250 g práškového cukru, 100 g masla, 1 balíček BB pudingu, 2 lyžice rumu, 2 lyžice mlieka, 1 lyžica kakaa, čerešňový kompót, kokosová múčka.
Všetky prísady spolu zmiesime, z pripravenej masy sformujeme guľky, do stredu každej guľky zabalíme čerešňu, obalíme v kokosovej múčke a ukladáme do papierových košíčkov.
Rumové guľky
160 g pomletých piškót, 70 g masla, 40 g kakaa, 160 g práškového cukru, 3 lyžice rumu, troška ríbezľového lekváru, rumové pralinky, pomleté orechy.
Všetky prísady spolu zmiesime, z pripravenej masy sformujeme guľky, do stredu každej guľky zabalíme rumovú pralinku, obalíme v pomletých orechoch a ukladáme do papierových košíčkov.
Parížske guľky
3 čerstvé vajcia, 100 g práškového cukru, 2 lyžičky maizeny, 30 g kakaa, 1 vanilkový cukor, 200 g stuženého tuku, 50 g pomletých orechov alebo kokosovej múčky na obaľovanie.
Vajcia, cukor, maizenu, vanilkový cukor a kakao šľaháme nad parou do zhustnutia. Odstavíme, pridáme stužený tuk, ktorý sme roztopili nad parou, a dobre premiešame. Zmes odložíme na chladné miesto a občas ju premiešame, aby tuk neostal na povrchu. Z vychladnutej hmoty formujeme guľky, ktoré obaľujeme v pomletých orechoch alebo kokosovej múčke. Guľky môžeme polievať aj čokoládovou polevou. Takto pripravené guľky ukladáme do papierových košíčkov.
Kávové zrná
250 g masla, 250 g práškového cukru, 2 balíčky BB pudingu, 2 žĺtky, 4 vrchovaté lyžice mletej zrnkovej kávy, 2 lyžice rumu.
Poleva: 100 g čokolády, 100 g stuženého tuku.
Všetky prísady spolu v miske zmiešame a na polievkovej lyžici z nich formujeme zrná, ktoré navrchu prekrojíme tupým koncom noža. Takto pripravené zrná namáčame do čokoládovej polevy, necháme stuhnúť a ukladáme do papierových košíčkov.
Príprava polevy: Stužený tuk roztopíme, pridáme polámanú čokoládu a vymiešame nahladko.
Šuhajdy
Poleva: 200 g čokolády, 200 g stuženého tuku.
Plnka: 0,05 l mlieka, 0,05 l čiernej kávy, 100 g práškového cukru, 100 g masla, 100 g pomletých orechov, troška rumu.
Najprv si pripravíme vo vodnom kúpeli polevu a dobre ju vymiešame. Polovicu dávky nalejeme do pripravených papierových košíčkov, na polevu uložíme kávovou lyžičkou orechovú plnku, polejeme druhou polovicou polevy a vrch ozdobíme polovicou olúpanej mandle.
Príprava plnky: Mlieko, kávu a práškový cukor varíme spolu 2 minúty. Do horúcej masy vmiešame maslo, orechy a trošku rumu.
Orechový nugát
150 g kryštálového cukru, 2 lyžice medu, 0,1 l vody, 1 vanilkový cukor, 3 bielky, 1 lyžicu kryštálového cukru, 150 g pomletých orechov, 2 podlhovasté oblátky.
Kryštálový cukor dáme variť spolu s medom, vodou a vanilkovým cukrom. Keď je cukor celkom uvarený na niť, pridáme vyšľahaný sneh z bielkov a jednej lyžice kryštálového cukru a varíme za stáleho miešania 6 minút. Pridáme orechy a za stáleho miešania varíme ďalších 6 minút. Hustú plnku natrieme na oblátku, rovnomerne rozotrieme nožom namočeným do horúcej masti alebo oleja, prikryjeme druhou oblátkou, dobre zaťažíme a necháme vychladnúť najlepšie do druhého dňa. Nakrájame na malé kocky.
Čokoláda pre deti
750 g kryštálového cukru, 1 vanilkový cukor, 0,3 l vody, 250 g stuženého tuku, 500 g sušeného mlieka, 50 g kakaa, 100 g posekaných orechov.
Poleva: 100 g čokolády, 100 g stuženého tuku.
Vodu, kryštálový a vanilkový cukor varíme spolu asi 4 minúty, pridáme pokrájaný stužený tuk a miešame, až kým sa tuk neroztopí. Do takto pripravenej zmesi vmiešame sušené mlieko a zmes rozdelíme na dve časti. Do prvej časti zamiešame kakao a do druhej časti posekané orechy. Tmavšiu časť vylejeme na plech vyložený alobalom a keď zmes stuhne, navrstvíme na ňu bielu masu. Celý plát polejeme čokoládovou polevou. Čokoládu pokrájame nožom, ktorý namáčame v horúcej vode.
Príprava polevy: Stužený tuk roztopíme, pridáme polámanú čokoládu a vymiešame nahladko.
Autor: Čerešňové guľky
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.