múky, sa tento stav preniesol do jej akosti. "Dobrý pekár si slabšiu kvalitu tejto základnej suroviny hneď všimne. Dnes je to už oveľa lepšie a výkyvy sú oveľa menšie. S nedostatkom múky sme nemali problémy ani koncom januára a teraz už vôbec nie," uviedla spolumajiteľka rožňavskej pekárne B-F-Z Anna Brúgosová. Podobne sa vyjadril majiteľ ďalšej rožňavskej pekárne Patrik Hronec. "Náš stabilný dodávateľ múky si svoje záväzky voči nám plnil. S jej kvalitou to bolo horšie, ale poradili sme si. Dnes je situácia lepšia, čo sa týka aj akosti múky," vysvetlil P. Hronec. Ešte dôležitejšie ako kvalitná surovina je správny technologický postup. Pri súčasných cenách pekárenských výrobkov, ktoré v konkurenčnom prostredí skôr klesajú ako stúpajú, je ťažké zamestnancov pekární dostatočne zaplatiť. Pritom nové technológie sú náročnejšie na disciplínu pracovníkov v pekárňach a na ich vzdelanie. "Udržujeme ceny našich výrobkov a výplaty sme nezvýšili. Súťažíme s konkurenciou nielen kvalitou, ktorá je samozrejmá, ale najmä cenami," skonštatoval Ladislav Brúgoš. Podľa jeho slov už dnes je ich pekáreň vyťažená takmer na sto percent a denne napečú od 9,5 do 11 ton pekárenských výrobkov. "Veľké obchodné reťazce z nás doslova žijú, ale nikto sa zatiaľ proti tomu neozval," vyhlásil P. Hronec. V jeho pekárni sa okrem pečenia chleba viac zameriavajú na výrobu koláčov a ich produkcie dosahuje 2,5 až tri tony hotových pekárenských výrobkov denne. "Je rozdiel upiecť tisíc koláčov ako tisíc chlebov," objasnil nižší objem výroby P. Hronec. Pred Veľkou nocou dopyt na trhu ešte vzrastie, ale kapacita pecí nedovoľuje dodať do predajní oveľa viac chleba a pečiva. "Všetky pece pôjdu pred sviatkami naplno," povedal L. Brúgoš. Podľa P. Hronca aj oni sú pred sviatkami pripravení na zvýšený záujem obyvateľov v predveľkononočnom období.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.