chorôb. Na minuloročnú Veľkú noc len tak ľahko nezabudnú zhruba dvadsiati obyvatelia Krompách a okolia, ktorých práve na sviatky zasiahla alimentárna nákaza. "Spôsobila ju istá žena, ktorá pracovala v potravinárstve aj napriek tomu, že bola nositeľkou stafilokokov. Hoci u nej neboli v tom badateľné čase žiadne príznaky, bacily sa dostali do cukrárenských výrobkov, s ktorými pracovala. Ľudia, ktorí si kúpili tieto sladkosti, si tak s nimi doniesli aj bacily. Prepuklo to práve na Veľký piatok a v sobotu. Na ošetrení boli asi dvadsiati nakazení, no nedá sa presne povedať koľko ich bolo v skutočnosti. Niektorí totiž ochorenie pretrpeli doma bez návštevy lekára," povedal o vlaňajšom prípade epidemiológ Štátneho zdravotného ústavu v Spišskej Novej Vsi MUDr. Ivan Bakoss.
Počas veľkonočných sviatkov však na spotrebiteľov číhajú aj ďalšie ochorenia. Ide najmä o salmonelózu, ktorú väčšina ľudí spája len s letom a horúcim počasím. Odborníci však jasne tvrdia, že salmonelóza nie je otázkou obdobia, ale otázkou kvality vajec. Keďže na veľkonočných stoloch popri údeninách dominujú hlavne vajíčka, jedlá z vajec a majonézové šaláty, nebezpečenstvo hrozí viac než inokedy. Rizikové sú najmä domáce vajíčka, ktoré neprešli veterinárnou kontrolou. "Nikdy nemôžme vedieť, či vajíčka neobsahujú salmonely. Môžeme však zabrániť tomu, aby sa v nich nemnožili. Treba používať len vajcia z bezpečných zdrojov, najlepšie čerstvé, alebo krátko skladované v chlade. Aby boli salmonely bezpečne zlikvidované, musíme aj vo vnútri potraviny dosiahnuť požadovanú teplotu po určitú dobu," poskytla zopár užitočných rád vedúca epidemiológie ŠZÚ v Poprade MUDr. Emília Kraková.
Všetci odborníci sa však zhodujú v tom, aby sa ľudia vyhli konzumácii jedál, v ktorých sa nachádzajú surové vajíčka. Majonézy kúpené v obchode, nech už ide o akúkoľvek značku, sú najbezpečnejšie. Domáce môžu znamenať nepríjemné ochorenie a pokaziť sviatky celej rodine.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.