tri metre za sekundu, ktorá úplne stačí na to, aby sa paradajková omáčka rozprskla efektívne na všetky strany.
Taký je výsledok bádania profesora fyziky Colina Humphreysa zo svetoznámej univerzity v Cambridge, ktorý podrobil obľúbenú cestovinu dôkladnému skúmaniu.
Manažérov Tesca zaujímalo, ako by mohli spotrebitelia konzumovať špagety tak, aby sa nevyhnutná príloha - červená paradajková omáčka - nedostala na blúzku, košeľu či snehobiely obrus na stole.
Humphreysovi sa podarilo nájsť na túto otázku priam vedeckú odpoveď - pomôcť môže lyžica, ktorú je treba držať pred sebou vodorovne s tanierom, zatiaľ čo špagety sa majú navíjať na vidličku umiestnenú nad tanierom vo zvislom smere.
Námietky prišli len z Talianska. Zopár kuchárov vyhlásilo, že Briti nemajú o talianskej kuchyni ani šajnu a celý problém sa dá vyriešiť úplne jednoducho. Dlhé rezance nemajú v omáčke plávať, tá ich má len dochutiť a najlepšou rokmi overenou metódou je zmiešať uvarené špagety s omáčkou v jednej mise tesne pred podávaním. Reakciu Tesca tlačové agentúry neuviedli.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.