správnu teplotu, pretože napr. silice, ktoré patria medzi prchavé látky, pri vyššej teplote vyprchajú a liečivý čaj bude bezcenný. Variť by sme nemali ani čaj z mäty, harmančeka, šalvie, materinej dúšky.
Nápoje pijeme teplé alebo vlažné, osladiť cukrom alebo medom ich môžeme vtedy, ak to nevylučuje charakter ochorenia. Nikdy ich nepresladíme a umelé sladidlo nedávajme pri črevných ochoreniach. Dôležitá je aj voľba vhodných nádob. Pozor na kovové! V nich nepripravujeme ani nenechávame čaj najmä z čajovín obsahujúcich triesloviny. Kov nielenže zmení obsahové látky, ale dokáže zmeniť vzhľad aj vôňu nápoja. Najvhodnejšie sú nádoby z varného skla alebo porcelánu. To, čo o nádobách, platí aj o sitkách, ktoré by nemali byť kovové, ale keramické, porcelánové, alebo použijeme silonový filter. V bylinkárskej kuchyni sa tiež uplatní bambusové sitko (na snímke).
Autor: Ko
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.