Korzár logo Korzár

Spod pokrievky starej mamy - Recepty zo salaša (2.)

Na to, ako sa vyrábajú z ovčieho syra oštiepky a bryndza, sme sa zašli pozrieť s reláciou Varím, varíš, varíme na salaš k Čiernemu Balogu. Bača

Donoval nám všetko ochotne ukázal a čo to o výrobkoch zo syra aj prezradil.

Oštiepky, ktoré patria medzi tradičné výrobky zo syra, boli kedysi aj platidlom. Vyplácali sa nimi ovčiari a žiadané boli aj na trhu. Oštiepky majú charakteristický vajcovitý tvar a vyrábajú sa z čerstvého ovčieho syra. Hruda syra sa natlačí do drevenej nádoby tlačiara, ktorý zároveň predstavuje aj odmerku. Potom sa v dlaniach sformuje hruda, ktorá sa dá zapariť do horúcej vody. Na oštiepky boli špeciálne drevené formy. Tieto si vyrezávali buď bačovia a valasi sami, alebo ich robili dedinskí rezbári. Z formy putuje oštiepok do rôsolu, čo je prevarená slaná voda a tam odpočíva zreje 8 12 hodín. Môže sa jesť čerstvý, alebo údený. Zo zvyškov syra sa zvykli robiť aj rozmanité figúrky zvierat. Na salaši pri Čiernom Balogu pripravili denne 20 30 oštiepkov a niekoľko kohútikov i sliepočiek.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Zatiaľ čo oštiepky si doma určite vyrábať nebudeme, domácu bryndzu si môže urobiť každý. Bryndza to je vlastne najrozšírenejší spôsob konzervovania ovčieho syra. Po jeho vykysnutí spoznáme to tak, že je v ňom už dostatok dierok syr pokrájame na menšie kúsky, posypeme ho soľou a ručne vymiesime na kašovitú hmotu. Môžeme si pomôcť aj mlynčekom na mäso. Niekde sa do takejto bryndze pridávala aj nadrobno nakrájaná cibuľka, či pažítka a zvyčajne sa uskladňovala natlačená v drevených geletkách. Vrch sa potrel maslom, alebo masťou, niekedy sa len tak uzavrel dreveným vekom a zaťažil kameňom. Správne vyrobená a dobre uskladnená bryndza vydržala celú zimu. Okrem toho, že sa z nej varilo, považovali ju v 18. storočí aj za zázračný liek, ktorý pomáhal pri najrôznejších chorobách. Do takejto liečivej bryndze sa zvykla pridávať potlčená materina dúška s ďalšími aromatickými bylinami a primiešavalo sa do nej aj víno. Zaujímavé je to, že hoci výroba bryndze nie je originálna slovenská a dostala sa k nám prostredníctvom pastierov kolonizovaných na valašskom práve v 14. storočí, práve na našom území sa stala hlavným produktom chovu oviec. Vyrábalo sa jej oveľa viac, ako sa jej stihlo spotrebovať v domácnostiach, a tak sa stala výhodným obchodným artiklom. Postupne sa na Slovensku rozvinula aj remeselná a priemyselná výroba bryndze a dnes už má táto pochúťka z ovčieho syra svoje pevné a nezastupiteľné miesto v kuchyni všetkých našich gazdiniek.

SkryťVypnúť reklamu

Bryndzovka

2 l vody, 6 zemiakov, 200 g bryndze, kyslá smotana, sekanička z 1 vajca a 100 g hrubej múky, lyžička masla, rasca.

Postup: V slanej vode uvaríme zemiaky. Pripravíme sekaničku z rezancového cesta. Keď sú zemiaky takmer mäkké, zavaríme cestovinu. Z vývaru odoberieme za naberačku do nádoby a rozhabarkujeme bryndzu a smotanu. Pridáme do polievky, už nevaríme. Pridáme maslo.

Bryndzový posúch

350 g hladkej múky, 1 dl mlieka, olej, kvások, vajce, soľ, bryndza.

Postup: Z 350 g hladkej múky, 1 dl mlieka, trochu oleja, vykysnutého kvásku z 20 g droždia, 1 vajce a soli vypracujeme vláčne cesto, ktoré necháme na teplom mieste vykysnúť. Potom ho rozotrieme na vymastený plech, potrieme bryndzou rozrobenou s kyslou smotanou a rascou, posypeme opraženou slaninou a upečieme do ružova. Podávame s mliekom.

SkryťVypnúť reklamu

Demikát

Chlieb, bryndza, cibuľa, maslo, sladká smotana.

Postup: Do misy na polievku nakrájame na tenké plátky chlieb a pridáme bryndzu. Podľa ľubovôle možno pridať i nadrobno pokrájanú cibuľku, pažítku alebo kôpor. Všetko zalejeme vriacou vodou a necháme chvíľu postáť. Na zjemnenie chuti pridávame kúsok masla a lyžicu sladkej smotany. Demikát pripravovali často a bol obľúbený najmä v oblastiach, kde sa chovali ovce.

Najčítanejšie na Korzár

Komerčné články

  1. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky?
  2. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  3. ČSOB Bratislava Marathon s rešpektom k nevidiacim a slabozrakým
  4. Inalfa otvára v Trnave 80 prestížnych pracovných miest
  5. V Rimavskej Sobote šijú interiéry áut do celého sveta
  6. Aké výsledky prinášajú investície do modernizácie laboratórií?
  7. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  8. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  1. Neuveríte, že ste v Poľsku. V tomto meste viac cítiť Škandináviu
  2. Na Južnej triede pribudne nový mestotvorný projekt
  3. Prichádzajú investičné príležitosti s víziou aj výnosom
  4. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  5. EQUILIBRIO v Nivy Tower: S výhľadom a víziou
  6. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky?
  7. ČSOB Bratislava Marathon s rešpektom k nevidiacim a slabozrakým
  8. Inalfa otvára v Trnave 80 prestížnych pracovných miest
  1. Neuveríte, že ste v Poľsku. V tomto meste viac cítiť Škandináviu 14 462
  2. V Rimavskej Sobote šijú interiéry áut do celého sveta 13 327
  3. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky? 6 902
  4. Pili sme pivo, ktoré sa nedá ochutnať nikde inde na svete 3 156
  5. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde 2 807
  6. Inalfa otvára v Trnave 80 prestížnych pracovných miest 2 561
  7. ČSOB Bratislava Marathon s rešpektom k nevidiacim a slabozrakým 2 425
  8. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva? 2 135
  1. Ladislav Kucharik: Rio 01 - Holé zadky v meste hriechu, pod rukami Krista
  2. Juraj Ondruška: PRIPOMIEKY LETISKO VAJNORY DO 22.4.2025
  3. Eva Gallova: Slávny maliar Raffael Santi bol pochovaný dvakrát
  4. Peter Kuchár: Venuje sa narkomanom a prostitútkam. Konvertujú však aj celebrity...
  5. Zuzana Valachovičová: Plasty. Plasty? Plasty!
  6. Štefan Šturdzík: Kúpele Brusno
  7. Ján Chomík: Medzi vierou a pózou
  8. Martin Sukupčák: Požičiam Tatrabanke, a.s. 3 000€
  1. Martin Ondráš: Slintačka a krívačka - prečo to celé nesedí 43 772
  2. Radko Mačuha: To si vážne myslíte, že premiér bol postrelený a že nieje zaočkovaný? 30 532
  3. Michael Achberger: Revolučný trik na chudnutie: Ženy si ho pochvaľujú, trvá len 5 minút denne 21 307
  4. Vlado Jakubkovič: Otvorený list Generálnemu prokurátorovi 19 783
  5. Natália Milanová: Ministerstvo kultúry objednalo tanečné odevy pre žiakov od stavebnej firmy 19 242
  6. Viera Gáliková: Pelíšky - prečo tri pokusy o samovraždu 11 039
  7. Miroslav Ferkl: Magor Magor Magor 10 445
  8. Ján Šeďo: Pomoc "bezradnému MUDr. Kotlárovi", apel na s. "precedu". 8 474
  1. Věra Tepličková: Komu svieti Slnko v sieti?
  2. Radko Mačuha: To si vážne myslíte, že premiér bol postrelený a že nieje zaočkovaný?
  3. Radko Mačuha: Kotlár je génius, objavil Tučík.
  4. Marcel Rebro: Fico potvrdil účasť na májových oslavách v Moskve. Prispejme mu na letenku
  5. Věra Tepličková: Predveľkonočné pašie alebo Aký štát, také Turínské plátno
  6. Radko Mačuha: Prejav Roberta Fica v Moskve. ( fikcia)
  7. Marcel Rebro: Raketový útok v Sumoch je aktom štátneho terorizmu
  8. Radko Mačuha: Čurilla? Veď to je magor.
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
  1. Ladislav Kucharik: Rio 01 - Holé zadky v meste hriechu, pod rukami Krista
  2. Juraj Ondruška: PRIPOMIEKY LETISKO VAJNORY DO 22.4.2025
  3. Eva Gallova: Slávny maliar Raffael Santi bol pochovaný dvakrát
  4. Peter Kuchár: Venuje sa narkomanom a prostitútkam. Konvertujú však aj celebrity...
  5. Zuzana Valachovičová: Plasty. Plasty? Plasty!
  6. Štefan Šturdzík: Kúpele Brusno
  7. Ján Chomík: Medzi vierou a pózou
  8. Martin Sukupčák: Požičiam Tatrabanke, a.s. 3 000€
  1. Martin Ondráš: Slintačka a krívačka - prečo to celé nesedí 43 772
  2. Radko Mačuha: To si vážne myslíte, že premiér bol postrelený a že nieje zaočkovaný? 30 532
  3. Michael Achberger: Revolučný trik na chudnutie: Ženy si ho pochvaľujú, trvá len 5 minút denne 21 307
  4. Vlado Jakubkovič: Otvorený list Generálnemu prokurátorovi 19 783
  5. Natália Milanová: Ministerstvo kultúry objednalo tanečné odevy pre žiakov od stavebnej firmy 19 242
  6. Viera Gáliková: Pelíšky - prečo tri pokusy o samovraždu 11 039
  7. Miroslav Ferkl: Magor Magor Magor 10 445
  8. Ján Šeďo: Pomoc "bezradnému MUDr. Kotlárovi", apel na s. "precedu". 8 474
  1. Věra Tepličková: Komu svieti Slnko v sieti?
  2. Radko Mačuha: To si vážne myslíte, že premiér bol postrelený a že nieje zaočkovaný?
  3. Radko Mačuha: Kotlár je génius, objavil Tučík.
  4. Marcel Rebro: Fico potvrdil účasť na májových oslavách v Moskve. Prispejme mu na letenku
  5. Věra Tepličková: Predveľkonočné pašie alebo Aký štát, také Turínské plátno
  6. Radko Mačuha: Prejav Roberta Fica v Moskve. ( fikcia)
  7. Marcel Rebro: Raketový útok v Sumoch je aktom štátneho terorizmu
  8. Radko Mačuha: Čurilla? Veď to je magor.

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu