Korzár logo Korzár

Spod pokrievky starej mamy

S reláciou Varím, varíš, varíme sme precestovali takmer celé Slovensku. Pri našich kulinárskych potulkách sme objavili jedlá, na ktoré sa už dávno

zabudlo, zistili sme rôzne regionálne odlišnosti, ale našli sme aj recepty, ktoré sa v rôznych obmenách pripravovali v mnohých oblastiach. Všade však poznali, ctili si a pekávali chlieb. dnes, keď ho už kupujeme v supermarketoch, sa na obyčaje súvisiace s obradom prípravy, pečenia i jedenia už zabúda... Staré mamy z Margecian, kam sme sa zašli pozrieť, si však všetko pamätajú a občas ešte aj doma chlebík upečú.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Kedysi sa chlieb v domácnostiach pekával zvyčajne raz za týždeň. Súviselo to však s kvalitou múky, ktorá sa na prípravu cesta používala. Ak bola ražná, chlieb dlhšie vydržal a stačilo piecť raz za dva týždne. Ak sa však pripravoval z ovsenej múky, piekol sa aj viackrát v týždni, pretože takýto skôr vysychal.

SkryťVypnúť reklamu

v Margecanoch sa s prípravami na pečenie začalo už v piatok a v sobotu ráno teplý chlebík vyberala gazdiná z pece. Naraz sa pekávalo viac bochníkov, do veľkej pece sa ich vošlo až 9 (do menšej štyri). Pani Veronika Záhornádska spomína i na to, ako sa s chlebom šetrilo. Vyhodiť sa z neho nesmel ani malilinký kúsok. Čerstvý chlebík sa jedával s mliekom, alebo len tak, po dvoch-troch dňoch z neho robili na sporáku hrianky, a keď bol už tvrdý, varili z neho demikát.

Málokto možno vie, že chlieb náš každodenný poznali už staroveké národy, avšak v minulosti išlo o sviatočný pokrm. Zo starých prameňov máme doložené, že ho jedávali predovšetkým vyššie spoločenské vrstvy. Základom výživy ľudu sa stal až v priebehu 18. a 19. storočia. Chlebové cesto sa väčšinou pripravovalo z viacerých druhov múky, ktoré sa navzájom miešali. Keď bolo múky málo, primiešavali sa do nej rôzne pomleté rastliny a korene, v čase núdze dokonca mach i kôra stromov. Doplnkom boli aj zemiaky, nesmelo sa ich však dať priveľa, pretože chlieb by sa bol zakalil.

SkryťVypnúť reklamu

Každá dievka, skôr než sa vydala, musela vedieť piecť chlieb a naozaj to nebola ľahká práca. Večer sa preosiala múka, aby sa zbavila nečistôt a prevzdušnila, zarobil sa kvások - v Margecanoch ho volali kvas. v sobotu ešte za tmy sa začínalo s pečením. Na dno koryta sa dali pretlačené zemiaky, kvások, múka a vlažná voda. Na každý bochník hrsť soli, trochu rasce a začalo sa s miesením. Cesto bolo dobré vtedy, keď sa odliepalo od koryta i rúk a keď pukalo. Vymiesené sa posypalo múkou, prikrylo a nechalo sa vykysnúť. Medzitým gazdiná pripravila pec, dobre vyhriata bola základom úspechu. Rozkurovalo sa veľkými polenami, uhlíky sa z pece vybrali a nakoniec pomocou metly z čačiny gazdiná pec vymietla a začala sádzať bochníky. Pani Záhornádska pripravila 4 okrúhle pecne, každý položila na drevenú lopatu, omyla vodou, do stredu urobila jamku a bochník prežehnala, aby sa vydaril. Chlieb piekla hodinu a pol, potom ho vybrala, omietla pierkom od sadzí, umyla, aby bol lesklý, poklopala zo spodu a spokojne povedala - "Počujete ten zvuk? Podaril sa nám!" Dokladom toho, aký veľký význam prikladali naši predkovia chlebu, je aj množstvo povier, ktoré súviseli s jeho prípravou i konzumáciou. Ak napríklad chlieb pri pečení praskol - malo sa stať nešťastie. Ak ho gazdiná náhodou zabudla v peci, verili, že dom čoskoro navštívi smrť. Ak kúsok chleba spadol na zem, musel sa najskôr pobozkať, a až tak zjesť. V žiadnom prípade nie vyhodiť. Najznámejší zvyk, ktorý sa zachoval u všetkých Slovanov, je ponúkanie vzácnych hostí chlebom a soľou.

SkryťVypnúť reklamu

Na záver filmovačky o chlebe nám pani Veronika zabalila voňavé zlatisté pecne, prezradila recept na prípravu tak, ako sa v Margecanoch traduje už celé desaťročia a zaželala nám, aby sme vždy mali dosť chleba... "Veď kto má chlieb má aj robotu!"

- a to dnes nie je málo.

Chlieb so zemiakmi

Potrebujeme: 2 kg hladkej múky, 3 väčšie zemiaky, kvas, soľ, rasca, droždie.

Postup: Kvalitný domáci chlieb získame z cesta, do ktorého pridáme 3 väčšie zemiaky. Zemiaky uvaríme v šupke, ošúpeme a studené nastrúhame. Na noc zarobíme kvas, najlepšie zo zvyškov chlebového cesta, alebo starého rozmočeného chleba. Pred miesením do zemiakov pridáme múku, kvas, rozmrvíme droždie, zalejeme letnou vodou. Vypracujeme riedke cesto, tzv. zápravu, ktoré necháme kysnúť 4 až 5 hodín. Potom pridáme soľ, rascu a múku a miesime tak, aby vzniklo hustejšie cesto. Cesto miesime dovtedy, pokiaľ sa nezačne odliepať od rúk a koryta. Potom ho rozdelíme na bochníky a vyváľame do opálky, kde ho ešte necháme podkysnúť. Podľa veľkosti sa chlieb pečie v peci 1,5 až 2 hodiny.

Najčítanejšie na Korzár

Komerčné články

  1. Čo bude toto leto in?
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  7. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Dovolenka v Egypte: Kde sú pláže pre deti a kde podmorský život?
  2. Čo bude toto leto in?
  3. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  4. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  5. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  6. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  7. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  8. Kam smerujú peniaze bohatých?
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 8 482
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 8 248
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 5 961
  4. Kam smerujú peniaze bohatých? 3 872
  5. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 3 479
  6. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 3 174
  7. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú 2 951
  8. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 2 109
  1. Anna Brawne: Pán minister, to naše zdravotníctvo som už zachránila ja, preto je najvyšší čas, aby ste zo seba prestali robiť šaša!
  2. Ján Serbák: Zaujímavosti zo storočných novín (23. - 29.5.1925)
  3. Vladimír Bojničan: Čo mi chýbalo v článku od Michala Havrana: „Spoločnosť rozvrátená politikou“
  4. Branislav Hláčik: Superpozícia 4
  5. Marek Namešpetra: Mokrý svet
  6. Viktor Pamula: Markíza a Vlny
  7. Roman Kebísek: Štefánikova priateľka Weissová o ňom: Je to dobyvateľ
  8. Marián Kozák: Protikorupčný festival Pucung 2025 v Košiciach
  1. Matej Galo: Tibor Gašpar, ste hluchý, nemý, slepý alebo čo? 29 077
  2. Viktor Pamula: Slovenský zväz ľadovej hanby 17 047
  3. Miroslav Ferkl: Stupnica Ficovej nenávisti 10 114
  4. Anna Brawne: Pridrahý Robo, nebolo tých klamstiev už dosť? 8 063
  5. Ivan Čáni: Pobavený Fico ako nevinné batoľa. 7 628
  6. Věra Tepličková: Keď sa bojíš valašky 7 235
  7. Branko Štefanatný: Hráči z KHL nie, Šatan nie! 6 875
  8. Vlado Jakubkovič: Ukážte rozstrieľané brucho. 6 333
  1. Anna Brawne: Pán minister, to naše zdravotníctvo som už zachránila ja, preto je najvyšší čas, aby ste zo seba prestali robiť šaša!
  2. Roman Kebísek: Štefánikova priateľka Weissová o ňom: Je to dobyvateľ
  3. Radko Mačuha: Fico je kráľ politickej džungle.
  4. INESS: Energetická pomoc – adresnosť v nedohľadne
  5. Věra Tepličková: "I napriek tomu, že ste žena, buďte slušná."
  6. Radko Mačuha: Šmejdi" sa menia. Predražené hrnce nahradili politikou.
  7. Tupou Ceruzou: Pandemická
  8. Radko Mačuha: "Rež a rúbaj do krve po Šimečkovej kotrbe" dokial Fico na Slovensku, pánom nebude.
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
  1. Anna Brawne: Pán minister, to naše zdravotníctvo som už zachránila ja, preto je najvyšší čas, aby ste zo seba prestali robiť šaša!
  2. Ján Serbák: Zaujímavosti zo storočných novín (23. - 29.5.1925)
  3. Vladimír Bojničan: Čo mi chýbalo v článku od Michala Havrana: „Spoločnosť rozvrátená politikou“
  4. Branislav Hláčik: Superpozícia 4
  5. Marek Namešpetra: Mokrý svet
  6. Viktor Pamula: Markíza a Vlny
  7. Roman Kebísek: Štefánikova priateľka Weissová o ňom: Je to dobyvateľ
  8. Marián Kozák: Protikorupčný festival Pucung 2025 v Košiciach
  1. Matej Galo: Tibor Gašpar, ste hluchý, nemý, slepý alebo čo? 29 077
  2. Viktor Pamula: Slovenský zväz ľadovej hanby 17 047
  3. Miroslav Ferkl: Stupnica Ficovej nenávisti 10 114
  4. Anna Brawne: Pridrahý Robo, nebolo tých klamstiev už dosť? 8 063
  5. Ivan Čáni: Pobavený Fico ako nevinné batoľa. 7 628
  6. Věra Tepličková: Keď sa bojíš valašky 7 235
  7. Branko Štefanatný: Hráči z KHL nie, Šatan nie! 6 875
  8. Vlado Jakubkovič: Ukážte rozstrieľané brucho. 6 333
  1. Anna Brawne: Pán minister, to naše zdravotníctvo som už zachránila ja, preto je najvyšší čas, aby ste zo seba prestali robiť šaša!
  2. Roman Kebísek: Štefánikova priateľka Weissová o ňom: Je to dobyvateľ
  3. Radko Mačuha: Fico je kráľ politickej džungle.
  4. INESS: Energetická pomoc – adresnosť v nedohľadne
  5. Věra Tepličková: "I napriek tomu, že ste žena, buďte slušná."
  6. Radko Mačuha: Šmejdi" sa menia. Predražené hrnce nahradili politikou.
  7. Tupou Ceruzou: Pandemická
  8. Radko Mačuha: "Rež a rúbaj do krve po Šimečkovej kotrbe" dokial Fico na Slovensku, pánom nebude.

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu