Po veľkonočnom hodovaní a aj nadmernom konzumovaní údenín a mäsa si zregenerujme organizmus zeleninou, napr. kapustou.Kapusta, kyslá či hlávková je
Redakcia SME
Písmo:A-|A+ Diskusia nie je otvorená
Po veľkonočnom hodovaní a aj nadmernom konzumovaní údenín a mäsa si zregenerujme organizmus zeleninou, napr. kapustou.
Kapusta, kyslá či hlávková je v tomto období, keď je iná čerstvá zelenina vo vyšších cenových reláciách, zdrojom vitamínov. Stravovacie zvyklosti sa menia od čias našich prababičiek a pribúdajú recepty na prípravu racionálnych jedál z kapusty.
Postup: Kapustu nadrobno nakrájame, trošku posolíme a necháme chvíľku postáť, aby pustila šťavu. Potom ju vytlačíme a dáme dusiť na maslo. Pripravíme si obdĺžnik z lístkového cesta, potrieme ho roztopeným maslom, posypeme vychladnutou udusenou kapustou, hrozienkami, škoricou a nakoniec cukrom. Skrútime ako jablkový závin. Dáme na plech s papierom na pečenie, potrieme rozšľahaným vajcom s niekoľkými kvapkami citrónu a dáme piecť.
Kapustový závin môžeme pripraviť aj na slano. Namiesto škorice, hrozienok a cukru kapustu pokoreníme čiernym mletým korením. Z jedného balenia lístkového cesta sa ľahšie upečú dva záviny najmä menej skúseným gazdinkám.
Postup: Kyslú kapustu nadrobno nakrájame, premiešame s cibuľou, pokrájanou na kocky, s paradajkami a olivami, ktoré sme poprekrajovali na polovičky. Z octu, oleja a korenia pripravíme zálievku - nalejeme ju na kapustovú zmes, premiešame a posypeme posekaným petržlenom.
Farebné cestoviny s kapustou
Potrebujeme: Vrecúško farebných cestovín (vrtuľky, mašličky, široké rezance - talianske bezvaječné cestoviny v troch farbách), 750 g hlávkovej kapusty, olej, cibuľa, soľ, mleté čierne korenie.
Kapustu najemno nastrúhame, premiešame so soľou, dáme do hrnca a prikryjeme. Na oleji usmažíme cibuľku, pridáme kapustu a dusíme na miernom ohni bez podlievania vodou asi 20-25 minút. Cestoviny uvarené podľa návodu necháme odkvapkať a primiešame do pripravenej kapusty. Na tanieri si každý posolí a pokorení podľa chuti.
Potrebujeme: 600-800 g zemiakov, 250 g polohrubej múky, soľ, 1 vajce, 1-2 lyžice tuku.
Postup: Očistené zemiaky najemno nastrúhame do misky a necháme 10-15 minút odstáť. Potom zlejeme šťavu, pridáme múku, soľ, vajce a po dôkladnom premiešaní tvoríme z masy lyžicou "halušky", ktoré vkladáme do vriacej osolenej vody. Varíme asi 10 minút. Nezabudnime ich po 3-4 minútach od dna hrnca ľahko nadvihnúť. Halušky vyberieme, necháme odkvapkať a premastíme rozpustenou masťou alebo margarínom. Podávame so 400 g podusenej kyslej kapusty na cibuľke s rascou. Kto chce, prilepší si 120 g chudej slaninky.
Autor: som
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.