými prejavmi, vznikajú deformácie kĺbov, soli kyseliny močovej sa usadzujú napr. nad lakťami, na ušných lalôčikoch. V súčasnosti sa do chronického štádia dostáva asi 5 percent chorých na rozdiel od začiatku storočia.
Najtypickejší prejav dny tzv. akútny záchvat postihuje najčastejšie kmeňový kĺb na palci nohy, ale môže byť aj v kolene, v kĺboch rúk. Záchvat vzniká najčastejšie v noci z ničoho nič. Kĺb opuchne, dostane červenú, fialovú až modrú farbu, a veľmi bolí. Niekedy záchvatu predchádzajú svalové bolesti, nevoľnosť, nadúvanie, potenie, nervozita. Väčšinou trvá 4 - 7 dní, pri liečbe často ustupuje už po 36 hodinách. Medzi tradične uvádzané príčiny ho spôsobujú napr. vnútornosti, zabíjačkové jedlá, ktoré máme tak radi, najčastejšie v kombinácii s alkoholom. Príčinou môžu byť aj banálne infekcie, stres, väčšie fyzické vypätie.
Podľa odborníkov pri žiadnom ochorení kĺbov nie je diéta taká dôležitá ako pri dne. Zakázané potraviny sú: vnútornosti, mladá hydina, údeniny, mäsové extrakty, silné vývary, morské ryby, predovšetkým sardinky a sardely, hrach, šošovica, fazuľa, špenát, zelený hrášok, figy, čokoláda, silné kakao aj ruský čaj, káva, alkoholické nápoje, čierne korenie, paprika, nové korenie, tymián, muškátový kvet aj oriešok, bobkový list, zázvor. Z odporúčaných potravín sú to: tuky, olej, maslo, margarín, mlieko a všetky druhy mliečnych výrobkov okrem pikantných syrov, mäso iba výnimočne a nie mäso mladých zvierat, zelenina - okrem uvedených zakázaných druhov, z ovocia všetky druhy okrem fíg, ako korenie do jedál používať petržlenovú vňať, majoránku, pažítku, rascu, kôpor. Dvakrát týždenne sa odporúča iba zeleninová a ovocná strava. Pokiaľ ide o spôsob prípravy jedál, odporúča sa dusenie a varenie, ale vývary a šťavy by sa nemali používať.
Ak mal niekto v príbuzenstve dnu, treba si dať vyšetriť metabolizmus, môže totiž neočakávane dôjsť k záchvatu. Ako prevenciu treba dodržiavať určité zásady v stravovaní, neprejedať sa, obmedzovať alkohol, piť denne 1,5 - 2 l tekutín, aby sa mohla dobre vylúčiť kyselina močová, kontrolovať hmotnosť, lebo taká nadváha 20 - 30 kíl je ako stále závažie, s ktorým chodíme aj spíme.
Autor: Pripravila Soňa MAKAROVÁ
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.