Korzár logo Korzár

Púpava lekárska podporuje trávenie

Výskyt: rastie ako burina v záhradách, na dvoroch, poliach a pod.Zber: zbierame celú rastlinu, teda koreň, vňať, listy a kvety. Sušíme pri teplote

Výskyt: rastie ako burina v záhradách, na dvoroch, poliach a pod.

Zber: zbierame celú rastlinu, teda koreň, vňať, listy a kvety. Sušíme pri teplote 50 stupňov.

Úžitok: podporuje trávenie, čistí žalúdok, osoží pri chorobách pečene a žlčníka, pri cukrovke, hemoroidoch. Púpava toho dokáže naozaj veľa. Znižuje napríklad krvný tlak, podporuje činnosť pečene (najmä koreň púpavy) a rast červených krviniek. Pomáha pri problémoch zažívacieho traktu, reume a nedostatočnej činnosti obličiek. Mobilizuje pankreas, osoží teda aj cukrovkárom, ale ako pomocný liek ju možno použiť aj pri žltačke. Svojimi močopudnými vlastnosťami je vhodná tiež pri liečení tučnoty. Bylinkári tvrdia, že pri bolestiach spôsobených žlčníkovými kameňmi stačí požuť niekoľko listov púpavy (po vycmúľaní vypľuť) a chorému sa uľaví.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Požitie:

Macerát: 1 vrchovatá čajová lyžička koreňov sa dá na noc do 1/4 litra studenej vody, na druhý deň sa zohreje na bod varu a scedí.

Sirup: 4 hrste púpavy dáme do 1 litra studenej vody a necháme pomaly zovrieť. Keď tekutina vzkypí , odtiahneme z platne a necháme celú noc stáť. Pridáme 1 kg cukru a polku na plátky nakrájaného citrónu . Hrniec postavíme bez pokrievky na sporák a pri miernom ohni zahusťujeme.

Čaj: si možno pripraviť tak, že jednu polievkovú lyžicu púpavy zalejeme 4 deci horúcej vody a necháme 10 minút postať.

Upozornenie: vysávanie mliečnej šťavy môže vyvolať nepríjemné stavy najmä u detí.

V rámci jarnej kúry odporúčajú bylinkári zjesť denne za hrsť mladučkých listov púpavy ochutených pár kvapkami citrónu. Hostiť nimi by ste sa mali okolo šesť týždňov. Dodajú telu energiu, potrebné vitamíny a podporia činnosť žliaz.

SkryťVypnúť reklamu

Autor: iká

Najčítanejšie na Korzár

Komerčné články

  1. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry
  2. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  3. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  4. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  5. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 7 636
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 7 153
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 133
  4. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 4 247
  5. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 4 176
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 2 909
  7. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 2 741
  8. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas? 2 517
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu