Výskyt: Rastie zväčšia na vlhkých lúkách a pasienkoch, popri potokoch od nížin až po horské oblasti.
Popis: Má drevnatý, tvrdý, zvonku tmavý, ryšavý, vo vnútri žltý koreň hrubý ako prst. Chutná ostro a trpko. Priamo z koreňa vyrastajú na dlhej stonke široké a okrúhle ľadvinovité, zubaté, dlaňovité 7 9-laločné listy s povrchom väčšinou lesklo chlpatým, na ktorom sa ráno trblietajú kvapky rosy ako perly a vytvárajú prízemnú ružicu. Na vápenatých pôdach sa objavuje na listoch striebornosivý, akoby plesnivý povlak. Dlhé, až 30 cm vysoké lodyhy sú osadené až do vrcholu drobnými lístkami. Zelenožltý kvet sa rozvíja v podobe hviezdičky. Semienka podobné maku sú žltkastej farby.
Zber: Zbierame kvitnúcu vňať alebo len prízemné lístky. Sušíme prirodzeným teplom.
Úžitok: Osoží pri hnačke a ženských chorobách, urýchľuje hojenie rán, kožných vredov, ekzémov a vyrážok. Posilňuje maternicu a tým uľahčuje pôrod. Odstraňuje tiež slabosť svalov a končatín.
Požitie:
Zápar: 1 plná čajová lyžička na 1/4 litra vody.
Obklady: Zodpovedajúce množstvo čerstvých bylín sa krátko premyje, valčekom na cesto sa dobre rozmliaždia a prikladá.
Marecát: Na jeden úplný kúpeľ sa použije 200g vysušených alebo dvojnásobné množstvo čerstvých bylín, dajú sa na noc do vedra so studenou vodou, na druhý deň sa zohreje a maceráciuo získaná kvapalina sa prileje do kúpeľa.
Autor: ji
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.