zdvihneme sebavedomie malým "frťanom". Čo sa týka jedálneho lístka, nebude chýbať jahňacina, ľudia ju majú cez veľkonočné sviatky radi. U nás nechýbajú švédske stoly, na tie šunka a rôzne na studeno upravené mäsá patria, ale hostia nepohrdnú ani morskými príšerkami či pstruhmi v aspiku," prezradila prevádzkarka Ing. Elena Melová, ktorá má v hoteli Permon na Podbanskom na starosti stravovanie. Za dobrým jedlom sem často prichádzajú aj návštevníci z chát v okolí Tatranskej Štrby, takže o stravníkov nebýva núdza. Inak má hotel 310 stálych lôžok, na Veľkú noc bude takmer plný - je to ďalšia tatranská špička. Počas nej hostia s mimoriadnym potešením využijú doplnkové služby, tu totiž býva zvykom vykúpať nežnejšiu polovičku ľudstva priamo v bazéne.
A ako to vyzerá na opačnom konci hôr v Belianskych Tatrách? Ždiar je na tom s ponukou jedál (a nápojov) už tradične dobre, horšie obídu turisti v Tatranskej Javorine. Nie všetci majú totiž namierené do diplomaticky sa tváriaceho hotela Poľana, niektorí by dali prednosť skromnejším pomerom. Musia však byť naozaj poriadne skromní, pretože smerom od slovensko-poľskej hranice naďabia len na bufet na parkovisku pri budove zničenej starej colnice. Inak ako na kolesách (čiže nijaká pevná stavba) stáť nemôže, limity Tatranského národného parku nie sú k výstavbe zhovievavé, ani ak ide o toľko kritizované toalety na našej strane hraníc. Hygiena ich cez leto radšej zavrela, za fiasko na medzinárodnej úrovni to nestálo. Pri vlekoch priamo v obci tiež funguje skromný bufet. Hoci vleky majiteľ firmy SKI TAJA Jozef Valkošák spustil hneď, ako cez sviatky prestalo pršať, príjmy počasie aj tak rozhádzalo. Vianočná spička zvyčajne predstavuje jednu tretinu tržieb, z toho objemu prišli o 40 percent. Všetky projekty na oživenie tohto kúta Tatier skončili v šuplíkoch. Či sa podnikatelia v legislatívnom marazme "dožijú" nového zónovania TANAP-u, o ktorom sa zatiaľ len šepká, ukáže čas. Už včera ale bolo neskoro.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.